Cinclus C Sportfiskeguide, Sveriges alla sportfiskeresurser

- Bielite  / Kaskelite -
(Bijelite - Gaskelite)

Till startsidan  |  Fiskevatten i Lappland

blå linje

Sjön Bielite (Bijelite) 487 m.ö.h. ligger i Kultsjödalen strax nerströms Kultsjön, nerströms Bielite ligger sedan sjön Kaskelite (Gaskelite). Bägge sjöarna ligger utefter Vildmarksvägen mellan Stalon och Saxnäs. Sjöarna ingår i Bielite / Kaskelite kortfiskeområde.
Efter att nät- och utterförbud infördes plus att stödutsättningar av fisk görs har fisket i båda sjöarna förbättrats markant. Numera är inte öringar på över 3 kg ovanliga.

Kultsjöåns första sträcka som rinner mellan Kultsjön och Bielite återfinns de kända Trappstegsforsarna och Bieliteforsen. Där Kultsjöån åter igen tar fart efter Bielite finner man Kaskeliteforsen och sedan sjön Kaskelite (Gaskelite).

Bielite är känd för grov öring och lake av rejäl storlek.

Fiskeregler
Tillåtna fiskmetoder: spinn-haspelfiske, flugfiske, mete, ispimpel och trolling. Allt nätfiske är förbjudet. Minimimått på öring är 30 cm.

Fiskekortsförsäljare:
Vilhelmina Turistbyrå
Saxnäsgården
Stalons Bensin & Kiosk
Saxnäs Lanthandel
Grillkojan Trappstegsforsen

Grönlunds Jakt&Fiske, Vilhelmina

Mer info finns på www.saxnasfishing.se/

<xx><

Bielite KFO
Sportfiskeområdet ligger efter Vildmarksvägen cirka 1mil söder om Saxnäs, samt 9 mil nordväst Vilhelmina tätort. Fisket omfattar sjön Bielite samt del i Gaskalite. Området ligger mycket naturskönt och erbjuder fint fiske efter röding, öring och lake. Det råder nät- och utterförbud sedan några år tillbaka.

Sjöarna bjuder främst på fiske efter röding, öring och lake. Fiske tillåtet året runt. Långedrags-, flug- och spinnfiske rekommenderas. På vintern är pimpelfisket mycket uppskattat.

<xx><

Kaskalite
Sjön är delat mellan Bielite fo och Voullelite fvo
Fisket efter röding på vintern det som är vanligast

 

blå linje

Bielite / Kaskelite på Sverigekartan

Fisketips

Artiklar om Bielite / Kaskelite

Notiser om Bielite / Kaskelite

 

blå linje

Fiskeguider, fiskecharter

----

 

Boende/Logi

Saxnäsgården, boende i hotell, stugor, vandrarhem

 

Redskapsbutiker

----

 

Turistinformation

Turistbyrån i Vilhelmina

Turistbyrån i Storuman

 

Externa länkar

www.saxnasfishing.se/

 

Fiskeartiklar om Bielite / Kaskelite

-----

 

blå linje

Välkommen att skicka in fiskeinfo eller fiskerapporter angående Bielite / Kaskelite till oss, maila hit

blå linje

 

Fisketips/info:

Från 2011: Ända sedan nätförbudsregeln infördes över sjön Bielite, så har fisket bara starkt gått uppåt! Vill du ha ett riktigt säkert kort, så ska du självklart lägga ditt års fiskeresa till Bielite. Sjön erbjuder i stort sett alla typer av fiske, från möjligen ett av inlandets bästa fiske efter lake, till rent flugfiske ifrån båt. Att sitta i en båt i en lugnare vik och bara drifta med flugspöet i hand kan vara riktigt härligt, men framförallt ge god fångst!

De bästa flugorna efter midsommar brukar vara mörka, som härmar dykande nattsländor. Ungefär som en vanlig våtfluga duger gott, även fast den härmar något annat. Jag band en variant en gång av mårddubbing i kroppen och med en vinge av tjädertuppen. Trots att jag prövade massa andra, så var det bara den jag fick på. Bielite har ett fantastiskt vinterfiske! Du kanske inte får så fruktansvärt mycket under samma dag, men det finns ingen dag där du inte får fisk, och det är skillnaden.

Sjön är känd för ordentlig öring på till och med ett par tre kilo. Dessa får du lättast ifrån båt, med skeddrag eller en liten Bomberwobbler. Men givetvis är det åtskilliga timmar och dagar mellan dessa jättar. Glöm för all del inte bort Gaskelite och småströmmarna! -berättat av Trappern.”

<xx>< -- <xx>< -- <xx><

Notiser:

----

<xx>< -- <xx>< -- <xx><

 

blå linje

Till Cinclus C Sportfiskeguide startsida

(c) Cinclus C 2015

 

 

 

Annonser