Cinclus C Sportfiskeguide, Sveriges alla sportfiskeresurser

- Mittån -

Till startsidan  |  Fiskevatten Härjedalen

 

blå linje

Å i norra Härjedalen. Biflöde till Ljusnan. Upprinner i Mittåsjön i fjälltrakterna norr om Funäsdalen. På sin färd ner mot Ljusnan rinner den i Mittådalen, genom sjöarna Messlingen och Grundsjön, och  strax väster om Långå mynna den ut i Ljusnan. I sjön Messlingen fångas det varje år riktigt grov öring, 8 kilos fiskar har förekommit.
Vid besök i detta område rekommenderas en utflykt till det närbelägna Flatruet.

Fisket i ån kräver ingen kraftig utrustning. För flugfiske duger ett spö klass 5-6 mer än väl.

Fisket i Mittån delas upp i:

Bruksvallarnas Fiskevårdsförening
Från Mittåkläppen (gränsmarkering 1. på områdekartan) till bron i Mittådalen gäller Bruksvallarnas fiskevårdsföreningskort.

Lantbruksnämndens sträcka
Från bron i Mittådalen och halvägs ner till sjön Messlingen gäller Lantbruksnämndens kort.

Messlingens FVO
Fisket på resterande sträckor nerströms innehas av Messlingens fiskevårdsområde. Fiskeförbud gäller dock i första strömmen vid Messlingens utlopp och c.a. 500 meter ner till första lugnvattnet. Fiskekort kan köpas vid infarten (kortautomat) till byn Messlingen samt vid Baggårdens turistanläggning.

Långå FVO, Långåfisket™
Fiske i Grundsjön och i Mittån nerströms Grundsjön ända ner till utloppet i Ljusnan kontrolleras Långå FVO. Fiskekort säljs i Långå och genom IFiske.se

 

 

blå linje

Mittån på Sverigekartan

Områdeskarta

Fisketips

Artiklar om Mittån

Notiser om Mittån

 

blå linje

Fiskeguider, fiskecharter

Gård Smedjehögen, Långå

 

Boende/Logi

Jennys Stugor, Långå

Gård Smedjehögen, Långå

Sonfjällscampen

 

Redskapsbutiker

-----

 

Turistinformation

Turistbyrå Funäsdalen

 

Externa länkar

Långåfisket

Messlingen FVO

 

Fiskeartiklar om Mittån

Flugfisketidningen Flugfiske i Norden 5/6 2012, finns ett sex sidor långt reportage om Mittån publicerat.

 

blå linje

Välkommen att skicka in fiskeinfo eller fiskerapporter angående Mittån till oss, maila hit

blå linje

Fisketips/info:

Från 2015-05
Där Mittån och Anån rinner ut i Grundsjön kan du ha ett basläger under lång period. Grundsjön är berömd för sin naturliga stam av röding, men på sommaren är det främst öringen och harren som är intressant för sportfiskaren. Här samlas fiskarna vid strömmarnas utlopp för att påbörja sina vandringar uppåt, och då är det läge att vara beredd med spöt.

<xx><

Från 2014-05
Finns en liten stickväg mitt emot slalombacken (Kappruliften), (till höger när du kommer från Mittådalen), den kan man åka ned på, fin flugfiskesträcka nedöver.

<xx><

Från 2012. Ang Mittån inom Långåfisket.
Mittån rinner in i Långå fiskevårdsområde uppströms Grundsjön och ut i Ljusnan ca 1 km väster om Långå Skans, en befästning med anor från 1645. Före regleringen av Grundsjöarna var Mittån ett av de bästa fiskevatten man kan tänka sig och har efter restaureringsarbeten återhämtat sig något trots mindre vattenflöde. I Mittån finns mycket fin öring och harr.

I Mittåns översta flöde är det vanligt att få stor öring och harr. Åk vägen som löper närmast på Grundsjöns södra sida ca 2 mil tills vägen slutar vid en låg damm som löper tvärs över Mittån. Dammen har byggts för att hindra fisk att ta sig till Mässlingssjön. Gå nedströms från parkeringen (ca 300 m) till en skylt som visar var Långå fiskevårdsområde börjar och fiska nedströms därifrån. Det här är en orörd del av Mittån med fint strömfiskevatten och lugna höljor. Här finns två markerade sträckor avsatta för flugfiske. Här gäller särskilt flugfiskekort; gemensamt med flugfiskesträckorna i Anån. Det är inte tillåtet att använda mask eller andra levande beten.

Mittåfallet. Ligger alldeles intill Grundsjövägen, den väg som går ut strax väster om Långå by. Skylt vid vägen. Sevärt. Klättra ner i själva fallhöljan på egen risk. Ta det försiktigt; brant bergvägg. Fin öring. Här får man användning för klassiska Spey-kastet, uppfunnet vid River Spey i Skottland.

Mittån, nedströms Mittåfallet. Här går en smal, nästan igenväxt väg som slutar i ett grustag. Här finns tre pooler med bra fiske. Uppströms mot Mittåfallet finns trevliga höljor. Nedströms spännande höljor.

Mittån vid Mittåbron. Strax väster om Långå by, vägen som går västerut från Långå. Två pooler, med rejäla öringar. Nyfiken bäver bevakar dig! Trevligt rastställe med bord och bänkar. Fungerar bäst för kortare fiskeutflykter, till exempel för ett par timmar en kväll.

<xx>< -- <xx>< -- <xx><

Notiser:

-----

<xx>< -- <xx>< -- <xx><

 

blå linje

Till Cinclus C Sportfiskeguide startsida

(c) Cinclus C 2016

 

 

 

Annonser