Cinclus C Sportfiskeguide, Sveriges alla sportfiskeresurser

- Osbysjön -

Till startsidan  |  Fiskevatten i Skåne

blå linje

Sjö in nordöstra Skåne intill orten Osby. Storlek: 501 hektar. Djup: Maxdjup 5,5 meter, medeldjup 1,4 meter. 72 m.ö.h. Genomflyts av Helgeån. Driveån flyter in i norra delen av sjön.
Sjön delas i två delar av halvön Näset, som är naturreservat med strövstigar och fågelskådartorn. Norra delen av sjön kallas Norresjö och södra delen för Söndresjö.
Bottenstruktur: Varierande bottnar, sand, dy eller en kombination av dessa. I södra delen inslag av sten och klippblock.

Fiskarter: gös, abborre, gärs, ål, gädda, lake, öring, karp, sutare, mört, ruda, sarv, braxen, björkna, faren, id, benlöja, sandkrypare, bäcknejonöga och mal.

Att fiska med handredskap är gratis men för angelfiske krävs ett fiskekort (uppgiften är från 2015). Fiskekort och djupkarta säljs av:
Turistbyrån i Osby
Kristenssons Järnhandel

Karpar på över 13,400 kg har fångats.

All karp ska släppas tillbaka och hanteras så försiktigt som möjligt. Fångad gädda, större än 100 cm måste också sättas tillbaka. Malen är fridlyst, skulle det inträffa att du fångar en mal måste du genast sätta tillbaka fisken i vattnet. Rapportera sedan till FVO.

Båtisättningsplatser finns vid: Näset, Sibbarp, Spegeldammen.

 

blå linje

Osbysjön på Sverigekartan

Djupkarta

Fisketips

Artiklar om Osbysjön

Notiser om Osbysjön

 

blå linje

Fiskeguider, fiskecharter

-----

 

Boende/Logi

-----

 

Redskapsbutiker

-----

 

Turistinformation

Turistbyrån i Osby

 

Externa länkar

Osbysjöns FVO

 

Fiskeartiklar om Osbysjön

-----

 

blå linje

Välkommen att skicka in fiskeinfo eller fiskerapporter angående Osbysjön till oss, maila hit

blå linje

Fisketips/info:

Från 2010-05.
Ang karpfiske i sjön
:
I norra delen av Osbysjön finns vikar med näckrosor och vass mellan utskjutande uddar och långsträckta stränder. Södra delen har en hel del undervegetation, näckrosor samt mängder med stenblock. Norra delen av sjön är mer lättillgänglig än södra, med flera parkeringar och två båtisättningsplatser. Parkeringar finns i anslutning till populära uddarna Spegeldammen och Filosofen. Södra delen ser mycket intressantare ut ur karpperspektiv. Trots detta fiskar endast ett fåtal personer här. Testa alltså södra delen om du vill vara med om ett "jungfrufiske".

Karparna rör sig mycket i sjön och hittas på alla djup, både nära och långt ifrån land. Heta platser är runt uddar, i närhet till näckrosor och över musselbankar. Dessa hittar du lätt genom att kasta med ett sänke och känna den knyckande känslan som blir när sänket dras över banken eller genom att vada och känna efter. Gå aldrig barfota i Osbysjön, då kommer du direkt att skada fötterna på vassa musselskal. Några få karpar har även fångats på stalkingfiske med bröd inne i en vik som kallas Spegeldammen. Viken är mycket grund och värms därför upp tidigt på våren av första solstrålarna.

Både spegelkarp och fjällkarp simmar i sjön. Osby naturbruksgymnasium har planterat ut mängder med karp på senare år men det finns också ett gammalt bestånd.

Populära platser är Filosofen, Prästängen, Eksäter, Näset, Spegeldammen, SKansen, Svarte Nabbe och Sjöängen. I kanten av norra delen av sjön ligger Osby centrum vilket gör att du har närhet till pizzerior, livsmedel och annat du kan behöva under en längre vistelse.

<xx><

Från 2006-05-20, Calle
Abborrfisket kan varar riktigt bra ibland med stora abborrar! Gädd- och gösfisket är oxå bra men inga jättestora gösar eller gäddor. Man ska köra med blå vobbler!! Det finns även ett bestånd med stor björkna.

Du ska helst ha båt och köra utanför campingen och ner mot ån som ringer mitt Naturburksgymnasiet! Där är heta ställen och innan ån så är där några vassar, stanna där och kasta.

<xx>< -- <xx>< -- <xx><

Notiser:

-----

<xx>< -- <xx>< -- <xx><

 

blå linje

Till Cinclus C Sportfiskeguide startsida

(c) Cinclus C 2016

 

 

 

Annonser