Cinclus C Sportfiskeguide, Sveriges alla sportfiskeresurser

  - Fisketips -

Tips om redskap, hjälpmedel, fiskeknep m.m.
 

Startsidan  |  Fiskevattenguide Sverige  |
Var fångas de största fiskarna  | Artiklar

 

blå linje

Här presenterar vi fisketips från våra besökare. Har du upptäckt något smart knep, redskap, teknik för att underlätta livet för oss sportfiskare. Har du något du vill tipsa andra sportfiskare om är du välkommen att skicka in det till oss.

Vi publicerar även info och länkar till andra resurser där man kan hitta artiklar, läsning, böcker om sportfiske m.m.
 

blå linje

 

Artiklar:

Havsöring med multirulle
För många kustfiskare är det vanligaste valet av rulle en haspelrulle. Men det finns flera bra anledningar till att byta till mulirulle. Tomas Edenfeldt berättar i denna artikel vilka fördelarna med bytet är. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 4, 2017.

<xx><

Kannibaler på jakt!
Vid vissa tillfällen och i vissa vatten kan det vara otroligt effektivt att reta gäddans kannibaliska instinkt genom att fiska med gäddimitaioner. Fisket kan ge tunga och förvånansvärt kaftiga hugg. Av Rasmus Ovesen. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 4, 2017.

<xx><

Yankee Doodle Dandy - Articulated Streamer
Överlista öringen med en aggresiv flugfisketeknik och bind på en ovanligt stor fluga. Lär dig hur du lurar både öringar och regnbågar i strömmande vatten. Emin Lager lär dig grunderna. Artikel av Anders Nicander. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 4, 2017.

<xx><

10 råd för lyckad laxpremiär
Artikel om tipsen och knepen som gör årets laxfiskepremiär till en succe. Laxfiskeproffset Mikael Frödin guidar dig i denna artikel så dina höga förväntningar och fiskeglädje förverkligas. Av Mikael Frödin. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 4, 2017.

<xx><

Storabborre på bottombouncing - mysfiske som ger resultat.
I denna artikel förklarar Joakim Åberg detaljerat hur han fiskar efter abborre med en bottenfiskande teknik som är väldigt effektiv och bekväm. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 5, 2017 (Abborrspecialnummer).

<xx><

Ta nästa steg, fiska modernare. Om teknik och utrustning
Mads Grosell har spenderat många timmar i jakten på abborre, som produktutvecklare och rovfiskexpert är han kanske den bästa att ge dig tips och tricks så du kan förnya ditt abborrfiske. Av Rasmus Ovesen. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 5, 2017 (Abborrspecialnummer).

<xx><

Abborre på fluga - Javisst
Rasmus Ovesen presenterar här sin bästa tips om att fånga abborre på fluga. En otroligt effektivt sätt att fånga abborren. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 5, 2017 (Abborrspecialnummer).

<xx><

Neko-rigg, det hemliga vapnet
I denna artikel presteras den japanska neko-riggen. Presenterar betet på ett delikat och annorlunda sätt. Väck den slöaste abborren till hugga på just ditt bete. Av Jens Bursell. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 5, 2017 (Abborrspecialnummer).

<xx><

Abborrmete - bästa metoden i många vatten
Fisket efter abborre är lika populärt i dag som det alltid har varit. Fiska genom att meta på dessa fiskar ger fantastiska chanser att fånga de största exemplaren. I denna artikel ges grunderna för botten- och flötmete. Av PO Johannesson. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 5, 2017 (Abborrspecialnummer).

<xx><

Viktiga pusselbitar till storabborren
Tobias Fränstram har i egenskap av sportfiskare och fiskeribiolog gjort omfattande provfiske. Genom detta arbete har Tobias hittat lösningar som kan leda dig att hitta rätt vatten och använda rätt taktik. I denna artkel får du ta del av hans bästa tips som säkert gör ditt abborrfiske mer framgångsrikt i framtiden. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 5, 2017 (Abborrspecialnummer).

<xx><

Triss i abborress
Storfiskarna Jörgen Larsson, Berra Mårdh och Henrik Karlén delar med sig av sina erfarenheter, tekniker och utrustningstips för att lura sommarabborren. Här får du veta deras knep, metoder och beten. Av Nicka Hellenberg. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 5, 2017 (Abborrspecialnummer).

<xx><

Lär dig det effektiva dropshotfisket
Dropshot fiske har blivit otroligt populärt de senaste åren bland Sveriges abborrfiskare. I den här artikeln presenterar Lubomir Pytel sin erfarenheter av denna fiskemetoden. Du får lära dig fisketips och hur du tillverkar ditt tackel för denna fisketeknik. Av Lubomir "Ludde" Pytel. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 5, 2017 (Abborrspecialnummer).

<xx><

Vad får gäddan att hugga?
Teorierna bakom varför en gädda hugger är många men det är inte något vi kan vara säkra över. I denna artikel tar Anders Holm upp olika aspekter om varför han tror att gäddan lockas till hugg. Hans främsta teori är att hålla betet i rörelse eller som han själv säger i artikeln, "lyft blicken och sätt fart på grejorna!" Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 3, 2017 (Gäddspecialnummer).

<xx><

Modernt gäddflugfiske
En stor förändring har skett inom flugfisket efter gädda. Från början användes samma utrustning och teknik som användes till annat flugfiske, man skalade oftast bara upp streamerflugorna. Idag finns det nyutvecklade spö, rullar och beten, metoderna är nya och innovativa. Gäddflugfiske har därigenom blivit mycket effektivare och roligare. I denna artikel guidar av Rasmus Ovesen läsaren i det moderna gäddflugfisket, han går igenom både taktik och utrustning. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 3, 2017 (Gäddspecialnummer).

<xx><

I jakten på din 10-klubbare - så blir du en framgångsrik gäddfiskare
Man kan undra varför vissa sportfiskare fångar mängder av 10-kilos gäddor. Varför är de så lyckosamma. Tobias Fränstam, en av Sveriges skickligaste gäddfiskare ger här 10 bra tips om vad det är som gör honom så framgångsrik i att fånga storgäddor. Av Tobias Fränstam. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 3, 2017 (Gäddspecialnummer).

<xx><

Så landar du fler gäddor
Jens Bursell presenterar i denna artikel att nytt elastiskt release tackel som skall hjälpa gäddfiskaren att förbättra sin andel landad fisk. Det är mycket vanligt idag att man "tappar" sin fisk vid landning både vid trolling och mete om man använder traditionellt gäddtackel. Med detta nya tackel kan du förbättra din gäddlandning med upp till 100%. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 3, 2017 (Gäddspecialnummer).

<xx><

Supertackel för skygga rovfiskar
Gäddan skyggar vanligtvis när vattnet är klart och/eller hårt fiskat. Då är presentationen av betet extra viktigt. Gäddproffset Jens Bursell ger dig här tips om ett tackel som hjälper dig att fånga misstänksamma gäddor. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 3, 2017 (Gäddspecialnummer).

<xx><

Är du redo för gäddsommar
Claes "Svartzonker" Claesson bjuder på 8 heta tips för att lyckas med gäddfisket när det är som varmast. Av Tomas Edenfeldt. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 3, 2017 (Gäddspecialnummer).

<xx><

Flötestrolla storgäddan med lake
Artikel om höstfiske på storgädda. Här får du en introduktion om hur du ska beta med smålake när du flötestrollar.
Av Markus Teilus. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 3, 2017 (Gäddspecialnummer).

<xx><

Mord i ytan - när gäddan käkar landvarelser
Artikel om gäddfiske med imitationer av ankungar och möss. Gädda tar gärna smådjur som rör sig i vattnet. Exempel på beten är Suicide Duck, 3D Rat, BBZ Rat alla tre från Savage Gear och Danny the Duck från Westin. Här får du nyttiga tips om hur man fiskar dessa beten. Av Jens Bursell.
Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 3, 2017 (Gäddspecialnummer).

<xx><

I händerna på två laxnördar
Laxfisket i Vänern varierar över säsongen. men på vilket sätt? Vilken metod är bäst? Vilka beten fungerar? Redaktionen på Fiskejournalen gjorde en blixtutryckning för att ta reda på allt om det tidiga vårfisket efter lax och hamnade i händerna på två riktiga laxnördar. Av Mathias Larsson och Martin Falklind. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 2, 2017.

<xx><

Ronny bryter isen för tidig vårgädda
Just när isen släppt år gäddorna ofta köldstela och svårtrugade. Men med rätt strategi i bakfickan finns det chans till ett fantastiskt fiske efter grov gädda. Häng med proffsguiden Ronny Andén på ett spännande vårfiske! Artikel av Pär Lindberg. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 2, 2017.

<xx><

Nya redaktionsbåten heter Rocad 498
När fiskejournalen behövde en ny redaktionsbåt ställdes kraven på sin spets - alla fiskebehov skulle tillgodoses. men hur bygger men en båt som ska fungera för alla metoder utan att göra avkall på kvalitet, komfort och design? Dessutom ska allt rymmas på en yta av fem gånger två meter! Svaret stavas Rocad 498. Artikel av Mathias Larsson och Anders Nicander. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 2, 2017.

<xx><

Storabborrjakt med ekolod på isen
Med inspiration från finska isfiskeexperter har Kristian Keskitalo utvecklat en mycket effektiv metod för att fånga stor abborre från isen. Med hans tekniska finurligheter och spännande taktik i bagaget kan du kroka de stora och vackra isabborrarna. Artikel av Anders Nicander och Kristian Keskitalo.
Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 2, 2017.

<xx><

Iskall metod för regnbågen
Regnbågen förknippas oftast med spinn, fluga och öppet vatten. Det vi kanske inte alltid tänker på är att regnbågen kan fiskas året om och att den även under vintersäsongen är både huggvillig och stark. Fiskejornalen har träffat isfiskeentusiasten Stefan Sahlsten för att håva in de iskall tipsen för vinterregnbågen. Artikel av Mathias Larsson. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 1, 2017.

<xx><

Tillverka en gäddfångare -så målar du ditt eget jerkbete
Det är något speciellt med att fånga fisk på eget bete. Här tittar vi närmare på hur du målar din gäddmagnet. Artikel av Christina Lykke Flinker. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 1, 2017.

<xx><

Proffsens bästa abborrbeten
Läs artikel där 10 fiskeproffs avslöjar sina bästa beten för abborre. Artikel av Nicka Hellenberg. Finns att läsa i Fiskejournalen nr 1, 2017.

<xx><

Ubåten
Nytt hybridbete för gäddfiskarna. Emellanåt dyker det upp nya gäddbeten som ska erbjuda sådant som andra beten inte kan. Betessnidaren Allan Christiansen har kanske konstruerat ett sådant bete. Jens Bursell på Fiskejournalen har provfiskat med "Ubåten" som detta bete kallas och rapporterar här sina intryck och resultat. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 5 2016.

<xx><

Årets höjdpunkt - tid för Danica!
När det kläcker åsandsländor (Danica) har du chans till ett fantastiskt och unikt flugfiske. Fisket kräver dock en hel del av flugfiskaren, du måste ha tålamod, göra en noggrann planering och välja rätt flugor. I denna artikel hjälper Johan Klingberg dig att lyckas med detta drömfiske. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 5 2016.

Havsöringens bytesdjur -del 3, Räkfest
För att lyckas att få ett optimalt resultat av ditt havsöringfiske på kusten är det viktigt att lära sig lite om fiskens bytesdjur. I denna artikel får du lära dig om ett av örings "favoritgodis", nämligen räkorna. Artikel av Terkel Broe Christensen. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 5 2016.

<xx><

13 guldtips för sommargösen
Sommaren bjuder på en fantastisk tid för att fiska efter gös. I denna artikel bjuder Gustaf Foogde på 13 tips som kan göra dig till en framgångsrik gösfiskare i ditt hemmavatten. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen nr 5 2016

<xx><

 

blå linje

 

Till Cinclus C Sportfiskeguide startsida

(c) Cinclus C 2017