Cinclus C Sportfiskeguide, Sveriges alla sportfiskeresurser

- Dammån -

Till startsidan  |  Fiskevatten i Jämtland

blå linje

Å i mellersta Jämtland. Flyter strax väster om Storsjön. Den mynnar ut i Ockesjön som i sin tur har direkt förbindelse med Storsjön. Där Ockesjön mynnar ut i Storsjön (Kvissleviken) återfinns den berömda  Kvissleströmmen. Dammån börjar i höjd med Höglekardalen, det är ån Storån som nedströms Höglekardalen byter namn till Dammån. Storån i sin tur upprinner i det stora sjöområde som ligger öster om Anarisfjället. Dammåns tillrinningsområde utgörs av fjäll och vattennivå- och temperatur kan variera mycket.

Arter: abborre, gädda, harr, lake, sik, öring.

Fisket i Dammån bedrivs främst efter de stora uppströmslekande öringarna som vandrar upp från Ockesjön och Storsjön. De kan nå vikter på mellan 6-8 kg.

Fisket i Dammån är känsligt för snabbt stigande vatten, däremot kan det vara mycket bra från högt vattenstånd till sjunkande. Den första öringarna börjar sin vandring i slutet på maj och vandringen varar till mitten av september. Den intensivaste vandringen brukar vara i mitten på juli till mitten av augusti. När fisken passerar vid laxtrappan vid Åns kraftverk räknas den. Antalet uppvandrad fisk varierar från ungefär 500 till över 1000 vissa år.
I ån finns det även en stam av stationär öring. Fisket efter harr kan också vara värt att prova. Fisket i hela åns sträckning är relativt lättillgänglig från land och det är bara på sträckorna efter de sk åängarna, där ån är bredare och betydligt mer lugnflytande, där det för att kunna effektivt fiska på främst harr fodras att man har båt, kanot eller flytring.

Sedan 1988 sker det även isättning av odlad Dammåöring. Avelsfiskarna till denna odling tas bara från de översta delarna av ån. Man vill på detta sätt öka antalet långvandrande öringar i Dammån.

Den största delen av Dammån kontrolleras av Dammåns Fiskevårdsområde: www.fishersguide.com

Korten kan köpas på bl.a.:
Fiskekort.se (Online)
Camp Dammån
Mattmar Turistbyrå
Bensinmacken i Hallen
Statoil Myrviken, Myrviken.

Båtar och kanoter finns att hyra i Camp Dammån, Bydalen och Höglekardalens semesterby.
Fisket i Dammån är tillåtet från den 1 juni till 31 augusti. I de tre ovan nämnda tjärnarna och sjöarna är fisket tillåten året runt, i dessa vatten finns även röding.

Områdeskarta

Vägbeskrivning:
E 14 från Östersund till Mattmar (ca 50 km). Vid Mattmar sväng vänster in på väg 321 mot Hallen (ca 20 km). Sväng höger mot Bydalen, Höglekardalen. Camp Dammån ligger vid Åhn. Vid ankomst söderifrån: väg 45 från Sveg, sväng vänster i Svenstavik mot Hallen in på väg 321. I Hallen sväng vänster mot Bydalen, Höglekardalen.

 

blå linje

Dammån på Sverigekartan

Jämtlandskarta

Områdeskarta

Fisketips

Artiklar om Dammån

Notiser om Dammån

 

blå linje

Fiskeguider, fiskecharter

------

 

Boende/Logi

Höglekardalens Fjällpensionat, stuguthyrning för självhushåll eller halvpension

 

Redskapsbutiker

-----

 

Turistinformation

Östersund Turistinformation

Jämtland Härjedalens Turistinformation

Mattmar, Mörsil Turistinformation

 

Externa länkar

www.fishersguide.com

 

Fiskeartiklar om Dammån

-----

 

blå linje

Välkommen att skicka in fiskeinfo eller fiskerapporter angående Dammån till oss, maila hit

blå linje

Fisketips/info:

Från 2008-09:
Platser: Harredan utanför campen i byn Ån. Rismyrströmmen vid Åkroken, åängarna, inloppet till Hovdetjärnen och höljorna vid "Karlssonstugan".
Bra fiske också i biflödena Dörrsån och Storån (annat fiskekort).

Dammåns nedre del, upp till träbron, uppströms ca 6 km gräns mot Åns FVO. Är ett bra ställe att torrflugefiska efter harr och öring, det finns även ett bra bestånd av gädda, abborre och sik, lämpligt att fiska från båt.

Flugfiske: I början av säsongen när vattennivån är hög fungerar intermediate och sjunklinor bäst. Senare när vattennivån sjunkit en del så kan man använda flytlina eller sinktip. Många fiskar med streamers av olika slag och andra fiskimitationer. Exempel på torrflugor som gärna används är: Streaking Caddis, Rackelhanen, Muddlers. Tänk på att använda relativt långa tafsar speciellt i de mer lugnflytande partierna. Ett bra tips kan vara att i skymningen stripa en stor välflytande torrfluga över blankfläckarna i någon av strömmarna eller på natten fiska med streamers längs kanterna av djuphålorna. Längre fram i augusti är det fin chans till att fånga de riktigt stora fiskarna på torrfluga på de övre sträckorna av ån. Fiskar på uppemot 6 kg har fångats på torrfluga i augusti vid sträckorna nära Höglekardalen.

Spinnfiske: Tips på drag och spinnare: små mörka reflex spinnare, Devon spinnare, mindre Rapala wobblers, Vibrax spinnare. Tidigt på säsongen kan små wobblers vara ett bra val.

<xx><

Från 2010-09:

Utrustningstips är enhandsspön i klass 5- 7 samt mindre tubflugor och streamer för den stora vandringsöringen. Stora svarta flugor brukar också vara ett säkert kort.

För spinnfisket gäller blanka spinnare med gula och röda mönster och Rapala med svart rygg och silverfärgad buk.

 

<xx>< -- <xx>< -- <xx><

Notiser:

2017-07-24
Största rapporterade öring för året i Dammån, vägde 5,6 kg och var 83 cm lång, flugfångad, nattfiske.

2016-07-15
Största rapporterade öring för året i Dammån, vägde 5,4 kg och var 83 cm lång, tog på JS draget.

<xx>< -- <xx>< -- <xx><

 

blå linje

Till Cinclus C Sportfiskeguide startsida

(c) Cinclus C 2015

 

 

 

Dammån vid Bydalen
Dammån vid Bydalen

Dammån nedströms kraftverk Ånn 2002
Dammån nedströms kraftverk vid Ånn

Dammån kraftverk vid Ånn
Dammån kraftverk vid Ånn

Dammån vid Höglekardalen
Dammån vid Höglekardalen

 

Annonser