Cinclus C Sportfiskeguide, Sveriges alla sportfiskeresurser

- Visjön -

Till startsidan  |  Fiskevatten i Jämtland

blå linje

Sjön ligger i Jämtland, strax öster om Storlien, nordväst om Enafors inom Åre kommun. Avvattnas av Visjöån som i sin tur rinner ut i älven Enan. Bestånd av röding. Grund sjö. Största tillflöde är Husån i öster.

Aktuell sportfiskestatus är idag 2016 okänd. Senaste rapporterad status är från 2006 och då rådde fiskeförbud i sjön.

Fisket i sjön administreras av Enkrokens Fiskeområde

 

blå linje

Visjön på Sverigekartan

Fisketips

Artiklar om Visjön

Notiser om Visjön

 

blå linje

Fiskeguider, fiskecharter

-----

 

Boende/Logi

-----

 

Redskapsbutiker

-----

 

Turistinformation

Storlien Turistbyrå

 

Externa länkar

-----

 

Fiskeartiklar om Visjön

-----

 

blå linje

Välkommen att skicka in fiskeinfo eller fiskerapporter angående Visjön till oss, maila hit

blå linje

Fisketips/info:

-----

<xx>< -- <xx>< -- <xx><

Notiser:

1990-05: På slutet av 1980-talet undersökte forskare varför rödingen i Visjön i Indalsälvens sydliga gren sommartid sökte sig uppför ett litet tillopp till en mindre vattensamling på fjället. Den lilla sjön visade sig ta emot näringsrikt avloppsvatten från Storlien och fick därför en extremt hög produktion av djurplankton under sommaren. Detta lockade upp röding som i storleksintervallet 20–25 centimeter kunde öka sin vikt trefaldigt under två månaders frossande. Eftersom istäcket skapade syrgasbrist i den näringsrika sjön tvingades rödingarna återvända ned till Visjön innan vintern kom.

<xx><

1984-06: Rödingen i Visjön har blivit långvandrande. Först var det sannolikt några fiskar som gick uppför den fem kilometer långa ån till tjärnarna vid Storlien och där fann alldeles utomordentliga matförhållanden. Högfjällshotellet släppte nämligen under en lång följd av år ut sitt avlopp i dessa vatten. Numera har man eget reningsverk, men tjärnarna är övergödda och producerar fiskföda i stora mängder. Efterhand har allt flera rödingar tagit som vana att göra sin sommarvandring till tjärnarna och sedan när vintern kommer och syret i vattnet börjar ta slut vandra tillbaka till Visjön. Det här har man kunnat konstatera genom märkningar av fisken, vilket återigen är ett bevis på att fiskar är anpassningsbara.

<xx>< -- <xx>< -- <xx><

 

blå linje

Till Cinclus C Sportfiskeguide startsida

(c) Cinclus C 2016