Cinclus C Sportfiskeguide, Sveriges alla sportfiskeresurser

- Lejondalssjön -

Till startsidan  |  Fiskevatten i Uppland

blå linje

En sprickdalssjö i Upplands-Bro kommun i Uppland. Sjön är 14 meter djup, har ett medeldjup på 7,1 m, har en yta på 2,72 kvadratkilometer och ligger 18,9 m.ö.h. Lejondalssjön hette ursprungligen Lövstasjön.

Fiskarter: abborre, björkna, braxen, björkna, gers, gädda, gös, mört, sarv och sutare.

Lejondalssjön är en så kallad kräftabborrsjö. Dessa sjöar har alla gemensamt att de producerar stora abborrar i stort antal. Det stora överflödet av kräftor är förmodligen abborrens viktigaste näringskälla och när man fångat en storabborre kan man nästan vara säker på att renset innehåller en eller flera småkräftor. Vid vissa tillfällen går den ändå över till fiskdiet, småmört står då oftast på matsedeln.

Bro Sportfiskeklubb disponerar ca 1/5 del av sjön på den östra sidan.

Fiskekort kan köpas hos Statoil i Bro, OK/Q8 i Kungsängen, Lillsjöserveringen vid Lillsjöbadet och Stockholms Fiske & Fritid i Bro.

 

blå linje

Lejondalssjön på Sverigekartan

Fisketips

Artiklar om Lejondalssjön

Notiser om Lejondalssjön

 

blå linje

Fiskeguider, fiskecharter

-----

 

Boende/Logi

-----

 

Redskapsbutiker

-----

 

Turistinformation

Visit Stockholm

 

Externa länkar

Bro Sportfiskeklubb

 

Fiskeartiklar om Lejondalssjön

-----

 

blå linje

Välkommen att skicka in fiskeinfo eller fiskerapporter angående Lejondalssjön till oss, maila hit

blå linje

Fisketips/info:

Läs boken Brofiskeboken, av Jan Ohlsson
I denna bok bjuds på mycket info och tips om fisket i Lejondalssjön

<xx><

Vinterfisketips för abborre i Lejondalssjön, 2010.
Det är ofta bra så fort nyisen bär. Sök på djupa flacka partier. Både balansare och större vertikalpirk fungerar nu bra. Under midvinterns trögare period är en vertikalpirk med kroktafs och maggot ett bra knep. Eller större mormyskor som med vanligt pimpelspö och tunna linor kan fiskas effektivt ned till 12 meters djup. När vintern går mot vår, värms bottenvattnet upp. Många insekter stiger mot iskanten för att vänta på kläckning de första isfria dagar. Nu är det perfekt att jaga de stora abborrarna grundare. Pimpla på frivattnet runt grynnor med balansare. Vissa dagar kan storabborre jaga precis under isen där det är tio meter djupt.

 

<xx>< -- <xx>< -- <xx><

Notiser:

2011. Utdrag från Jan Ohlssons bok, Brofiskeboken:
Sitt goda namn som fiskesjö har sjön fått genom sina osedvanligt stora abborrar som dessutom är vackra som smycken i utseende. En typisk Lejondalsabborre är stor, gnistrar i grönt på sidorna med de karaktäristiska svarta ränderna väl markerade. Den är vackert vit på magen och fenorna riktigt lyser i rött. Ibland kan magen vara marmorerad med små lila stänk i kanten på det vita. Nacken är skarpt markerad med något som nästan liknar en puckel, kännetecknet för en snabbt växande abborre. Fångar du en sådan, då har du fångat den kanske vackraste abborre som finns.

<xx>< -- <xx>< -- <xx><

 

blå linje

Till Cinclus C Sportfiskeguide startsida

(c) Cinclus C 2016

 

 

 

 

Annonser