Cinclus C Sportfiskeguide, Sveriges alla sportfiskeresurser

- Acksjöarna -

Till startsidan  |  Fiskevatten i Södermanland

blå linje

Lilla Acksjön och Långa Acksjön ligger djupt inne i skogarna i Enhörna endast 5,5 mil från Stockholms city. Parkeringsplatsen ligger vid Skabro på vägen mellan Lilla Al och Sundsvik. P-platsens koordinater är 5914'24.6"N 1726'58.7"E. Sjöarna ligger c:a 20 min. promenad från P-platsen. Ett fiskeområde som erbjuder förutom bra put&take fiske även vildmarkskänsla och avkoppling. Sjöarna är omgivna av hällmark och tallskog

Acksjörna förvaltas av Södertälje Amatörfiskeklubb (SAFK)

I Lilla Acksjön är vattnet klart, kanterna som omger sjön är branta och går ner mot fem-sex meters djup. Sjön har bestånd av inplanterad regnbåge och ev. någon enstaka öring. Endast flugfiske är tillåtet i denna sjön. Allt fiske ska ske från land.

Långa Acksjön
Sjön har bestånd av inplanterad regnbåge, men du kan även få på en och annan abborre och gädda. Endast flugfiske är tillåtet i denna sjön. Allt fiske ska ske från land.

Utmärkta spångade fiskeplatser finns runt sjöarna. Max tre regnbågar eller öringar per kort och dygn (gällde 2014). Vid Lilla Acksjön finns en raststuga med iordningsställd eldstad.

Största skillnaden är vegetationen runt sjöarna. Lilla Acksjön har tätare skogslinje ända ner till vattnet. Långa Acksjön har fler kastgator och en hel del bryggor.

Dagskort kan köpas av bl.a:
Bilistens bensinstation i Turinge
Gösens sportfiske i Södertälje.

blå linje

Acksjöarna på Sverigekartan

Fisketips

Artiklar om Acksjöarna

Notiser om Acksjöarna

 

blå linje

  

Fiskeguider, fiskecharter

----

 

Boende/Logi

----

 

Redskapsbutiker

Gösens sportfiske i Södertälje.

 

Turistinformation

Visit Stockholm

 

Externa länkar

Södertälje Amatörfiskeklubb

 

Fiskeartiklar om Acksjöarna

----

 

blå linje

Välkommen att skicka in fiskeinfo eller fiskerapporter angående Acksjöarna till oss, maila hit

blå linje

 

Fisketips/info:

2011-11-19
Grön flicksländenymf med gummiben var dagens fluga. Av Bacciskungen

<xx><

2011-11-11
Grön superpuppa gick riktigt bra i Långa Acksjön. Av Bacciskungen

<xx><

2011-05-25
Tog idag på en brun forsslända. Av Bacciskungen

<xx><

2007-05-18:
I Långa Acksjön vakade en fisk upprepade gånger alldeles intill myrkanten, och jag lyckades också få den att hugga på min gröna flicksländenymf med maraboustjärt. Men den bet bara retfullt i stjärten, och först när jag bytte till en myrimitation kunde jag kroka fisken; en vackert tecknad regnbåge på halvkilot.

I Lilla Acksjön fortsatte vakfesten med förnyad intensitet, och kamraten fångade en hanfisk i lekdräkt med perfekt kroppsform och fenor med rakbladskontur. Fisken tog på en PTN med gummiben. Jag bytte själv till en sådan och belönades strax med en akrobatisk honfisk som trots sin ringa storlek bjud upp till en imponerande kamp med flera luftsprång.

Ett stycke ifrån oss förde den svaga vinden fjädermyggor, och efterhand även del mindre dagsländor, in längs en strandsträcka som kantades av överhängande träd och vattenväxter. Där gick en fisk i godan ro och betade från överflödet av mat på ytan. Det var inte lätt att komma åt att kasta just där, men å andra sidan behövdes heller inga långa kast. Vid ett tillfälle behagade fisken vaka praktiskt taget under spötoppen på kamratens spö! Först när en Black Gnat i lite större storlek knöts på tafsen visade fisken intresse. Två gånger var den på, men bägge gångerna missades fisken i mothugget. Ofta kommer mothugget alldeles för tidigt vid fiske på så kort lina, men spännande var det!

Fisken tycks hålla god kvalitet vad kroppsform och fenor beträffar. Att den dessutom vakar flitigt gör inte saken sämre. Ett intimt fiskevatten är det, och illusionen att fiska vild fisk vid en trolsk norrlandstjärn är i det närmaste fullständig.

Av Torbjörn Joelsson

 

<xx>< -- <xx>< -- <xx><

Notiser:

----

<xx>< -- <xx>< -- <xx><

 

blå linje

Till Cinclus C Sportfiskeguide startsida

(c) Cinclus C 2015

 

 

 

Annonser