Cinclus C Sportfiskeguide, Sveriges alla sportfiskeresurser

- Göta älv -

Till startsidan  |  Fiskevatten i Västergötland / Bohuslän

blå linje

Älv på gränsen mellan Bohuslän och Västergötland. Rinner upp i Vänern vid Vargön-Vänersborg. Mynnar ut i havet mitt i Göteborg. 93 kilometer lång. id Lilla Edets laxfiske nedströms Lilla Edets kraftverk fångas varje år över 1000 laxar.

Fiskarter: asp, lax, öring, gädda, abborre, ål, mört, id och braxen m.fl

 

Fiskesträckor:

Ale Fiskarna (Göta älv från gränsen mot Lilla Edets kommun vid Alhem och nerströms till Jordfallsbron vid Rödbo). Fiskekort bl.a genom IFiske.se

Lilla Edets Laxfiske (nerströms kraftverket i Lilla Edet) Fiskekort säljs bl.a av IFiske.se

Göta älvs Lilla Edet-Trollhättans Fvof (sträcker sig från strax nerströms Trollhättan vid slussarna vid Holme brygga, Lehmans backe strax norr om Utkiken och nerströms till kraftverket i Lilla Edet) Fiskekort säljs bl.a av IFiske.se

Sportfiskarna Trollhättan Göta älv "södra". Området sträcker sig från Strömkarlsbron-Malgöbron-Klaffbron i Trollhättan till Holme brygga, Lehmans backe strax norr om Utkiken (undantag för sträcka mellan Hojums och Olidans kraftstationer, det s.k. Trollhättans Laxfiske) Fiske på gädda, abborre, gös, lake, ål och diverse karpfiskar.

Trollhättans Laxfiske sträcker sig från Oscarsbron vid Hojum Kraftstation och nerströms till hängbron vid "Elvius sluss". Separat fiskekort till denna sträcka. Fiskekort säljs bl.a av IFiske.se

Sportfiskarna Trollhättan Göta älv "norra". Området sträcker sig från Vargöns kraftstation i norr, till Strömkarlsbron-Malgöbron-Klaffbron i Trollhättan i söder. Fiske på grov gädda, abborre och gös, samt efter storvuxen insjööring.

 

blå linje

Fångststatistik (rapporterad fångst):

2011:
Fångades 600 laxar.

2012:
Fångades 700 laxar, största på 14,1 kilo, fångad på räka 12 juni.

 

blå linje

Göta älv på Sverigekartan

Fisketips

Artiklar om Göta älv

Notiser om Göta älv

 

blå linje

Fiskeguider, fiskecharter

------

 

Boende/Logi

-----

 

Redskapsbutiker

-----

 

Turistinformation

-----

 

Externa länkar

Lilla Edets Laxfiske

Göta älvs Lilla Edet-Trollhättans Fvof

Göta Älvs Vattenvårdsförbund

 

Fiskeartiklar om Göta älv

Två & en halv män i en båt
Följ med en av Europas och en av Sveriges bästa predatorfiskare, Frédéric Jullian och Tero Paaki, ut på Göta älv, ett av Sveriges mest utmanande fiskevatten, under ett par dagar i mars. Här får ni ta del av deras erfarenheter och få bra fisketips. Artikel av Ulf Börjesson som finns att läsa i Fiskejournalen (Gäddaspecial) maj-juli 2016.

 

blå linje

Välkommen att skicka in fiskeinfo eller fiskerapporter angående Göta älv till oss, maila hit

blå linje

Fisketips/info:

Från 1984-04
Det var gädda som Matti och Lenny var ute efter en av de sista dagarna i april, då de trollade uppströms Nödinge med en Rapala. Plötsligt fick Lenny ett hårt hugg och man var övertygad om att det var en gädda, ända tills man såg en blank sida som vältrade sig i ytan. Efter en lång och spännande kamp kunde man landa en lax på 10,5 kg!

Från SvF 1984-06
Jättegädda föll för öringwobbler Göta älv vid Vargön har genom åren visat sig vara ett säkert ställe för fångst av storfisk. Nedanför kraftverket i Vargön har tagits flera insjööringar och gäddor som har anmälts till storfiskregistrering. Den senaste i raden av storfiskare i Göta älv heter Michael från Trollhättan. Det var i slutet på mars som han på en liten öringwobbler tog en gädda som vägde 13,995 kilo.

Gädda från Göta älv 1984- Jag var ute tillsammans med en av traktens riktiga gamla fiskerävar, för att lura upp någon lax eller öring. Vi fiskade från båt en bit nedströms Vargöns kraftverk och jag hade en 11 cm:s rödorange Rapalawobbler i linänden, berättar Michael. Varken någon lax eller öring ville hugga, däremot var det gott om gädda som tog på Michaels wobbler och på den tacklade löja som Hilding fiskade med. På ett par timmar fick man fem - sex gäddor, alla i vikt mellan tre och tre och ett halvt kilo. Så när klockan började närma sig halv tre på eftermiddagen hände det saker. - Det small på ordentligt och jag kände snart att det var en stor gädda jag fått på, säger Michael. Det var dramatiskt efter. som jag fiskade utan stål tafs.

- Jag fick drilla fisken länge innan den kom in till båtkanten. Hilding skulle ta den med huggkroken men han orkade inte lyfta den utan gäddan vred sig loss från kroken och gjorde en rusning ner mot botten av älven. Som tur var satt wobblern kvar i gäddkäften och efter några minuter hade jag den återigen vid båtkanten. Hilding gaffade den igen och tillsammans kunde vi sedan dra den över relingen. Det är den klart största gädda jag har fått, slutar Michael. Gäddan som alltså vägde bara fem gram under 14 kilo var 121 cm lång och hade nästan tre kilo rom i sig. För övrigt var den helt tom i magen.

 

<xx>< -- <xx>< -- <xx><

Notiser:

2017-10.
Under hösten har det fångats några puckellaxar i älven. Detta oroar länsstyrelsen pga av risk för konkurrens mot den genuina laxstammen i ån och även sjukdomsspridning. Om man fångar en puckellax skall den avlivas, därefter skall den dokumenteras och rapport skickas till länsstyrelsens fiskefunktion.

2017-01-01
Laxfisket under 2016 var hyfsat, 438 laxar fångades. Största fisken var på 13,6 kg.

2016
Under 2016 fångades en karp som vägde 14 kilo och var 83 cm lång. Rekord för älven vid det tillfället.

<xx>< -- <xx>< -- <xx><

 

blå linje

Till Cinclus C Sportfiskeguide startsida

(c) Cinclus C 2015

 

 

 

Annonser