Cinclus C Sportfiskeguide, Sveriges alla sportfiskeresurser

- Fiskonbäcken -

Till startsidan  |  Fiskevatten i Lappland

blå linje

Ån rinner upp i Övre Fiskonsjön (Bijjie Fäskoenjaevrie) på Norra Borgafjällen. Rinner österut och mynnar ut i Kultsjön vid Timmerviken.

Fiskonbäckens övre lopp är en glasklar relativt liten fjällälv, mellan 5-15 m bred, här finns gott om sträckor för ett extraordinärt sightfiske. Ån hyser ett gott bestånd av relativt storvuxen fjällöring. Medelstorleken på öringarna ligger kring 40 cm men det är inte alls ovanligt med fiskar kring 55 cm. Den största, hittills (2014) kända, fångade öringen är hela 69 cm.

Begränsat antal fiskekort säljs till Övre Fiskonbäcken per år, kvoterad sträcka. Övre Fiskonbäcken karakteriseras av högintressanta strömmar som avlöses av fiskrika höljor.

Fisket brukar vara bäst tidigt på säsongen men varierar med vattenstånd och rådande vattentemperatur. Fisket upplåts genom Vilhelmina södra sameby i samarbete med Fiskecentrum Saxnäs.

8 km vandring i fjällterräng är det till lägerplatsen vid Övre Fiskonbäcken

Fiskarter: öring (och röding vid Övre Fiskonsjön)

Mer info finns på www.saxnasfishing.se/

 

blå linje

Fiskonbäcken på Sverigekartan

Fisketips

Artiklar om Fiskonbäcken

Notiser om Fiskonbäcken

 

blå linje

Fiskeguider, fiskecharter

------

 

Boende/Logi

Saxnäsgården, boende i hotell, stugor, vandrarhem

 

Redskapsbutiker

-----

 

Turistinformation

Turistbyrån i Vilhelmina

Turistbyrån i Storuman

 

Externa länkar

www.saxnasfishing.se/

 

Fiskeartiklar om Fiskonbäcken

Flugfiskepärla  i södra Lappland
Glasklara strömmar, vakvillig fisk och ett ljus dygnet runt - det är de som möter Fiskejournalens Anders Hoolm och Magnus Ström när de besöker en flugfiskepärla i södra Lappland. Häng med på deras vildmarksäventyr. Artikeln finns i Fiskejournalen nr 1, 2017.

 

blå linje

Välkommen att skicka in fiskeinfo eller fiskerapporter angående Fiskonbäcken till oss, maila hit

blå linje

Fisketips/info:

2017-01-01
Torrflugefisket kan var mycket bra i älven. Smygfiske är att rekommendera. Ta även med nymfer om kläckningarna skulle utebli. Flugtips: Parachute Adams, nattsländeimitationer

Från 2015-07-15:
Fick öring på 1,3 kg och 50 cm på en guldskalle stl 12.

<xx><

Från Anders L. 2011-04:  Flugtips för Fiskonbäcken
Juni: Fiske med imitationer av bäcksländor och fjädermygg. Elritsan leker i slutet av maj vilket ger ett spännande fiske med streamer i strömmande vatten. De första dagsländekläckningarna bland annat "Rocken" i vissa sjöar i slutet av månaden.
Juli: Fiske med imitationer av dagsländor, nattsländor samt streamerflugor.
Augusti: Fiske med imitationer av dagsländor, nattsländor samt streamerflugor. Nattfiske efter öring.

<xx><

Från 2014. Träffar man rätt tidpunkt vad beträffar väder, vattenstånd och insektskläckningar kan det ge flugfiskeminnen för livet. Vattendraget innehåller både större och mindre sel mellan strömpartierna. Här simmar ett bra bestånd av öring och den största som landats mätte hela 69 cm. Lägerplatsen ligger vackert beläget intill bäcken och fisket sker både uppströms och nedströms.

Vattnet är kristallklart och med hjälp av polarisationsglasögon kan man sighta öring på vissa av fiskesträckorna. Fisketillståndet gäller även för Övre Fiskonsjön där finns ett bra bestånd av fin fjällröding samt öring. Det simmar stor öring i Övre Fiskonbäcken. Vid varje besök sightats fiskar med vikter omkring två kilo. Det är en spännande utmaning att hitta rätt imitation i flugasken, inte skrämma öringen och vänta på rätt tillfälle att erbjuda lockbetet…

<xx><

Från 2014:
Utrustning och tips. Flugspö: 9 fot, klass 5 är ett bra val. Kraftigare spö kan vara motiverat för streamerfiske som är ett alternativ när fisken inte äter insekter. Övrigt: Polaroidglasögon, vadare, myggmedel, håv och peang.

 

<xx>< -- <xx>< -- <xx><

Notiser:

-----

<xx>< -- <xx>< -- <xx><

 

blå linje

Till Cinclus C Sportfiskeguide startsida

(c) Cinclus C 2015

 

 

 

Annonser