Cinclus C Sportfiskeguide, Sveriges alla sportfiskeresurser

- Svanisträsket -

Till startsidan  |  Fiskevatten Norrbotten

blå linje

Djupkallvattensjö i mellersta västra Norrbotten inom Bodens kommun. En timme från Luleå mot Jokkmokk.
Belägen nordväst om Boden på 173 m.ö.h.  563 ha, 40 m djup. Har sex inlopp och ett utlopp, Gullträskbäcken. Sjön har en stor artrikedom på både fisk och insektsliv. Båtfiske hand-trollingfiske och flugfiske är de vanligaste sättet att fånga de riktigt stora firrarna.

Det går dessutom mycket bra att fiska från land med spinn samt bottenmete. Det har även blivit mycket populärt att flytringsfiska här.

Öringsfisket i "Svanis" betraktas som ett av de bättre i Norrland av fiskeentusiasterna, då fångster upp till tio kilo förekommit. Genomsnittsvikten låg 2004 på ca 4-5 kilo. Sjön hyser även mycket grov abborre, fångster på 1-1.5 kg är ej ovanligt. En liten population gädda finns i sjön. Grov lake, siklöja, nors, spigg och röding finns också i Svanisträsk.

Iordningställda vindskydd finns uppsatta på flera ställen runt sjön.

Fiskekort kan köpas av bl.a.
Camp Svanis (egen fiskekortslåda) (infotavla vid första stugan i Campen)
Macken på Backen, Svartlå
Wildmarksshoppen Luleå
Kan även beställas online på fiskekort.se
Båtuthyrning erbjuds av Camp Svanis.

 

blå linje

Svanisträsket på Sverigekartan

Fisketips

Artiklar om Svanisträsket

Notiser om Svanisträsket

 

blå linje

Fiskeguider, fiskecharter

Camp Svanis

 

Boende/Logi

Camp Svanis

 

Redskapsbutiker

-----

 

Turistinformation

Bodens Turistbyrå

 

Externa länkar

www.campsvanis.se

 

Fiskeartiklar om Svanisträsket

-----

 

blå linje

Välkommen att skicka in fiskeinfo eller fiskerapporter angående Svanisträsket till oss, maila hit

blå linje

Fisketips/info:

-----

<xx>< -- <xx>< -- <xx><

Notiser:

Inskickat 2010-08-01

Ännu ett rekord 28/7 2010, en Monsteröring på 8200gr 89cm 54cm.

Den magiska siffran 8 har hägrat för oss alla länge. Men Patrik Eriksson från Umeå hade tydligen något lite godare på sin krok, för han lyckades få Monteröringen att hugga, Kimmo Laakso fick behålla sitt rekord i drygt en vecka, när vi meddelade honom att han blev slagen med 1 kg strålande han av lycka och önskade alla Umeborna lycka till och särskilt Patrik Eriksson som tog den största, nåja Peter Lundgren tog en på 5160gr 81cm 42cm i omkr. ca en timme före kl. 15:30, ingen dålig fångst de heller.

Patrik säjer - När fisken högg på rusade den 100m och slirbromsen tjöt som jag aldrig hört förr, jag trodde den hade tröttat ut sej själv för den följde med så snällt efter rusningen, men halvvägs in så rusade den iväg igen, då fick jag se stjärtfenan och skrek åt dom andra ”Den är stor” och den var stor. Efter den rusningen kom den enkelt in till båten och gick in i håvgarnet och in i båten, en ljuvlig fiskeupplevelse.

Det tog inte många timmar så hade Kimmo bestämt sej för att tillsammans med kompisen Micke Forsberg försöka sej på ett Monsteröringsfiske igen. Dom kom till Campen i går och just nu, i skrivande stund ringde Kimmo och meddelade att han tagit en öring på 4000kg, så vi åker upp vid 16 tiden för att få veta mer. Dom hade hugg samtidigt både Micke och Kimmo men fisken på Mickes krok gick loss, jag fick kort veta att det var rakt utanför Langnäsudden.

I den interna tävlingen mellan Umeå och Skellefteå leder alltså Umeå, ett svårslaget rekord, men i fiske vet man aldrig. Idag regn o rusk ena stunden och solsken nästa, alltså ett inte så pjåkigt öringsväder.

Ännu mera SKIT FISKE på Er, vi vet att dom finns, dom blir bara lurigare ju större.

MVH. Camp Svanis

xx>< 

Inskickat 2010-07-22

Hej Fiskare

Äntligen nu har vi en ny öringsmästare i Svanisträsk

Ja det var väl inte så konstigt vem de skulle bli Kimmo Laakso från Skelleftehamn har ju visat förut att han är en otroligt duktig fiskare.

I måndags 19/7 KL 21:30 tog han öringen som vi alla drömmer om 7220gr 92 cm. Öringen hoppade 2 gånger, han beskrev att hela fisken var rejält över ytan och plasket som blev när den landade var ett riktigt magplask, sen borrade den ner sej på djupet och stod där och stretade emot länge innan den till slut gav sej och han kunde ta in den i båten.

Han tog den 100m ovanför Rastplats sundet 25 m från land och på ca 20m vatten han använde fryst siklöja som bete, hans fiskarkompis Gunnar Hedlund från Bredskär (utanför Skelleftehamn) säger att Bredskärslöjan är nått extra.

På hemsidan http://www.campsvanis.se finns djupkartan under bildgalleri om du vill kolla närmare på platsen.

xx>< 

Den 15/7 kl 22:10 tog Kirunabon Ingemar Olsson en fin öring den vägde 4200gr och var 77cm lång. Han åkte ut och fiskade 45 min. sen blev det hugg den fisken hoppade också och sen ner på botten. Ingemar använde en rödbrun 7cm wobbler. Fångstplatsen var spännet och på ca 20m vatten.

Nu verkar öringen jaga föda för alla fiskar den senaste veckan har det varit siklöja i magarna, den Kimmo tog var den 6 siklöjor i, det har ju varit varmt länge nu, så ytvattnet har varit upp till 16-17 grader och då har vi en hel del aktiviteter på ytan också.

Nu hoppas vi på fina naturupplevelser och fina fångster

SKIT FISKE på Er
MVH. Camp Svanis

<xx>< -- <xx>< -- <xx><

 

blå linje

Till Cinclus C Sportfiskeguide startsida

(c) Cinclus C 2016

 

 

 

Annonser