Cinclus C Sportfiskeguide, Sveriges alla sportfiskeresurser

- Ransarån -

Till startsidan  |  Fiskevatten i Lappland

blå linje

Ransaråns kristallika vatten rinner upp från sjön Bije-Ransarn som ligger på gränsen mellan Sverige och Norge i sydvästra Lappland. Från sjön flyter ån österut mot sjön Ransarn i en mycket vacker fjälldal, på sina ställen kantad av mycket svårgenomträngliga videsnår. Denna sträckan består av mängder av fina forsar och sel. Mycket lämpad för flugfiske.

Efter sjön Ransarn rinner ån söderut ner genom två större sel för att efter ett par kilometer mynna ut i Gikasjön (Gäika). Efter denna sjö flyter ån vidare igen ett par kilometer för att till sist mynna ut i Kultsjön (Gålto) vid Fatmomakke. Ån har bestånd på röding och öring.
Ransarån mellan Ransaren och Gikasjön bjuder på lättillgängligt fiske efter väldigt grov röding, mindre bilväg längs hela sträckan.

Vårvinterflugfisket i ån kan påbörjas redan under februari/mars i de vakar som bildas vid sjöinlopp/utlopp.

Den nedre delen av ån hyser en unik stam av strömlekande riktigt storvuxen röding.

Sträckor:

Ransarån Fjäll, Kalfjäll, kristallklara strömmar och öring. Fjällsträckan av Ransarån, från Bieransarn ner till Tjåkkelestugorna, erbjuder både vackra vyer och ett spännande flugfiske. Till fiskesträckan vandrar man ut eller flyger med helikopter till anvisad tältplats. Fiskeguide från Saxnäs Fiskecentrum introducerar er vid vattnet och visar er fiskesträckan och ger er värdefulla tips. Säsongen startar när vårfloden sinar till och pågår till och med augusti månad. Fiskesträckan består av vattenfall, strömmar och mindre och större sel. Vattenståndet kan variera beroende på snömängden i fjällen och nederbörden. De som köper fisketillstånd är helt ensamma på den cirka 6 kilometer långa fiskesträckan. På sträckan finns det gott öring i storlek 35- 45 cm, samt några enstaka individer på runt 60 cm.

Övre Ransarån, från Tjåkkelestugorna ner till sjön Ransarn är det cirka 18 kilometer längs Ransarån. Sträckan kallas för Övre Ransarån och innehåller tre kvoterade flugfiskesträckor samt en allmän flugfiskefiskesträcka närmast sjön. Öring är i majoritet men röding kan stiga ända upp till Skibbleselet. Större och mindre sel, strömmar och vattenfall, kristallklart vatten och sightfishing. Frågan är om det finns något vackrare fjällvatten för en flugfiskare? Stor öring simmar längs hela sträckan och varje år kommer det in rapporter om fiskar med vikter omkring tre kilo.

Nedre Ransarån, sträckan av Ransarån från dammen nedanför sjön Ransarn ner till Gikasjön, är ett vägnära kvoterat flugfiskevatten. Det är beläget drygt tre mil från Fiskecentrum i Saxnäs. Här finns möjligheten att fånga din livs röding eller öring. Sightfiske efter stor fisk är möjlig vid rätt vattenstånd och väder. Fiskesäsongen är lång och startar redan under vårvintern. Maj är ofta en bra fiskemånad och är vädret gynnsamt kan fisket börja redan i april. Sommarmånaderna juni, juli och augusti är en spännande period med varierande insektskläckningar. September är det färre fiskare på sträckan, vilket tilltalar många. Fina brittsommardagar kan erbjuda torrflugefiske efter vakande röding och öring.

Mer info finns på www.saxnasfishing.se/

 

blå linje

Ransarån på Sverigekartan

Fisketips

Artiklar om Ransarån

Notiser om Ransarån

 

blå linje

Fiskeguider, fiskecharter

Saxnäsgården

 

Boende/Logi

Saxnäsgården, boende i hotell, stugor, vandrarhem

 

Redskapsbutiker

-----

 

Turistinformation

Turistbyrån i Vilhelmina

Turistbyrån i Storuman

 

Externa länkar

www.saxnasfishing.se/

 

Fiskeartiklar om Ransarån

Vid Ransaråns och Saxnäs vackra vatten
Ett bra flugfiske efter röding och öring är minsann inte alltid så enkelt att hitta. Ransarån är ett bra alternativ som dessutom, förutom bra fiske, även erbjuder bra boende och duktiga guider. Artikel av Catarina Alenius Jensen som är publicerad i tidningen Allt om Flugfiske nr 2, 2017

 

Här fiskar du på vintern, av Niclas Andersson och Henrik Larsson
Is och snö kan få oss att tappa sugen. Men det finns ett flugfiskarliv även under vintermånaderna. Här får du tips om ett stort antal bra platser där månader som februari och mars plötsligt blir högsäsong. Extern länk

 

blå linje

Välkommen att skicka in fiskeinfo eller fiskerapporter angående Ransarån till oss, maila hit

blå linje

Fisketips/info:

2017-06-03, insänt av Krister L.
Jag var och fiskade i Ransarån sommaren 2016 och hade ett hyfsat fiske tidigt på säsongen. Jag fiskade med mång aolika flugor under turen men all fisk jag fick var på samma två flugor nämligen en Adams (med fallskämshackel) och Elk Hair Caddis.

<xx><

Från 2014, insänt av flugfisketuren.se
Nedre Ransarån
är ett av Sveriges mest berömda flugfiskeplatser för storvuxen Fjällröding. Det är inte oväntat att dom flesta som ska eller har varit i Saxnäs för att flugfiska kommer besöka i nedre Ransarån. För dig som inte har varit där än så är Nedre Ransarån indelad i två större sel med en kanal i mellan, Övre och Nedre Selet. Det är i Övre Selet man koncentrerar sitt fiske på Röding och Öring i det nedre selet. Övre Selet påminner mer om en mindre sjö i formen, Jag brukar lägga fokus på inloppet där det ofta går några grova fiskar. På dagen kan man använda sjunklina och fiska av botten från inloppet och 30-40 meter ut. På natten däremot är det ytgående flugor av lite större modell som används då selets öringar ofta befinner sig i inloppsströmmen.

Andra ställen att fiska av i övre selet är stenen på andra sidan mot kanalen, hela höger sida (motsatt mot den man kommer ner från) då den är djupare och jag inbillar mig att det är där dem allra största rödingarna fångas. Samt den lilla gräsön som ligger inom vadaravstånd, där är det inte ovanligt att hela stim går in bara någon meter från ön.

Satsar man på öring så är det inloppsströmmarna i både Övre & Nedre Selet nattetid som gäller, det burkar vara effektivt med wolly bugger eller hjorthårsflugor modell större. Kanalen mellan selen är också ett hett ställe på natten för den prickiga fjällöringen. Nu har jag knappt nämnt Nedre Selet men där är det framförallt inloppsströmmen och nacken i slutet på selet som är heta. Sen finns det några djuphålor alldeles efter inloppet men dom får ni hitta själva.

Övre Ransarån
Saxnäs orörda pärla med glasklart vatten och skygga Öringar. Övre Ransarån är indelad i Zoner som kvoterar antalet fiskare och delar upp sträckorna rättvist. Övre ransarån kan vara lynnig och det gäller att fiska väldigt försiktigt, speciellt om man kommer dit en solig och klar dag. Det enda som hjälper dagtid då kan vara att fiska av "vitvatten", forsar och strömsatta partier. Helst ska man gömma sig så gott man kan i vegetation eller bakom klippor etc. Det blir ofta ett helt annat flugfiske på natten då de stora öringarna kommer fram för att jaga. Stora Streamers som man ger god fart i intagningen brukar ge bra utdelning, gärna i anslutning till ett strömstråk, forskant eller nacke.

<xx><

Från Anders L. 2011-04: Flugtips för Ransarån
April: Vakar tinar fram i sel och strömmar. Fiska med imitationer av bäcksländor och fjädermygg. Dagfiske med tunna tafsar.
Maj: Fiske med bäcksländor, fjädermygg, och streamers.
Juni: Fiske med imitationer av bäcksländor och fjädermygg. Elritsan leker i slutet av maj vilket ger ett spännande fiske med streamer i strömmande vatten. De första dagsländekläckningarna bland annat "Rocken" i vissa sjöar i slutet av månaden.
Juli: Fiske med imitationer av dagsländor, nattsländor samt streamerflugor.
Augusti: Fiske med imitationer av dagsländor, nattsländor samt streamerflugor. Nattfiske efter öring.
September: Insektskläckningarna är färre. Fiska med imitationer av dagsländor nattsländor, fjädermygg och streamerflugor. Lite trängsel vid fiskevattnen. Stundom väldigt bra fiske Kom ihåg att vädret kan vara nyckfullt.

Från 2009: Var där (övre ransarån) i första halvan av juli i fjol och fick bra på främst knott och dagsländor - då skedde det mesta fisket dagtid.

<xx><

Från 2009:
Har fiskat en hel del i Ransarån och har alltid haft bra lycka med bruna och grå kläckare stl. 14-16. (Fiskar bara torrt). Öringen där är dock ovanligt skygg så smygfiske rekommenderas.

<xx><

Från 2009:
Man får absolut inte glömma svarta torrflugor i olika storlekar mönster typ klinkhammer, mygg och knott! Och dom skall vara hel svarta.

<xx><

Från 2009. Fiskerapport: Delar med mig av lite tips efter resan. Det blev till Kultsjöån och Övre Ransarån 3 dygn. De flugor som fungerade bra: brun & grön kläckare, knottimitationer, Streaking caddies, bruna nymfer samt strömslända och en egen variant på streamer med conehead och brun zonkerremsa. Fick ca ett 40 tal öringar varav C&R på nästan alla. På topp 1.9 kg i Kultsjöån.

En härlig resa i ett vacker område med smygfiske efter skygga öringar, påminde lite om Nya Zeeland men tyvärr så var det 26!!! grader varmt när vi kom till Ransarån (hoppades på vilda kläckningar som uteblev) Värmen medförde att det fick bli nattfiske.

<xx><

Från 2007-08. Har varit vid övre Ransarån i augusti. För min del gick det bäst på Goddard Caddis och en liten brun nymf, typ haröra fast mörkbrun.

 

<xx>< -- <xx>< -- <xx><

Notiser:

-----

<xx>< -- <xx>< -- <xx><

 

blå linje

Till Cinclus C Sportfiskeguide startsida

(c) Cinclus C 2016

 

 

 

  Annonser