Cinclus C Sportfiskeguide, Sveriges alla sportfiskeresurser

- Pärlälven -

Till startsidan  |  Fiskevatten i Lappland

blå linje

139 km lång outbyggd skogsälv ca 6 mil väster om Jokkmokk, inom Jokkmokks och Arjeplogs kommuner. Biflöde till Lilla Luleälven, avrinningsområde 2296 kmē. Källflödet finns i Arjeplogs kommun, men i stort sett hela älven flyter genom Jokkmokks kommun. Den flyter bl.a  genom sjöarna Peuraure (Bievrávrre), Karats (Gárásj) och Piertinjaure, för att slutligen i Purkijaure, Pärlholmsjön förena sig med Lilla Luleälven, några mil väster om Jokkmokk. Älven är populär bland sportfiskare. Namnet kommer av att på 1800-talet fiskades flodpärlmusslor i älven.

Harrfisket är kanske bäst men älven kan även bjuda på bra öringfiske. Längs älven finns ett flertal raststugor, eldstäder som står öppna för alla fiskare och skogsvandrare som behöver skydd och värme för vädrets makter eller en stunds vila.

Den 17 augusti 1919  fångades det en harr på 2,8 kilo, den var under lång tid Sveriges största "flugfångade" harr. Fångades av flottaren Axel Nyman som just den dagen dock hade en spinnare på flugspöet.

Jokkmokks Jakt & Fiskevårdsförening förvaltar merparten av fisket i Pärlälven.

Älvens sammanlagda fiskesträcka inom Jokkmokks Jakt & Fiskevårdsförening inklusive sjöar och sel är cirka 5 mil. En sträcka av älven är avsatt enbart för flugfiske. För att anpassa sportfisket efter älvens naturliga förutsättningar, krävs reglering av fisket. I älven finns en kontinuerligt rullande trädaläggning. Som innebär att man stänger av en sektion av älven under en viss tid - på så sätt finns det alltid ett område av älven där fisken har en chans att växa till och leka utan påverkan av något fiske.

Fiskekortsförsäljning:
OK Jokkmokk
Team Sportia
Statoil Jokkmokk
Turistbyrån Jokkmokk
Bilisten
Skabram Semesterby
Fiskekort.se

 

 

blå linje

Pärlälven på Sverigekartan

Fisketips

Artiklar om Pärlälven

Notiser om Pärlälven

 

blå linje

Fiskeguider, fiskecharter

-----

 

Boende/Logi

Jokkmokk Jakt&Fiske, förvaltar merparten av Pärlälven, har även stugor till uthyrning vid älven.

 

Redskapsbutiker

-----

 

Turistinformation

Jokkmokk Turistbyrå

 

Externa länkar

Jokkmokk Jakt & Fiskevårdsförening, förvaltar merparten av Pärlälven, har även stugor till uthyrning vid älven.

 

Fiskeartiklar om Pärlälven

-----

 

blå linje

Välkommen att skicka in fiskeinfo eller fiskerapporter angående Pärlälven till oss, maila hit

blå linje

Fisketips/info:

Här kommer tips om en kanonfluga för Pärlälven:
Pärlälvsrensaren! Harrflugan nr. 1.

Denna fluga brukar jag börja fiska med runt veckan före midsommar. Eftersom att det inte har kläckts så mycket insekter och sländor. Använder den fram till slutet av hösten, fungerar i de flesta vatten. Den är speciellt mycket bra i Pärlälven, där av namnet. När inget annat funkar så brukar jag ta till denna fluga. Fiskar gärna den mitt på dagen, och eftersom att den är med dubbel vänt hackel och V klippt så får den ett eget liv i vattnet.

Krok: storlek 12
Kropp: svart tuppnacke & silvertinsel
Stjärt: Svart tuppnacke
Vingar: Bröstfjäder från gräsand
Hackel: Indisk tuppnacke Grizzly

 

<xx>< -- <xx>< -- <xx><

Notiser:

2012-10-03
Nu kan de översta delarna av Pärlälven öppnas för sportfiske. Det är sträckan vid Luvos närmast Karatssjön, som är ett mycket attraktivt fiskevatten men som varit stängd för allmänheten under lång tid. - Vi har planer på att ta reda på vad som gäller juridiskt. Det är staten som har fiskerätten, men hur många andra har också fiskerätt? Det måste vi ta rätt på innan vi kan göra någonting. När vi kan börja utredningen vet jag inte, säger Dan Blomqvist, länsfiskekonsulent vid länsstyrelsen. (Från NSD)

<xx>< -- <xx>< -- <xx><

 

blå linje

Till Cinclus C Sportfiskeguide startsida

(c) Cinclus C 2016

 

 

 

Annonser