Cinclus C Sportfiskeguide, Sveriges alla sportfiskeresurser

- Sverkestaån -

Till startsidan  |  Fiskevatten i Västmanland

blå linje

Å i Västmanland. Upprinner i sjön Norrmogen mellan Lindesberg och Skinnskatteberg. Flyter rakt söderut och rinner ut i Arbågaån strax söder om Sverkesta. Ca 37 km lång. Ån har en stor fallhöjd, drygt 25 m. Sverkestaån slingrar sig genom främst skogs- och myrmark. Den södra delen rinner genom mycket jordbruksmark.

Främst flugfiskevatten med bra fiske på öring. Bland många flugfiskare räknas detta som ett klassiskt flugfiskevatten.

Fiskarter: regnbåge, öring, stensimpa, lake, abborre, gädda och bäcknejonöga.

Sträckor:

blå linje

HK Sverkestaån, Erbjuder flugfiske i strömmande vatten på regnbåge och öring. Sträcka mellan sjöarna Ytterbysjön och Strålsjön, strax söder om Bergshyttan. Övre gräns; Bergshyttebron - Nedre Gräns; Hålldammen, 100 meter ovan Sundbo bruk.

Bokning och köp av kort görs på Harrkungens Fiske i Lindesberg. Det går även att köpa kort via telefon. För att köpa kort via telefon behöver man ha Swish.

Bergshytteforsen; Sedan 2016 ingår även fiske i Bergshytteforsen, Stark kort ström med spännande nackar och sel. Bron utgör övre gräns, Fiske ovan bron i Bergshyttan förbjudet.

Övre forsen: Denna sträcka innehåller 5 fina forsar och härliga sträckor med lugnflyt. Det finns ett vindskydd och 3 iordninggjorda eldstäder. (Eldning får endast ske på dessa platser). För dom som vill så finns det möjlighet att boka ett Armetält med plats för upp till 10 pers att övernatta i. Här har vi planterat in både öring & regnbåge.

Nedre Forsen: En klassiker för många fiskare. En vacker nacke inleder denna längre starkt strömmande fors. Utpräglat öringvatten. Det finns ett vindskydd i början på forsen

Hålldammen: Kanske den vackraste sträckan av alla, fina småströmmar perfekt för våra bågar, men givetvis finns här även öring.

 

blå linje

Sverkestaåns Flugfiskeklubb har en sträcka på 5 km av ån vid Kåfalla.

http://www.sverkestaansflugfiskeklubb.se

 

blå linje

Hägernäs Rökeri, erbjuder fiske på egna vatten i Sverkestaån samt delar av Norrmogen och Sörmogen.

 

blå linje

Sverkestaån på Sverigekartan

Fisketips

Artiklar om Sverkestaån

Notiser om Sverkestaån

 

blå linje

Fiskeguider, fiskecharter

-----

 

Boende/Logi

-----

 

Redskapsbutiker

Stefans Skog & Fritid AB, Lindesberg

Harrkungens Fiske, Lindesberg

 

Turistinformation

Lindesbergs Turistbyrå

 

Externa länkar

HK Sverkestaån / Harrkungens Facebook

Sverkestaåns Flugfiskeklubb

Hägernäs Rökeri

 

Fiskeartiklar om Sverkestaån

Muddler - den fulländade flugan (Extern länk)
Jag har provat åtskilliga flugor under årens lopp. Många har bara hängt med någon säsong för att sedan blivit bortglömda. Men en fluga som jämnt haft en given placering i asken är gamla klassiska Muddler Minnow. Den har till och med utökats till tre flugfavoriter och blivit ännu effektivare. Av Sune Adolfsson 1999

Fickfiske med Varianter (Extern länk)
Korta kast, högtflygande fluga och fiske i forsens gropar och lugna fläckar - det är ofta modellen för gott flugfiske i strömmen under högsommar och höst. Av Sune Adolfsson 1985

Vårens första fluga (Extern länk)
Våren står för dörren och det är dags att sjösätta årets första fluga. För oss flugfiskare är det ett gyllene ögonblick. Här följer några tips inför den stundande säsongen. Av Sune Adolfsson 1984.

 

blå linje

Välkommen att skicka in fiskeinfo eller fiskerapporter angående Sverkestaån till oss, maila hit

blå linje

Fisketips/info:

-----

<xx>< -- <xx>< -- <xx><

Notiser:

2014-04-18
Flugfiskare satsar på öringstam Erbjuder hyrfiske i Sverkestaåns forsar.
Lindesberg Stefan Nordqvist och företaget Harrkungens fiske tog vid årsskiftet över arrendet hos Sveaskog på Sverkestaåns övre sträcka. Lördag den 26:e april är det fiskepremiär i vattnet. Läs hela artikeln

<xx><

1984-04.
Rapport från Sverkestaån:
I Sverkestaån kunde man under april observera öringvak då bäcksländorna började kläckas. Av naturliga skäl finns det mindre öring i ån i år än föregående år p g a fiskdöden i Kloten förra sommaren. Domänverket saknar helt enkelt sättfisk ännu, och det lär dröja en bit in på sommaren, innan den första inplanteringen kan ske. Jag besökte Sverkestaån i mitten av april och resultatet av den turen blev en 4-hektos öring och en 1-kilos gädda. Andra fiskerapporter har inte inkommit. Fisket efter gädda med ryssjor har redan startat i ån. Dessutom har två Örebroklubbar, förutom klubbarna i Lindesbergstrakten, lovat att hjälpa Domänverket med bl a bevakningsuppgifterna kring ån. Ännu söker man dock lämpliga metoder och organisationsformer för att kunna förbättra fisket i Sverkestaån.

<xx>< -- <xx>< -- <xx><

 

blå linje

Till Cinclus C Sportfiskeguide startsida

(c) Cinclus C 2016

 

 

 

  Annonser