Cinclus C Sportfiskeguide, Sveriges alla sportfiskeresurser

- Norrbyströmmen -

Till startsidan  |  Fiskevatten i Östergötland

blå linje

Norrbyströmmen i Nääs mellan Motala och Linköping är en till större delen anlagd put and take-ström som erbjuder "sightfishing" i ett vackert mellansvenskt kulturlandskap. Vattnet kommer från Vättern, vilket för det mesta betyder klart, grönskimrande vatten. Sträckan är ca 700 meter och har en fallhöjd på fem meter. De sju poolerna har ett medeldjup på en meter och fisken framförallt, regnbåge och öring, kommer från Källefall, förutom de bågar och öringar som leker och kläcks i strömmen. I augusti och september har strömmen också kräftfiskepaket som kan kombineras med flugfiske. Norrbyströmmen är ett hyrvatten som upplåts för upp till 10 spön förutom på vintern och den första söndagen och måndagen i varje månad då dagkort kan köpas.

Boende
Samvaron i goda vänners lag är en stor del av glädjen med fisket. Här bor du bra och har gott om svängrum både ute och inne för pokulerande mellan fiskepassen. När mörkret sänker sig sitter du vid brasan inne eller ute och summerar dagen. Tre sovrum erbjuder 10 sängplatser och mat kan du fixa i det välutrustade pentryt som har spis, ugn, diskmaskin och micro. Bastu med möjlighet till dopp i Motala Ström finns på Nääs Kurs och Konferens.

Som gäst disponerar du stugan som en del av priset för fisket. I det ingår också finstädning – grovstädning i form av disk och sopning sköter ni själva och lakan ingår ej. Vill du ha fullservice i form av bäddade sängar, frukost och andra måltider, från husmanskost till gourmetmat, så fixar vi det i samarbete med Nääs Kurs och Konferens. De erbjuder också en mängd andra aktiviteter, t ex kräftfiske, smide, kanotturer och fester i det gamla kraftverkets unika miljö.

Bokning och information:
E-post: 

Manni Svensson
, telnr: 0708 705506
Peter Lindstrand
, telnr: 0768 030430
www.norrbystrommen.se

 

blå linje

Norrbyströmmen på Sverigekartan

Fisketips

Artiklar om Norrbyströmmen

Notiser om Norrbyströmmen

  blå linje

Pooler:

Sträckan startar med Homepool, nr 1, där vattnet kommer in via ett rör i den södra delen. Medeldjupet är en meter, den är 25 m som bredast och ca 100 meter lång. Botten består av sten och grus. Landtungan öster om Homepool är en glest bevuxen ås. Härifrån får du inte fiska, däremot kommer åsen att erbjuda en perfekt utsiktspunkt för att se fisken och dirigera dina kamrater som fiskar poolen.

Pool nr 2, ”konferenspoolen” är skild från strömsträckan och får sitt vatten från ett rör som mynnar sydändan för att ha ständig cirkulation. I konferenspoolen kommer vi att ha riktigt gott om fisk som kan vara lite mindre. Här ska det ska vara enkelt att lära sig flugfiske och chansen att få sitt första flughugg ska vara stor. Konferenspoolen är tom, den ska tätas innan vi kan fylla den.

Poolerna 3 till 6 är sammanbundna av snabba strömsträckor och har tydliga inloppsströmmar och nackar. Fallhöjden från nr 2 till nr 6 är drygt tre meter. Medeldjupet är ca en meter och bottnarna är mestadels mjuka.

Pool 7 inte grävd utan sannolikt en rest av den gamla strömfåran, som låg hör före kraftverksbyggena. Botten är hård och djupet varierar ner till drygt 2 meter. Vegetationen på den södra stranden är risig och lutar sig över vattnet. Under grenarna lurar storfisken... Norrbyströmmens vatten förenar sig i utloppet återigen med Motala Ström innan den rinner in i Norrbysjön.

 

blå linje

Fiskeguider, fiskecharter

www.norrbystrommen.se

 

Boende/Logi

www.norrbystrommen.se

 

Redskapsbutiker

Hultins Sportfiske, Linköping

 

Turistinformation

-----

 

Externa länkar

www.norrbystrommen.se

 

Fiskeartiklar om Norrbyströmmen

När gud kom till Norrbyströmmen.
Vem har inte drömt om ett eget strömmande vatten med huggvilliga, vakande prickfiskar? Entreprenören Manni Svensson har slutat drömma, han står redan mitt i skapelsen. Text & foto Niclas Andersson. Artikel från Allt om Flugfiske nr.1 2007, 5 sidor, pdf 521 KB Extern länk.

Norrbyströmmen -smygfiske i klart vatten
När tillfället väl dök upp tvekade jag aldrig att följa med till den omtalade Norrbyströmmen. Visst hade jag mina förutfattade meningar om att fisket skulle vara konstgjort och tillrättalagt, men nu skulle jag äntligen få se spektaklet med egna ögon… Av Johan Klingberg. Artikel från Fiskefeber 2009. Extern länk.

Norrbyströmmen - En liten och kristallklar regnbågsfiskepärla
Manni Svensson och Peter Lindstrand sökte efter en plats att förverkliga sin vision på – en flugfiskares drömvatten. I Motala ströms vattensystem skapade de anläggningen Norrbyströmmen. Text & foto av Marcus de Zoya Hallquist. Artikel från Fiskefeber 2012. Extern länk.

Norrbyströmen - regnbåge och öring i glasklara strömmar
I härligt klara strömmar simmar öringar och regnbågar av fin kvalitet. Tankarna far till fjällvatten, eller till vackra kalkströmmar nere i Europa. Men allt det här finns i Östergötland. Av Johan Klingberg. Artikel från Fiskejournalen 12 2013. Extern länk.

Norrbyströmmen - på väg mot 10 år
Du vill fiske i strömmande vatten men har inte något i din närhet - vad gör du? Ja, man kan förstås alltid bygga ett. niklas Örtengren träffar strömvattenägaren Manni Svensson vid Norrbyströmmen - snart 10 år efter första spadtaget... Av Niklas Örtengren. Artikel från Fiskefeber 2015. Extern länk.

 

blå linje

Välkommen att skicka in fiskeinfo eller fiskerapporter angående Norrbyströmmen till oss, maila hit

blå linje

Fisketips/info:

Från 2010:
Taktik och teknik
Norrbyströmmens klara vatten belönar den som fiskar med eftertanke. Dessutom är det bitvis väldigt öppet kring strömmen och på många platser kastar du skuggor i vattnet stora delar av dagen om du står upp. Sånt brukar betyda smygfiske. Vi som kört igång det här gillar det! I andra vatten som liknar Norrbyströmmen lönar det sig oftast bättre att vänta tills man ser att fisken är aktiv än att dänga sig igenom en pool på laxmanér. Därför tillåter vi inte heller vadning. Vårt mål är att Norrbyströmmen ska inbjuda till lugn, list och kontemplation!

Fisken står ofta kring stenar, under inloppsströmmarna och på nackarna. Den kan också stå i bakströmmar, och då med huvudet mot strömmen. Därför kan det löna sig att smyga runt och fiska från flera håll. Det är också mycket trevligt, och funkar bra, att fiska i par. En av er smyger fram med ljuset/solen i rätt vinkel och dirigerar den som kastar. Tar du det lugnt så du kommer nära och har bra ljus kan du till och med se nymfen. Lyckas sen din kamrat fiska den tillräckligt nära brukar fisken ta! Uppifrån åsen mellan Homepool och Pool 2 har du mycket bra uppsikt över Homepool, eftersom du står högt ovanför vattnet, men därifrån får du inte fiska. Periodvis är fisken inaktiv. Det är då ännu viktigare att försöka finna de fiskar som rör sig, det är de som förhoppningsvis tar din imitation! De fiskarna står ofta i inloppströmmarna. Hittar du inga aktiva fiskar som äter återstår inte annat än att ta fram det grova artilleriet och hetsa till hugg - zonkers och streamers eller så fiskar du lite bredare med en flicksländenymf... Men fastna inte i tungfisket. Ser du en fisk som vakar - sätt på en meter tunn tafsspets och en liten lätt nymf eller puppa!

Slutligen, Norrbyströmmen är ett litet vatten och det är klokt att låta det vila några timmar emellanåt. Är solen stark, ta en tupplur och vänta till kvällen!

<xx><

Från 2010:
Flugor
Fisken skyggar ibland för stora #traditionella# regnbågsflugor. Bäst resultat hittils har vi haft med bruna och olivfärgade guldskallar i storlek 12-14, men även mindre nymfer har gått bra. Problemet med dessa är dock att de kräver tunn tafts för att röra sig rätt. Lös broms och lätt handlag anbefalles. Torrflugor som imiterar landinsekter samt nattsländor fungerar ibland, framförallt när det skymmer. Det finns också gott om kräftor och småfisk. Periodvis har vi fantastiska kläckningar av dag- och nattsländor och hela strömmen är full av vak, speciellt på försommaren. Fjädermygg kläcker i stort sett hela året vid lungt väder.

Förslag på basarsenal:
- Fjädermygg, puppor och torra (nästan "genomskinliga" CDC). Funkar också bra med riktigt små (16 - 18) tunna klinkhammer
- Landinsekter, harkrankar och getingar.
- Dagsländor, små gråa, gul forsslända och så danicor och vulgator när de kläcker.
- Nymfer med lätt förtyngning från små mörka till lite större haröra.
- Små nattsländor. De stora har vi inte sett så mycket av än men det kommer säkert.
- Mellanstora tunga nymfer som imiterar flicksländor och grodyngel i naturliga färger oliv - brun - svart.
- Stora tunga nymfer, gärna med gummiben som kan fiskas både långsamt nere vid botten och snabbt. Kanske fisken tror att de är kräftor?
- Zonkers och streamers som gärna kan vara fiskimitationer. Nattfiske med svarta lätta zonkers kan vara giftigt för öringen.

<xx><

Från 2010
Säsonger: Erfarenheten är fortfarande begränsad men lite koll börjar vi få. Generellt fungerar de grunda poolerna som tänkt, dvs fisken tar mycket ytlig föda stora delar av året.

VINTER.Fisken står mer koncentrerat vid inlopp och djupare partier. Både större tunga flugor som fiskas långsamt nära botten och lätta mellanstora nymfer som får driva in med strömmen under iskanten ger många hugg. Även små mörka nymfer fungerar bra.

VÅR. Så fort det kommer lite värme börjar fisken vaka och tar bra på små torrflugor och nymfer.

FÖRSOMMAR. Kläckningarna kommer igång på allvar och sjösandsländan som kläcker från mitten på maj till mitten på juni brukar ge ett otroligt roligt fiske. Fisken är utspridd och står och äter där strömmen sätter fart. Smyg och titta ordentligt och gå gärna bakvägen från stugan och sen på sydsidan för att störa Homepool och Pool 3 - 4 så lite som möjligt.

HÖGSOMMAR/TIDIG HÖST. Slipper vi den riktiga värmen så vakar fisken bra på kvällar och mornar. Små nattsländor i skymningen är effektiva.

SENHÖST. Beror mycket på vädret. Lite vind och stabilt väder brukar innebära mycket myggvak och kanonfiske. Baetis brukar kläcka hela hösten. Små flugor och långa tunna tafsar krävs. Fisken är mindre spridd och vissa delar som annars håller fisk, t ex sträckan mellan Homepool och Pool 3 där det annars alltid står några matglada fiskar är glest besatt, när maten börjar tryta.

 

<xx>< -- <xx>< -- <xx><

Notiser:

-----

<xx>< -- <xx>< -- <xx><

 

blå linje

Till Cinclus C Sportfiskeguide startsida

(c) Cinclus C 2016

 

 

 

Norrbyströmmen från ovan

Fin öring från Norrbyströmmen

Annonser