Cinclus C Sportfiskeguide, Sveriges alla sportfiskeresurser

  - Fisketips -

Tips om redskap, hjälpmedel, fiskeknep m.m.
 

Startsidan  |  Fiskevattenguide Sverige  |
Var fångas de största fiskarna  | Tips om artiklar

 

blå linje

Här presenterar vi fisketips från våra besökare. Har du upptäckt något smart knep, redskap, teknik för att underlätta livet för oss sportfiskare. Har du något du vill tipsa andra sportfiskare om är du välkommen att skicka in det till oss.

Vi publicerar även info och länkar till andra resurser där man kan hitta artiklar, läsning, böcker om sportfiske m.m.
 

blå linje

 

Tips på intressanta och lärorika fiskeartiklar:

 

Hitta rätt med prickskyttet
S.k. prickskyttfiske efter gös som lever pelagisk kan resultera i bra fångst av storgös. Metoden kan dock vara lite knepigare än man tror. Undvik de vanligaste felen genom att läsa denna artikel, här får du hjälp och tips från erfarna gösfiskare. Artikel av PO Johannesson som finns att läsa i Fiskejournalen nr 6, 2017.

<xx><

Myrkalas i regnbågssjön
Under några av sommarens varma dagar kan det hända att myrona svärmar så de "täcker sjöns yta, när detta händer kan du få uppleva ett spännande flugfiske. Johan Klingberg tipsar i denna artikel om vad du ska tänka på vid dessa tillfällen. Artikel finns att läsa i Fiskejournalen nr 6, 2017.

<xx><

Adrenalinfiske med UL grejor
Att på sommaren fiska med poppers på lätt och smidig utrustning kan vara ett kul och beroendeframkallande fiske. I denna artikel lär dig författaren Christian Lykke Flinker hur du skall bära dig år för att få det mesta och bästa ut av denna fiskemetod. Artikel finns att läsa i Fiskejournalen nr 6, 2017.

<xx><

Kom igång med havfiske
I denna artikel av Anders Nicander presenteras havsfiskeexperten Markus Lundgrens (som bl.a skrivet Havsfiskeboken) bästa tips och metoder för att förbättra fångsterna av olika havsfiskearter. Artikel finns att läsa i Fiskejournalen nr 6, 2017.

<xx><

Test av Restube, ny typ av flytväst som ger en bra livförsäkring vid vadning.
De flesta fiskare som någon gång vadarfiskat har säker råkat ut för större eller mindre missöde genom att ha halkat eller trampat ner i djuphål. Sådan missöde kan i värsta fall sluta väldigt illa. Denna nya typen av flythjälpmedel som kallas vadarbälte med inbyggd flytkraft kan säkert rädda dig i de flesta av dessa situationer. Att de sedan är smidiga att bära på sig gör nyttan ännu större. Denna testartikel av Jens Bursell finns att läsa i Fiskejournalen nr 6, 2017.

<xx><

Sutarmete för alla - sommarnöje
Ett av de bästa sätten för en fiskeentusiast att tillbringa en sommarmorgon kan vara att under några timmar vid gryningen fiske på sutare. I denna artikel får du flera bra tips och råd om just sutarfiske. Artikel av PO Johannesson som finns att läsa i Fiskejournalen nr 6, 2017.

<xx><

Små abborrvatten - stora möjligheter med flytring
Mindre sjöar och tjärnar kan ha bra bestånd av abborre av bra storlek. I denna artikel visar Emma Bäcker Håkonsen dig hur du med hjälp av flytring kan lättare fiska i dessa kanske helt ofiskade vatten. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 6, 2017

<xx><

Öring i småvatten - sommarnöje på tu man hand
Sommarfisket efter öring i mindre strömvatten kan vara nog så spännande. I denna artikel berättar Tue Rasmussen och Jesper Nielsen om hur man kan uppleva en härlig öringfisketur genom att fiska som ett team och därigenom rejält förbättra möjligheten att fånga dessa vackra fiskar. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 6, 2017

<xx><

Storabborre på bottombouncing - mysfiske som ger resultat.
I denna artikel förklarar Joakim Åberg detaljerat hur han fiskar efter abborre med en bottenfiskande teknik som är väldigt effektiv och bekväm. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 5, 2017 (Abborrspecialnummer).

<xx><

Ta nästa steg, fiska modernare. Om teknik och utrustning
Mads Grosell har spenderat många timmar i jakten på abborre, som produktutvecklare och rovfiskexpert är han kanske den bästa att ge dig tips och tricks så du kan förnya ditt abborrfiske. Av Rasmus Ovesen. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 5, 2017 (Abborrspecialnummer).

<xx><

Abborre på fluga - Javisst
Rasmus Ovesen presenterar här sin bästa tips om att fånga abborre på fluga. En otroligt effektivt sätt att fånga abborren. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 5, 2017 (Abborrspecialnummer).

<xx><

Neko-rigg, det hemliga vapnet
I denna artikel presteras den japanska neko-riggen. Presenterar betet på ett delikat och annorlunda sätt. Väck den slöaste abborren till hugga på just ditt bete. Av Jens Bursell. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 5, 2017 (Abborrspecialnummer).

<xx><

Abborrmete - bästa metoden i många vatten
Fisket efter abborre är lika populärt i dag som det alltid har varit. Fiska genom att meta på dessa fiskar ger fantastiska chanser att fånga de största exemplaren. I denna artikel ges grunderna för botten- och flötmete. Av PO Johannesson. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 5, 2017 (Abborrspecialnummer).

<xx><

Viktiga pusselbitar till storabborren
Tobias Fränstram har i egenskap av sportfiskare och fiskeribiolog gjort omfattande provfiske. Genom detta arbete har Tobias hittat lösningar som kan leda dig att hitta rätt vatten och använda rätt taktik. I denna artkel får du ta del av hans bästa tips som säkert gör ditt abborrfiske mer framgångsrikt i framtiden. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 5, 2017 (Abborrspecialnummer).

<xx><

Triss i abborress
Storfiskarna Jörgen Larsson, Berra Mårdh och Henrik Karlén delar med sig av sina erfarenheter, tekniker och utrustningstips för att lura sommarabborren. Här får du veta deras knep, metoder och beten. Av Nicka Hellenberg. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 5, 2017 (Abborrspecialnummer).

<xx><

Lär dig det effektiva dropshotfisket
Dropshot fiske har blivit otroligt populärt de senaste åren bland Sveriges abborrfiskare. I den här artikeln presenterar Lubomir Pytel sin erfarenheter av denna fiskemetoden. Du får lära dig fisketips och hur du tillverkar ditt tackel för denna fisketeknik. Av Lubomir "Ludde" Pytel. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 5, 2017 (Abborrspecialnummer).

<xx><

Havsöring med multirulle
För många kustfiskare är det vanligaste valet av rulle en haspelrulle. Men det finns flera bra anledningar till att byta till mulirulle. Tomas Edenfeldt berättar i denna artikel vilka fördelarna med bytet är. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 4, 2017.

<xx><

Kannibaler på jakt!
Vid vissa tillfällen och i vissa vatten kan det vara otroligt effektivt att reta gäddans kannibaliska instinkt genom att fiska med gäddimitaioner. Fisket kan ge tunga och förvånansvärt kaftiga hugg. Av Rasmus Ovesen. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 4, 2017.

<xx><

Yankee Doodle Dandy - Articulated Streamer
Överlista öringen med en aggresiv flugfisketeknik och bind på en ovanligt stor fluga. Lär dig hur du lurar både öringar och regnbågar i strömmande vatten. Emin Lager lär dig grunderna. Artikel av Anders Nicander. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 4, 2017.

<xx><

10 råd för lyckad laxpremiär
Artikel om tipsen och knepen som gör årets laxfiskepremiär till en succe. Laxfiskeproffset Mikael Frödin guidar dig i denna artikel så dina höga förväntningar och fiskeglädje förverkligas. Av Mikael Frödin. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 4, 2017.

<xx><

Bygg din egen vobbler
Vobbler är ett av de mest klassiska betena som finns. Det är också ett av de första betena de flesta av oss kommer i kontakt med. En vobbler är dessutom relativt enkel att bygga själv. l denna artikel visar dig Daniel Thörngren hur! Artikeln finns att läsa i tidningen Svenskt Fiske nr 4, 2017, som ges ut av organisationen Sportfiskarna.

<xx><

Kräftfest i regnbågssjön
Nu börjar snart höstfisket efter sjöarnas urstarka regnbågar. Varför då inte pröva en kräftimitation, dessa gillas nämligen skarpt av höstbågen. Artikel av Johan Klingberg som finns att läsa i tidningen Svenskt Fiske nr 4, 2017, som ges ut av organisationen Sportfiskarna.

<xx><

Höstabborre på jigg
När höstabborrarna klumpar ihop sig i vikarna är det dags att ta fram gummijiggarna och ge sig ut på abborrjakt. Dubbelhugg är vanliga och de välmatade abborrarna bjuder upp till rejäl fajt på jiggspöna. Häng med ut i skärgården på jakt efter de vassaa tuffingarna! Artikel av Pär Lindberg som finns att läsa i tidningen Svenskt Fiske nr 4, 2017, som ges ut av organisationen Sportfiskarna.

<xx><

Vad får gäddan att hugga?
Teorierna bakom varför en gädda hugger är många men det är inte något vi kan vara säkra över. I denna artikel tar Anders Holm upp olika aspekter om varför han tror att gäddan lockas till hugg. Hans främsta teori är att hålla betet i rörelse eller som han själv säger i artikeln, "lyft blicken och sätt fart på grejorna!" Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 3, 2017 (Gäddspecialnummer).

<xx><

Modernt gäddflugfiske
En stor förändring har skett inom flugfisket efter gädda. Från början användes samma utrustning och teknik som användes till annat flugfiske, man skalade oftast bara upp streamerflugorna. Idag finns det nyutvecklade spö, rullar och beten, metoderna är nya och innovativa. Gäddflugfiske har därigenom blivit mycket effektivare och roligare. I denna artikel guidar av Rasmus Ovesen läsaren i det moderna gäddflugfisket, han går igenom både taktik och utrustning. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 3, 2017 (Gäddspecialnummer).

<xx><

I jakten på din 10-klubbare - så blir du en framgångsrik gäddfiskare
Man kan undra varför vissa sportfiskare fångar mängder av 10-kilos gäddor. Varför är de så lyckosamma. Tobias Fränstam, en av Sveriges skickligaste gäddfiskare ger här 10 bra tips om vad det är som gör honom så framgångsrik i att fånga storgäddor. Av Tobias Fränstam. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 3, 2017 (Gäddspecialnummer).

<xx><

Så landar du fler gäddor
Jens Bursell presenterar i denna artikel att nytt elastiskt release tackel som skall hjälpa gäddfiskaren att förbättra sin andel landad fisk. Det är mycket vanligt idag att man "tappar" sin fisk vid landning både vid trolling och mete om man använder traditionellt gäddtackel. Med detta nya tackel kan du förbättra din gäddlandning med upp till 100%. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 3, 2017 (Gäddspecialnummer).

<xx><

Supertackel för skygga rovfiskar
Gäddan skyggar vanligtvis när vattnet är klart och/eller hårt fiskat. Då är presentationen av betet extra viktigt. Gäddproffset Jens Bursell ger dig här tips om ett tackel som hjälper dig att fånga misstänksamma gäddor. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 3, 2017 (Gäddspecialnummer).

<xx><

Är du redo för gäddsommar
Claes "Svartzonker" Claesson bjuder på 8 heta tips för att lyckas med gäddfisket när det är som varmast. Av Tomas Edenfeldt. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 3, 2017 (Gäddspecialnummer).

<xx><

Flötestrolla storgäddan med lake
Artikel om höstfiske på storgädda. Här får du en introduktion om hur du ska beta med smålake när du flötestrollar.
Av Markus Teilus. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 3, 2017 (Gäddspecialnummer).

<xx><

Mord i ytan - när gäddan käkar landvarelser
Artikel om gäddfiske med imitationer av ankungar och möss. Gädda tar gärna smådjur som rör sig i vattnet. Exempel på beten är Suicide Duck, 3D Rat, BBZ Rat alla tre från Savage Gear och Danny the Duck från Westin. Här får du nyttiga tips om hur man fiskar dessa beten. Av Jens Bursell.
Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 3, 2017 (Gäddspecialnummer).

<xx><

10 Supertips för havsfiskaren
Sommaren är här och det är den absoluta högtiden för svenskt havsfiske. Svenskt Fiske bjuder på tio tips som garanterat kommer att hjälpa dig att fånga mer och större fisk! Artikel av Markus Lundgren som finns att läsa i tidningen Svenskt Fiske nr 3, 2017, som ges ut av organisationen Sportfiskarna.

<xx><

Abborre på fluga och jigg
Från slutet av sommaren fram till sen höst jagar abborren löjor så det stänker. Flugfiske med en streamer är skojigast, men även det vanliga kastspöet duger att använda. Artikel av Pelle Klippinge som finns att läsa i tidningen Svenskt Fiske nr 3, 2017, som ges ut av organisationen Sportfiskarna.

<xx><

Ta tempen på vattnet - det kan avgöra ditt fiske
Alla fiskarter har sina speciella trivseltemperaturområden. Vissa är varmvattenälskande och fisket efter dessa brukar vara bäst vid högre vattentemperatur, medan andra trivs bättre i kyligare vatten. En vattentermometer kan därför ge värdefull information och öka chanserna att få fisk på kroken. Artikel av Göran Cederberg som finns att läsa i tidningen Svenskt Fiske nr 3, 2017, som ges ut av organisationen Sportfiskarna.

<xx><

I händerna på två laxnördar
Laxfisket i Vänern varierar över säsongen. men på vilket sätt? Vilken metod är bäst? Vilka beten fungerar? Redaktionen på Fiskejournalen gjorde en blixtutryckning för att ta reda på allt om det tidiga vårfisket efter lax och hamnade i händerna på två riktiga laxnördar. Av Mathias Larsson och Martin Falklind. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 2, 2017.

<xx><

Ronny bryter isen för tidig vårgädda
Just när isen släppt år gäddorna ofta köldstela och svårtrugade. Men med rätt strategi i bakfickan finns det chans till ett fantastiskt fiske efter grov gädda. Häng med proffsguiden Ronny Andén på ett spännande vårfiske! Artikel av Pär Lindberg. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 2, 2017.

<xx><

Nya redaktionsbåten heter Rocad 498
När fiskejournalen behövde en ny redaktionsbåt ställdes kraven på sin spets - alla fiskebehov skulle tillgodoses. men hur bygger men en båt som ska fungera för alla metoder utan att göra avkall på kvalitet, komfort och design? Dessutom ska allt rymmas på en yta av fem gånger två meter! Svaret stavas Rocad 498. Artikel av Mathias Larsson och Anders Nicander. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 2, 2017.

<xx><

Storabborrjakt med ekolod på isen
Med inspiration från finska isfiskeexperter har Kristian Keskitalo utvecklat en mycket effektiv metod för att fånga stor abborre från isen. Med hans tekniska finurligheter och spännande taktik i bagaget kan du kroka de stora och vackra isabborrarna. Artikel av Anders Nicander och Kristian Keskitalo.
Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 2, 2017.

<xx><

25 heta tips för kustöringen
April brukar vara toppmånaden för havsöringfisket längs kusten - oavsett om man spinnfiskar eller svingar ett flugspö. Vattentemperaturen har börjat stiga, så fisken är ofta huggvillig och i fin kondition. För att öka fångstchanserna får du här matnyttiga fisketips som ökar chansen till hugg. Artikel av Göran Cederberg som finns att läsa i tidningen Svenskt Fiske nr 2, 2017, som ges ut av organisationen Sportfiskarna.

<xx><

När Rocken dansar
Under sommaren kläcker den stora dagsländan Ephemera vulgata i svenska sjöar. Beroende på var i landet du befinner dig kallas det Rockentider, Vulgatakläckning eller Storöringens natt. Internationellt omnämns det som "Duffers fortnight" och det sägs att även den klantigaste flugfiskaren kan lyckas. Skribenten John Kärki gav sig ut i försammarnatten och berättar i denna artikel om tips och idéer hur man fiskar under denna period. Artikeln finns att läsa i tidningen Svenskt Fiske nr 2, 2017, som ges ut av organisationen Sportfiskarna.

<xx><

Fiska med Bombarda
En bombarda är ett slags kastflöte som du kan kasta långt och veva in i vilken hastighet du vill. I änden på linan kan du sätta alla möjliga typer av beten som annars är svåra att kasta med spinnspö. Vi talar samtidigt om en enkel och väldigt effektiv metod. Kanske speciellt om du vill fånga havsöring och regnbåge. Häng med i vår snabbkurs. Artikel av Oscar Trowald som finns att läsa i tidningen Svenskt Fiske nr 2, 2017, som ges ut av organisationen Sportfiskarna.

<xx><

Abborre från påsk till pingst
Abborren är vår vanligaste fisk och fångas året runt. under senare år har det tidiga vårfisket efter islossningen fått stor uppmärksamhet. Tobias Fränstam har abborren som en av sina favortifiskare. I denna artikel delar han med sig några av sina bästa tips för att du ska få en randig riddare oavsett om det är till påsk eller pingst. Artikeln finns att läsa i tidningen Svenskt Fiske nr 2, 2017, som ges ut av organisationen Sportfiskarna.

<xx><

Iskall metod för regnbågen
Regnbågen förknippas oftast med spinn, fluga och öppet vatten. Det vi kanske inte alltid tänker på är att regnbågen kan fiskas året om och att den även under vintersäsongen är både huggvillig och stark. Fiskejornalen har träffat isfiskeentusiasten Stefan Sahlsten för att håva in de iskall tipsen för vinterregnbågen. Artikel av Mathias Larsson. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 1, 2017.

<xx><

Tillverka en gäddfångare -så målar du ditt eget jerkbete
Det är något speciellt med att fånga fisk på eget bete. Här tittar vi närmare på hur du målar din gäddmagnet. Artikel av Christina Lykke Flinker. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 1, 2017.

<xx><

Proffsens bästa abborrbeten
Läs artikel där 10 fiskeproffs avslöjar sina bästa beten för abborre. Artikel av Nicka Hellenberg. Finns att läsa i Fiskejournalen nr 1, 2017.

<xx><

Deadbaiting days - gäddmete i brittiska fotspår
Med "deadbaiting" kan du söka storgäddan på ett effektivt och lite smått osvenskt sätt. Sportfiskarnas Oscar Trowald lämnade sina stora gäddflöten hemma och närmade sig sina hemmavattens gäddor med en ny brittisk approach. I denna artikel av Oscar Trowald resonerar han kring metoden och visar hur du själv enkelt kan komma igång med bottenmete från land "deadbaiting style"! Artikeln finns att läsa i tidningen Svenskt Fiske nr 1, 2017, som ges ut av organisationen Sportfiskarna.

<xx><

XL flugor till havsöringen
Ofta tycker du kanske att den del av dina streamers ser lite för stora och våldsamma ut för att attrahera en havsöring. Du skall tänka tvärtemot, den stora streamern kan vara det rätta betet för just kustfisket efter havsöringen. Artikel av Rasmus Ovesen. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 9 2016.

<xx><

Paravanfiske med gummibeten, glödhett för stor gädda
Om du kombinerar gummibeten i större storlekar med paravaner kan detta vara den perfekta riggningen för att fånga storgäddorna. Fredrik Aremyr förklarar i denna artikel hur du ska gå till väga för att nå framgång med denna tekniken. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 9 2016. Skriven av PO Johannesson.

<xx><

Hitta fisken! - så skapar du ditt eget sjökort
Markus Udéhn ger dig de bästa råden för att göra egna fiskevattenkartor. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 9 2016. Skriven av PO Johannesson.

<xx><

Tillverka en gäddfångare, så smider du ditt eget jerkbete
Att skapa ett egentillverkat fiskbete och sen få fisk på detta är väldigt speciellt. I denna artikel visas på ett enkelt och förklarande vis hur du kan skapa dina egna "gäddfångare" av en bit trä. Av Christian Lykke Flinker. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 9 2016.

<xx><

Vintertips för storabborren
När det börjar närma sig vinter och det är dags att ge sig ut på isfiske efter den stora abborren kan det vara bra att få med sig några bra och matnyttiga tips. Den erfarne sportfiskaren Pär Lindberg berättar i denna artikel om sina fisketrix för att lyckas med isfisket efter storabborren. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 9 2016.

<xx><

Pelagisk storgös - biter på rejäla beten
För att öka chansen rejält för att fånga de riktigt stora gösarna bör du byta ut din vanliga vobbler till en megastor. I denna artikel för du veta allt om detta recept på framgång av Markus Teilus. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 9 2016.

<xx><

Skärgårdshugg - abborrarna är tillbaka
Efter år av dåliga fångster av abborre i delar av skärgården verkar det nu som om abborren är på väg tillbaka på flera av dessa platser. I denna artikel av Pär Lindberg presenteras flera bra tips för att fånga de riktigt stora höstabborrarna. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 8, 2016.

<xx><

Höstbågen gillar getingar
Under hösten är det vanligt med getingar på vattenytan, något som regnbågen gillar. De äter gärna dessa stora matbitar. Så håll utkik efter dessa insekter på vattnet du fiskar. Artikel av Johan Klingberg som finna att läsa i Fiskejournalen nr 8, 2016.

<xx><

Fiske från surfbrädan - effektivare än du tror
Fiske från en paddelbräda är otroligt roligt och väldigt effektivt. Detta flytetyg kan i  många fall vara ett smartare val än både kajak/kanot och flytring. Jens Bursell förklarar varför i denna artikel i Fiskejournalen nr 8, 2016.

<xx><

Öring & harr på vobbler
I denna artikel för du presenterat ett spännande fiske efter stora öringar och grova harrar i älvar. Du får lära dig att om du väljer större beten än du vanligen fiskar med ökar chansen till grövre fisk betydligt. Artikel av Pär Lindberg i Fiskejournalen nr 8, 2016.

<xx><

Gädda på flötestrolling
Om du fiskar långsamt med tekniken flötestrolling kan det visa sig väldigt effektivt. I denna artikel av Joakim Åberg bjuds du på en presentation av allt från vilken utrustning du kan använda till bästa fisketekniken. Artikel i Fiskejournalen nr 8, 2016.

<xx><

Öringjägarens 10 favoritflugor
När man ska fiska i fjällvärlden kan det vara svårt att välja vilka flugor man ska ta med sig på resan eftersom förutsättningarna snabbt kan förändras. I denna artikel får man många värdefulla tips från en gammal öringjägare med många års erfarenhet av fiske i fjällen. Artikel av Magnus Ström som finns att läsa i Fiskejournalen nr 7, 2016.

<xx><

Gösskolan - lär dig skjuta prick
I denna artikel får du lära dig hur Cecilia Grönberg gör när hon fångar den ena storgösen efter den andra. Artikel av Tomas Edenfeldt som finns att läsa i Fiskejournalen nr 7, 2016.

<xx><

Havsöringens bytesdjur del 5. Småfisk - sill och tobis
Sill och tobis är havets fetaste bytesfiskar. En av anledningarna till varför havsöringen älskar dessa fiskar, speciellt de stora. Om du presenterar en imitation av dessa fiskar är du på god väg att fånga havsöringen du drömt om. Artikel av Terkel Broe Christensen som finns att läsa i Fiskejournalen nr 7, 2016.

<xx><

Hårda gäddor på mjuka beten
Softbaits gör gäddorna som galna, men det finns andra mjuka beten som funkar. Denna artikel presenterar olika mjuka beten för både trolling- och spinnfiske, du får också mängder med tips om hur man ska fiska med dessa. Artikel av Jens Bursell som finns att läsa i Fiskejournalen nr 7, 2016.

<xx><

Poppa dig till adrenalin
Ytfisket kan vara dramatiskt och väcka ha begäret när fisken vräker sig över ytpresenterade beten. Om du också vill få uppleva denna känslan när du fiskar bör du läsa denna artikel som ger bra tips om att fiska med poppers i både söt- och saltvatten. Artikel av Emma Bäcker Håkonsen som finns att läsa i Fiskejournalen nr 7, 2016.

<xx><

Långsam(!) flötestrolling - säkert kort för stor höstabborre
Vid flötestrolling på abborre kan man ofta få kraftfulla hugg. Denna teknik är både effektiv och förvånansvärt enkel. Denna artikel visar på några viktiga saker du bör ha koll på för att lyckas optimalt och fånga den stora abborren under höstfisket. Artikel av Patric Skoog som finns att läsa i Fiskejournalen nr 7, 2016.

<xx><

Speeding - för raketsnabb makrill
Om du vill testa en effektiv och roligt fisketeknik för sommaren makrill ska du kolla in speedjiggning. Fiske med mycket action och högt tempo. Artikel av PO Johannesson som finns att läsa i Fiskejournalen nr 7, 2016.

<xx><

Så fångar du 10 kilos gäddan, experterna avslöjar sin strategi.
Fiskejournalen sammanfattat tankar och tips, från sex av Sveriges gäddfiskexperter, som kan hjälpa dig att fånga drömgäddan. Artikel av PO Johannesson. Finns att läsa i Fiskejournalen nr 6, 2016.

<xx><

Havsöringens bytesdjur del 4. Småfisk - spigg och smörbult
Havsöringen äter gärna småfisk som smörbult och spigg. Just spiggen är extra intressant då en finns både längs kusten och upp i åarna. Därför att det alltid en bra iden att ha med sig små fiskimitationer med på fisketuren. Artikel av Terkel Broe Christensen som finns att läsa i Fiskejournalen nr 6, 2016.

<xx><

Med UL-spö vid havet - sommarnöje på högsta nivå
Att då och då släppa jakten på de stora fiskarna under kustfisket på sommaren kan ge ett roligt och inspirerande fiske. I denna artikel bjuder Emma Bäcker Håkonsen på flera bra tips om hur du kan använda lätt utrustning för att få ett spännande fiske. Finns att läsa i Fiskejournalen nr 6, 2016.

<xx><

Sutarfiske i ditt hemmavatten
I de flesta sjöar och åar i Sverige finns man bestånd av sutare. Så det är stor chans att du bor nära ett sådant vatten. I denna artikel av Robert Pederson får du lära dig grunderna i hur du ska gå till väga för att lura en sutare till hugg. Sutaren är en kul, nyckfull och väldigt stark fisk. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 6, 2016.

<xx><

Bonito - brinnande hett fiske
Boniton är en otroligt snabb fisk och en underbar sportfisk som runt 2010 överraskande började dyka upp på västkusten, främst kring Bua i Halland. Den är långt från lättfångad. I denna artikel av Anders Nicander får du lära dig hur du ska gå till väga för att fånga dessa explosiva fiskar. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 6, 2016.

<xx><

Ettrig vobbler för sommarabborren
Reta abborren till hugg genom att presentera en hetsig fiskad vobbler. Just vobblern är ett varierande bete med flera positiva egenskaper. I denna artikel av Pär Lindberg ger han dig råd och tips inför sommarens abborrfiske. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 6, 2016.

<xx><

Isjakt efter de randiga
Jag känner en darrning i linan och drar till. Vinterns första abborre är på och det är en fin bit också! Vill du få tips om abborrpimpling. Läs då denna artikel av Pär Lindberg som finns att läsa i tidningen Svenskt Fiske nr 5, 2016, som ges ut av organisationen Sportfiskarna.

<xx><

Ismete i Stockholmstrakten
Häng med på ismete efter gädda i Drevviken och få lite ismetetips av Pär Lindberg. Artikel som finns att läsa i tidningen Svenskt Fiske nr 5, 2016, som ges ut av organisationen Sportfiskarna.

<xx><

Fånga jullaxen från land
Artikel om laxfiske från land i Vättern. Skriven av Andreas Ollinen som finns att läsa i tidningen Svenskt Fiske nr 5, 2016, som ges ut av organisationen Sportfiskarna.

<xx><

Så gör du din egen gäddtafs
Att tillverka egna tafsar för gäddfisket är ofta jätteenkelt och blir väldigt billigt. I denna artikel visar Jens Bursell dig hur du går till väga. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen (Gädda specialnr) maj-juli 2016.

<xx><

Skärgården - världens mest unika gäddfiske
Att fiska efter gädda i skärgårdar är för många gäddfiskare något verkligt speciellt. Du kan fiska på gädda i många miljöer världen över men det är sällan att något område bjuder på ett så pass varierat och unikt gäddfiske som just skärgården i Östersjön. I denna artikel guidar dig gäddexperten Tobias Fränstam så du hittar rätt angående var du ska fiska, hur du ska fiska och när du har bäst chans att fånga gäddan. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen (Gädda specialnr) maj-juli 2016.

<xx><

Två & en halv män i en båt
Följ med en av Europas och en av Sveriges bästa predatorfiskare, Frédéric Jullian och Tero Paaki, ut på Göta älv, ett av Sveriges mest utmanande fiskevatten, under ett par dagar i mars. Här får ni ta del av deras erfarenheter och få bra fisketips. Artikel av Ulf Börjesson som finns att läsa i Fiskejournalen (Gäddaspecial) maj-juli 2016.

<xx><

Apex Poppern - en gäddmagnet i ytan
I denna artikel träffar Fiskejournalens Mathias Larsson mannen bakom Apex Poppern, Ilias "Mr Apex" Karanzas. Han lär dig binda en av sina berömda popperflugor, Apex Magnum popper, och avslöjar även sina bästa poppertips. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen (Gädda specialnr) maj-juli 2016.

<xx><

Ubåten
Nytt hybridbete för gäddfiskarna. Emellanåt dyker det upp nya gäddbeten som ska erbjuda sådant som andra beten inte kan. Betessnidaren Allan Christiansen har kanske konstruerat ett sådant bete. Jens Bursell på Fiskejournalen har provfiskat med "Ubåten" som detta bete kallas och rapporterar här sina intryck och resultat. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 5 2016.

<xx><

Årets höjdpunkt - tid för Danica!
När det kläcker åsandsländor (Danica) har du chans till ett fantastiskt och unikt flugfiske. Fisket kräver dock en hel del av flugfiskaren, du måste ha tålamod, göra en noggrann planering och välja rätt flugor. I denna artikel hjälper Johan Klingberg dig att lyckas med detta drömfiske. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 5 2016.

<xx><

Havsöringens bytesdjur -del 3, Räkfest
För att lyckas att få ett optimalt resultat av ditt havsöringfiske på kusten är det viktigt att lära sig lite om fiskens bytesdjur. I denna artikel får du lära dig om ett av örings "favoritgodis", nämligen räkorna. Artikel av Terkel Broe Christensen. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 5 2016.

<xx><

13 guldtips för sommargösen
Sommaren bjuder på en fantastisk tid för att fiska efter gös. I denna artikel bjuder Gustaf Foogde på 13 tips som kan göra dig till en framgångsrik gösfiskare i ditt hemmavatten. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 5 2016

<xx><

Rödingfiske - för alla!
Har du funderat på att för första gången testa på fjällfiske efter röding i sommar? I denna artikel delar Andreas Larsson med sig av sina bästa tips dom gör resan bättre. Artikeln finns publicerad i tidningen Allt om Flugfiske nr 4, 2016.

<xx><

Hösttid är gäddtid
När höstens kyla kryper ner över landet, vindarna friskar i och vattnets invånare är i rörelse brukar det kittla lite extra i gäddfiskarnas spöarmar. Tips för höstens gäddfiske. Artikel av Nicko Hellenberg som finns att läsa i tidningen Svenskt Fiske nr 4, 2016, som ges ut av organisationen Sportfiskarna.

<xx><

Flytring i Vättern
När hösten kommer och spiggen samlas i stora stim runt Vätterns stränder jagar laxen i ytan. Fiske från land och från flytring ger kontakt. Jan Ohlsson berättar från detta fiske i denna artikel som finns att läsa i tidningen Svenskt Fiske nr 4, 2016, som ges ut av organisationen Sportfiskarna.

<xx><

Höstfiske i Västerhavet
När sommaren går mot sitt slut kyls vattnet långsamt av, men det innebär inte att fiskesäsongen närmar sig sitt slut. Hösten kan vara riktigt spännande till havs! Denna artikel finns att läsa i tidningen Svenskt Fiske nr 4, 2016, som ges ut av organisationen Sportfiskarna.

<xx><

Slingrande gäddmagneter: Tailbeten
Tiden innan gäddfiskarna började använda stora beten av gummi använde de flesta fiskarna s.k. tailbeten. Men så klart fångar dessa "gamla" beten även idag massor av fina gäddor. I denna artikel av PO Johannesson presenteras två gäddspecialister, som visar vad som ligger bakom deras framgång med dessa beten. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 3 2016

<xx><

Våröringen på torrfluga
När isen har försvunnet från sjöarna är det tid att börja flugfiska på årets första öringar. Johan Klingberg visar dig tipsen för att lyckas på det tidiga vårfisket. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 3 2016

<xx><

Bredda ditt fiske - med paravaner
Vill du fånga mer fisk, använd då paravaner. Mångde av de bästa gös- och gäddfskarna använder paravantekniken. I denna artikel beskriver Thomas Weiergang ett roligt och bra paravanfiske. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 3 2016

<xx><

Sätt elmotor på kajaken
Uppgradera din fiskekajak med elmotor så sparar du ryggen och armarna när du ska förflytta dig längre sträckor mellan fiskeplatserna. Jens Bursell beskriver proceduren i denna artikel. Mängder av bra tips och tydliga bildbeskrivningar. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 3 2016

<xx><

Röding på Vertikalfiske
Att fiska röding med tekniken vertikalfiske har blivit verkligt populärt de senaste åren. Det kan var både frustrerande men samtidigt väldigt spännande och fantastiskt. André Starkenberg bjuder i denna artikel på sina bästa fisketips för denna teknik i Vättern. Av Gustaf Foogde. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 3 2016

<xx><

Havsöringens bytesdjur del. 2. De små kräftdjuren.
Du ser mängder av fisk men det spelar ingen roll vad du binder på för flugor eller sätter på för drag. Du provar med allt men du får ingen utdelning. Lösningen en sådan dag kan vara att fiska med en liten imitation av små kräftdjur som tånglöss, tångloppor och mysis. Av Torkel Broe Christensen. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 3 2016

<xx><

Gösrevolutionen- jigga i djupled
Glöm rödvita vobblers och nattliga trollingtripper. Lägg monotont mete och högsommarhysteri på hyllan. Vertikalfiske med korta, hyperkänsliga spön skördar triumfer mitt på ljusan dag, sommar, vår som höst. En raffinerad teknik som revolutionerat gösfisket. Artikel av Per Lindberg som finns att läsa i tidningen Svenskt Fiske nr 3, 2016, som ges ut av organisationen Sportfiskarna.

<xx><

Bäcköringen - det perfekta sommaräventyret
Bäcköringen är en fantastiskt vacker och spännande sportfisk. Dessutom finns den i nästan alla friska rinnande vatten. Samtidigt är fisken skygg och ibland svårfångad. Skickliga specimenfiskaren Markus Nyman ger dig i denna artikel de bästa tipsen för hur du lurar öringen i din bäck under sommarlovet. Artikeln finns att läsa i tidningen Svenskt Fiske nr 3, 2016, som ges ut av organisationen Sportfiskarna.

<xx><

10 råd för laxfiskaren
Laxfiske är ofta en lång väntan på hugg, inte minst i svenska älvar. När hugget äntligen kommer gäller det att grejorna fungerar. Erik Erlandsson Hammargren ger här tio råd som kan underlätta laxfisket så du är förberedd när laxdansen börjar. Artikeln finns att läsa i tidningen Svenskt Fiske nr 3, 2016, som ges ut av organisationen Sportfiskarna.

<xx><

Hantera fångsten på bästa sätt
Färsk fisk är gott, men det är viktigt att ta vara på den på bästa sätt. Luftigt och svalt skall det vara och är man bara lite händig fixar man till ett kylskåp i naturen. Artikel av Pelle Klippinge som finns att läsa i tidningen Svenskt Fiske nr 3, 2016, som ges ut av organisationen Sportfiskarna.

<xx><

En stor ledad streamer i strömmen
Flugfisket med articulated streamer har sedan många år tillbaka blivit en stor snackis i USA. Det bästa är att metoden passar perfekt även i svenska strömvatten. Svenskt Fiske har testat. Artikel av Nicolas Jändel som finns att läsa i tidningen Svenskt Fiske nr 3, 2016, som ges ut av organisationen Sportfiskarna.

<xx><

Tips och tackel för sommarens västkustfiske
Sommaren är äntligen här och många sportfiskare, stora som små, kommer att åka till västkusten. Vi ger dig de bästa tipsen för ett roligare och mer fångstgivande havsfiske! Artikel av Markus Lundgren som finns att läsa i tidningen Svenskt Fiske nr 3, 2016, som ges ut av organisationen Sportfiskarna.

<xx><

Aspfiske för dummies
Klockan är knappt tre på morgonen och jag sitter i bilen på väg till båtrampen för att möta upp de andra två entusiasterna, Varför utsätter man sig för detta!? Artikel av Henrik Helde som finns att läsa i tidningen Svenskt Fiske nr 3, 2016, som ges ut av organisationen Sportfiskarna.

<xx><

Utan mat på fjället
Till och med för en fjällräv som Gunnar Westrin kan fisket fallera. Befinner man sig då på kalfjället och långt från tältet, kan det bli problem med födointaget. Artikel av Gunnar Westrin som finns publicerad i tidningen Allt om Flugfiske nr 3, 2016.

<xx><

Öringfiske i små strömvatten
Trots två resor norröver blev förra sommarens största torrflugefiske en vacker tvåkilos vildöring, fångad och återutsatt i en liten å bara några mil från min bostad. Den stod i en liten fiske i en hådström och kunde inte motstå en Elk Hair caddis, fiskad med bara tafsen utanför toppöglan. Artikel av Jan Åke Fritzson som finns publicerad i tidningen Allt om Flugfiske nr 3, 2016.

<xx><

Havsöringen älskar mask
Att lära sig vad havsöringen äter är receptet för både spinn- och flugfiskaren till att lyckas med kustfisket. I denna artikel av Terkel Broe Christensen få du lära dig "allt" om maskarna som havöringen frossar på under vårkanten. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 2 2016

<xx><

Neko-rigg - ett finlir som överlistar sega abborrar
Ibland behövs okonventionella metoder för att locka slöa abborrar till att hugga. Här presenteras den japanska neko-riggen, en mycket effektiv fiskemetod. Artikel av Jens Bursell som kan läsas i tidningen Fiskejournalen nr 2 2016.

<xx><

Pricka beten och pricka fisken
Många erfarna gäddfiskare "uppgraderar" sina beten genom att måla färgade prickar på dessa eller/och att tejpa på olika sorters reflextejper. I denna artikel av PO Johannesson visas hur man med mindre penseldrag med lite Tipp-ex förbättrar sina drag till succébeten genom att göra dem synligar för både fisken och dig själv. Resultatet ger dig bättre kontroll och resulterar i sin tur i mer fångad fisk. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 2 2016.

<xx><

Fiska effektivare med trailerbåt
Åtkomsten till nya fiskevatten förenklas verkligen genom att införskaffa en trailer till din fiskebåt. Genom att du nu kan flytta båten till andra vatten får du ett mer varierat fiske. I denna artikel av Pär Lindberg får du lära dig det mesta som är viktigt att kunna i din roll som trailerbåtfiskare. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 2, 2016.

<xx><

Streetfiske efter abborre med olika metoder
Två killar i Göteborg har specialiserats sig på Streetfishing - fiske mitt inne i stan. I denna artikel ger de sina bästa tips för hur ni kan överlista abborren direkt från trottoarkanten. Artikel av Ludwig Kumlin Larsson och Kim Palmqvist som finns att läsa i tidningen Svenskt Fiske nr 2, 2016, som ges ut av organisationen Sportfiskarna.

<xx><

Storgädda på sommaren - Sanning eller saga -
Går det verkligen att fånga storgädda under sommaren? Eller är det här tiden då vi ska lägga grejorna på hyllan en stund. Vi använder kunskap ur Storfiskeregistret för att få svaren. Detta är del ett av tre av i vår satsning på grundläggande kunskaper om gäddfiske. Artikel av Nicka Hellenberg som finns att läsa i tidningen Svenskt Fiske nr 2, 2016, som ges ut av organisationen Sportfiskarna.

<xx><

Grunderna i trolling efter vandringslax
Trolling efter vandringslax i Östersjön är Sveriges svar på Big Game. Ett tålamodskrävande fiske med rusande silvertorpeder i belöning. I denna artikel av Jonathan Johansson bjuder han på sinda bästa tips för stor försommarlax. Artikeln finns att läsa i tidningen Svenskt Fiske nr 2, 2016, som ges ut av organisationen Sportfiskarna.

<xx><

Handbok för laxfiskaren
Kanske tillhör du den lyckliga skara som just blivit laxfiskare? I sådana fall har du garanterat en rad funderingar inför sommarens laxäventyr. Tellis Katsogiannos svarar i denna artikel på de vanligaste frågorna som vi laxfiskare undrar över. Artikeln finns publicerad i tidningen Allt om Flugfiske nr 2, 2016.

<xx><

Våröring på västkusten
Den 1 april är det äntligen havsöringpremiär på Västkusten. Andreas Larsson delar med sig av sina värdefulla tips för hur vi bäst lyckas vid det tidiga västkustfisket. Artikeln finns publicerad i tidningen Allt om Flugfiske nr 2, 2016.

<xx><

Svarta krabater och årets första harr
Med bäcksländorna vaknar hoppet om ännu en säsong. Den tidiga våren är också en fin tid för de riktigt feta harrarna. Kalle Grahn ger dig i denna artikel tipsen för hur du ska lyckas vid årets första harrfiske. Artikeln finns publicerad i tidningen Allt om Flugfiske nr 2, 2016.

<xx><

Fånga storgädda på bottenmete med nappindikator
Denna artikel av Oscar Trowald visar han hus man kan lura den köldstela storgäddan genom ett smart och effletivt sätt att bottenmeta från isen. Till hjälp används en egenbyggd nappindikator. Artiklen finns att läsa i tidningen Svenskt Fiske nr 1 2016, som ges ut av organisationen Sportfiskarna.

<xx><

Pimpelfiskets små hemligheter
Gunnar Westrin har vuxit upp i rödingland och blev tidigt präglad av pimpelfiskets spännande scenarion. Trots vackra fiskar är det ljusets återkomst som alltid har haft den största lockelsen. Ett nytt fiskeår står för tröskeln och livet känns rättvist. I denna artikel tipsar Gunnar Westrin dig om pimplefiskets hemligheter. Artiklen finns att läsa i tidningen Svenskt Fiske nr 1, 2016, som ges ut av organisationen Sportfiskarna.

<xx><

Regnbåge under iskanten
Direkt efter islossning kan fisket i regnbågssjön vara riktigt bra. Men för att lyckas krävs det att du använder rätt taktik och rätt flugor. Johan Klingberg lär oss knepen och berättar om flugorna som fungerar. Artikeln finns publicerad i tidningen Allt om Flugfiske nr 1, 2016.

 

blå linje

 

Till Cinclus C Sportfiskeguide startsida

(c) Cinclus C 2017