Cinclus C Sportfiskeguide, Sveriges alla sportfiskeresurser

- Anariset, Vattensjöarna, Anasjön, Rullån,
Fångån, Hällån, Blankan, Lillån
-

Till startsidan  |  Fiskevatten i Jämtland

blå linje

Fiskevatten i södra Jämtland. Söder om Åre vid foten av Anarisfjällen. Området är rikt på sjöar, tjärnar och vattendrag. Bl.a. Östra Vattensjön, Anasjön, Rullån, Fångån, Hällån, Blankan, Lillån

Fisket i sjöarna sker i huvudsak från båt, men det går utmärkt att fiska från många av stränderna. Traditionellt spinnfiske med spinnare, skeddrag, långdrag och små wobblers fungerar bra. Öringen kan bli riktigt stor med vikter upp runt 5 kg och med en snittvikt runt 7 hg.

Flugfiske från båt kan också vara mycket spännande, kvällar när fisken vakar över hela sjön.

Rödingen blir inte lika stor som öringen men snittrödingen ligger runt 5 hg.

Förutom sjöarna finns det ett 30-tal tjärnar, och ett antal mycket vackra fjällåar med grov öring och kristallklart vatten.

Tjärnarna lämpar sig för både spinnfiske och flugfiske. En del av tjärnarna är mycket spännande både på grund av storleken på fisken, och dess huggvillighet.

Vinterfisket är som bäst i mars-april. Även maj om vintern håller i sig. Det är traditionellt pimpelfiske och det är rödingen som är mest på hugget. Vi har skotertransport till bägge lägren. Kontakta oss för mer information om vinterfisket.

Arter: abborre, elritsa, gädda, harr, lake, sik, öring.

Vid Östra Vattensjön finns fiskecampen Ajvin Sijte och vid Anasjön finns campen Anasjölägret, bägge drivs av Anariset AB som erbjuder stugboende, guidning, fiske och jakt.

Rullån (Här gäller Anarisets fiskekort)

Rulldalen ligger mellan Hottögsfjället och Stora Anahögen öster om Vålådalen i Jämtland. Här rinner den vackra Rullån genom dalgången. Den har sina källor i de sjöar som ligger längre upp i fjällvärlden och fortsätter sen genom Vattensjöarna och ner i Fångån. Två åar  för flugfiske. Fisken är lättskrämd i dessa vatten så det gäller att smygfiska.

Man kan säga att det bästa fisket i Rullån börjar vid Rulldalsforsen med en stor hölja. Därefter kommer ett långt parti med djupt långsamflytande vatten, som så bryts av med grunda mer strömsatta parier. Så ser Rullån ut ända ner till Vattensjön. Den nedre delen är dock grundare än den översta, men innehåller många ståndplatser för fisken.

En av höjdpunkterna i ån inträffar i mitten av juni, beroende på hur våren och snösmältningen gått. Vid rätt temperatur simmar elritsan, eller ”blinsillen” som det lokalt heter, upp i ån för lek. Ett sådant framdukat smörgåsbord kan inte öringarna motstå utan de följer efter och kalasar på de lekande bytesfiskarna. Har du en lämplig imitation på tafsen kan du få uppleva ett sagolikt streamerfiske.

Senare under säsongen är det traditionellt flugfiske med dag- och nattsländeimitationer som gäller.

Fångån (Fangan) (Här gäller Anarisets fiskekort)

Fångån börjar vid utloppet ur Västra Vattensjön. Här finns en lång och djup hölja som gjord för flugfiske. Sen fortsätter ån i omväxlande snabba partier avbrutna av mindre höljor. Man ska inte underskatta dessa strömsatta partier. Bakom en sten eller i en djuphåla kan det stå en fin öring. Här gäller det att man kan läsa en ström och lägga flugan mot rätt plats. Kan man det så hittar man många fina fiskeplatser längs hela ån. Så fortsätter ån ända ner till Bäverkroken, där den övergår till mer långsamflytande höljor. Sen tar vattnet fart på nytt ända ner till Fångåmon. Den som ger sig tid att fiska hela ån kommer kanske att fånga sin drömöring, och kanske vara den första som fiskar den platsen just det året. Som på så många andra platser kan det löna sig att gå lite längre till de platser ingen annan varit på.
Läs om fisketur i Fångån på bloggen Rospiggenfiske

Östra Vattensjön
Sjö inom Åre kommun och ligger i Valådalen. Area på 2,32 km2. 639 m.ö.h. Sjön avvattnas av Fångån. (Här gäller Anarisets fiskekort)

Anasjön
Sjö inom Åre kommun. Area på 1,96 km2. 780 m.ö.h. (Här gäller Anarisets fiskekort)

Hällån (Guhkiesvaajjanjohke) (Här gäller Anarisets fiskekort)

Blankan (Här gäller Anarisets fiskekort)

Lillån (Här gäller Anarisets fiskekort)

blå linje

Anariset på Sverigekartan

Fisketips

Artiklar om Anariset

Notiser om Anariset

 

blå linje

  

Fiskeguider, fiskecharter

Anariset AB, två fiskecamper med stugboende för självhushåll ut den väglösa fjällvärlden

 

Boende/Logi

Anariset AB, två fiskecamper med stugboende för självhushåll ut den väglösa fjällvärlden

 

Redskapsbutiker

----

 

Turistinformation

Mattmar Turistbyrå

Turistinformation Jämtland

Östersunds Turistbyrå

 

Externa länkar

Anariset AB

Stig Tornianen fiskeblogg: Flugfiske i Årefjällen

 

Fiskeartiklar om Anariset

----

 

blå linje

Välkommen att skicka in fiskeinfo eller fiskerapporter angående Anariset området till oss, maila hit

blå linje

Fisketips/info:

----

<xx>< -- <xx>< -- <xx><

Notiser:

----

<xx>< -- <xx>< -- <xx><

 

blå linje

Till Cinclus C Sportfiskeguide startsida

(c) Cinclus C 2015

 

 

 

Fångst från Ajvin Sijte, Anariset
Fångst från Ajvin Sijte, Anariset

Anasjö, Anariset
Anasjö, Anariset

 

Annonser