Cinclus C Sportfiskeguide, Sveriges alla sportfiskeresurser

- Solgen -

Till startsidan  |  Fiskevatten i Småland

blå linje

Solgen är en del i Emåns vattensystem inom Eksjö kommun i norra Småland, ca 15 km sydost om Eksjö. Avvattnas av Solgenån (kallas även Skedeån) som i sin tur mynnar i Emån vid Hosbybrunn. Sjön räknas som måttligt näringsrik och har lätt färgat vatten. Storlek: 22,20 km2, största djup är ca 20 m med ett medeldjup på 5,4 m. Sjön är flikig med många öar och varierade djup. Lerbottnar dominerar men hårdbotten finns i skarpare djupbranter och kring grund. Solgen är måttligt näringsrik med gott om mört och benlöja. Gösfisket har varit välkänt ända sedan sjuttiotalet då fisket dominerades av mindre fisk upp till två-tre kilo. Under perioder har gösfisket varit av högre klass storleksmässigt och över åtta kilos gösar finns dokumenterade.

Sjön omges av blandskog, lövskog, hagmarker och åkermark. Sjön är reglerad men har ändå ett rikt djurliv,  bl.a stort fågelliv med många häckande och rastande arter. Bla. fiskgjusen är en vanlig syn. Uttern har här ett av sina starkaste fästen i södra Sverige.

Vissa öar belagda med tillträdesförbud med tanke på häckande fågel (viss tid på året). Skyltar finns uppsatta.

Fiskarter: abborre, braxen, gädda, gös, lake, löja, mört, sarv, sik, siklöja, sutare, vimma, ål och öring. Finns även signalkräfta.
Några av de största fångade fiskarna i sjön: Gös 12,650 kg 2014, Gös 9,2 kg, gädda 11,7 kg, abborre 1,3 kg.

Flera fiskekortsområden finns i Solgen, utöver Mellby finns bland annat Eksjö fiskeklubb vid Åsa fiskegård i södra delen av Solgen.

Fiskekortområde:
Vatten runt Mellby samt Solgenån. Karta, västra delen av Solgen

Åsa Fiskegård: Karta i östra delen av Solgen.
Skälsnäs
Sandshult

Fiskekortsförsäljning:
Värne Lanthandel 
Eksjö Turistbyrå
Åsa Fiskegård
Eksjö Fiskeklubb

Skälsnäs Gård, för Skälsnäs fiskeområde
Hammar vid Solgen

Verksamma fiskevårdsföreningar:
Eksjö Fiskeklubb
http://www.eksjofiskeklubb.se/
Solgens FVOF

 

blå linje

Solgen på Sverigekartan

Fisketips

Artiklar om Solgen

Notiser om Solgen

 

blå linje

Fiskeguider, fiskecharter

Fishing in Sweden, guidade fisketurer efter stor gädda, gös, abborre i Solgen och andra sjöar i Småland.

 

Boende/Logi

Fishing in Sweden, erbjuder fiskeguidningar samt boende i 25 stugor vid olika sjöar i Småland för din fiskesemester.

Åsa Fiskegård är en anläggning vid sjön Solgen. Den drivs av Eksjö Fiskeklubb och ger sportfiskare möjlighet att sova över vid sjön samt att hyra båtar m.m. Anläggningen är bemannad med stugfogde.

 

Redskapsbutiker

Intropris Eksjö

 

Turistinformation

Eksjö Turistbyrå

 

Externa länkar

Solgens Båtklubb, www.solgensbatklubb.se

 

Fiskeartiklar om Solgen

-----

 

blå linje

Välkommen att skicka in fiskeinfo eller fiskerapporter angående Solgen till oss, maila hit

blå linje

Fisketips/info:

Från 2010:
Säsong och metod: Bra fiske från mitten av maj till mitten av juni, ibland kärvare under högsommaren för att bli bättre sensommar och höst. Augusti är ofta bäst. Den mest allmänna fiskemetoden är trolling där gösfärger som rödvit, signalorange och silver/ blå och silver/svart är populära. Sena kvällar och tidiga morgnar ger bäst. På dagen går fisken under språngskiktet på cirka sex meter. Då kan djupgående vobbler ge fisk. Vanligaste trollingfångsten är gös kring två kilo. Några fiskare har under senare år haft framgång med flötmete över jämnbottnar på tio-elva meters djup. De fiskar hårt blyade glidflöten nära botten. Ibland krävs överdjup så att flötet draggar och betesfisken släpas på botten för att få hugg.

Bäst förhållanden för flötmete är mild, västlig vind. Fisket är bäst mellan klockan sju och nio på kvällen. Fångster upp till femton gösar med snitt på två-tre kilo och toppar upp till sju-åtta kilo är inte ovanliga vid bra förhållanden. Under metet tas en och annan bonusfisk på vertikaljigg (löjliknande jiggar i naturfärger) och "dropptackel" - ett mindre skeddrag med tafs, trekrok och liten betesfisk hängs direkt ned från spöt. Bästa betet är löja.

Bottenmete från båt i branter ned mot jämnbotten på åtta-tolv meter ger också bra. Båten ankras med dubbla ankare för att kunna hålla linan sträckt och se huggen. Oftast bäst ned lite större död betesfisk 1,5-2 hekto som skurits upp för att öka doften. Mäskning med fiskbitar ökar huggchansen.

<xx><

Från 2004:
Solgen hyser ett bra bestånd av gös och ett mycket bra bestånd av fin abborre. Jiggfiske efter olika fiskarten i sjön kan vara mycket givande. Gösen fiskas företrädelsevis kvällar och nätter. Den bästa metoden för att komma åt de större exemplaren är att bottenmeta med mört som bete. Man ska inte heller glömma bort gäddfisket som tidvis kan vara bra. På vintern en populär pimpelsjö!

 

<xx>< -- <xx>< -- <xx><

Notiser:

-----

<xx>< -- <xx>< -- <xx><

 

blå linje

Till Cinclus C Sportfiskeguide startsida

(c) Cinclus C 2016

 

 

 

Annonser