Cinclus C Sportfiskeguide, Sveriges alla sportfiskeresurser

- Torneträsk -

Till startsidan  |  Fiskevatten i Lappland

blå linje

Torneträsk eller Torne träsk, andra namn som används: nordsamiska: Duortnosjávri, finska: Torniojärvi.

En sjö i nordvästra Lappland inom Kiruna kommun. Har en area på ca 332 kmē. 70 km lång. En av Sveriges 7 största sjöar. Den näst djupaste sjön i Sverige, största djup på 168 meter, medeldjup på 51,8 meter och räknas som den största fjällsjön i Skandinavien.

Sjön avvattnas av Torne älv. Sjön är normalt islagd från december till juni men variationer förekommer från år till år. Största tillflödet är Abiskojåkka.

Väg E10 och järnvägen Malmbanan går längs med sjöns södra sida. Mot Norge i väster ligger orterna och turistanläggningarna Abisko och Björkliden.
Den norra stranden är nästa helt oexploaterad och där råder skoterförbud. På själva sjön är skotertrafik tillåten och det är ett mycket populärt mål för pimpelfiskarna.

Lapplandsmästerskapet anordnas varje år på sjön, se länk http://www.lapplandsmästerskapet.se/ Mästerskapet är den största pimpeltävlingen för ädelfisk i Sverige och lockar årligen uppemot 2000 deltagare.

Fiskarter i sjön: bl.a öring, gädda, röding, lake och sik
I Torneträsk kallas den djuplevande rödingen för soltika.

Fiskekortsförsäljare (Kirunakortet):
Hotell Fjället i Björkliden

Björkliden Vandrarhem STF
Abisko Turiststation STF
Abisko Mackåmat
Internet: www.natureit.se

 

blå linje

Torneträsk på Sverigekartan

Fisketips

Artiklar om Torneträsk

Notiser om Torneträsk

 

blå linje

Fiskeguider, fiskecharter

-----

 

Boende/Logi

-----

 

Redskapsbutiker

-----

 

Turistinformation

Kiruna Turistbyrå

 

Externa länkar

Torneträsk Fritidsförening

Lapplandsmästerskapet isfisketävling

 

Fiskeartiklar om Torneträsk

Med roddbåt i Torne träsks forsar
Berättelse om en flugfiskeresa i Lappland. Av Göran Sandberg

 

blå linje

Välkommen att skicka in fiskeinfo eller fiskerapporter angående Torneträsk till oss, maila hit

blå linje

Fisketips/info:

Från 2014:
Under våren, speciellt under helgerna, åker ett stort antal människor från Kiruna för att pimpla på isarna. Många använder pimpelarkar, vilka förs ut på isarna med skotrar. Ett årligt evenemang som lockar stora skaror fiskare är
Lapplandsmästerskapet i pimpelfiske som arrangeras vid Stenbacken.

<xx><

Från 2009:
Vid besök i området försök snacka med någon i Abisko som kan ta med dig ut på sjön i båt. Dragrodd kan ge brutal utdelning. Lyckas du inte med det, så föreslår jag att du tar dig till den västra delen av sjön och provar i något av inloppen eller en bit upp i tillflödena. Kan vara tokbra!

<xx><

Från 2009:
Någon mil söder om Abisko rinner Bärgforsbäcken, den kan vara rolig att meta och kasta i......bara det inte är för mycket vatten när du åker dit

<xx>< -- <xx>< -- <xx><

Notiser:

Från 2016-01-09
På Torneträsk har det fram tills nu varit förbjudet med trolling. Länsstyrelsen bedömer dock att Torneträsk tål trollingfiske och den lokala jakt- och fiskvårdsföreningen är positiv. De nya reglerna för fjällfisket innebär också att Torneträsk öppnar för moderna trollingmetoder då Länsstyelsen bedömer sjön som tillräckligt djup och stor. Och med tanke på att Torneträsk är 332 kvardratkilometer och hela 168 meter djup, på djupaste stället, så låter det rimligt. Det förekommer heller inget yrkesfiske på sjön längre. Det kommer vara tillåtet att fiska med max tre spön per person och som mest sex spön per båt. Bag-limiten ligger på högst tre laxartade fiskar per person och dag. Det är tillåtet med fiske med sidoparavaner samt djuprigg.
Kurt Edin, ordförande i Kiruna Jakt- och Fiskevårdsförening tycker, enligt NSD, att det är positivt att man nu officiellt tillåter trollingfiske. Han hoppas också på att mer sportfiske kan hjälpa till att hålla sikbeståndet i schack. – Siken är en fisk som ökar väldigt lätt och som tränger undan rödningen. När rödingen leker på grunda ställen går siken dit och äter upp romen, säger Kurt Edin. Han tror heller inte att trollingfisket kommer bli särskilt omfattande. – Det är så få ställen runt sjön som det går att sjösätta en båt på.

 

<xx>< -- <xx>< -- <xx><

 

blå linje

Till Cinclus C Sportfiskeguide startsida

(c) Cinclus C 2016

 

 

 

Annonser