Cinclus C Sportfiskeguide, Sveriges alla sportfiskeresurser

- Sommen -

Till startsidan  |  Fiskevatten i Östergötland / Småland

blå linje

Sommen är belägen strax öster om Tranås, på gränsen mellan Småland och Östergötland. Areal: ca 132 kmē. Största djup: 53 m. Medeldjupet: 17 m. Siktdjup på 8-10 meter. 147 m.ö.h. 32 mil strandlinje. Sveriges tolfte största sjö. Största delen av sjön ligger i Östergötland men liten del av sjön går även in i Småland. En näringsfattig klarvattensjö med mestadels steniga och bergiga stränder.
Sjön har en karaktär med flera smala fjärdar, över 300 öar, grunda vikar, stora pelagiska områden, stora djup.

Största biflöden: Svartån, Bulsjöån.

Fiskarter: Abborre, braxen, färna, gädda, gös, lake, mört, ruda, röding, sarv, sik, sutare, vimma, ål, öring m.fl.

Sjön är bl.a känd för sitt fina trollingfiske på röding. Exemplar på över 8 kg har fångats och på nät har en röding fångats som vägde hela 11 kg. Öringen kan väga upp till 10 kg. Sjön bjuder även fint abborrfiske vintertid.

Försäljningsställen av fiskekort:

IFiske.se
Tranås Turistbyrå

Hätte Camping
Turistbyrån i Boxholm
OK/Q8 i Boxholm
Preem i Ramfall
Preem i Tranås
Q-Star, Malexander
Malexander Turism & Fritid
Q-Star i Österbymo
Asby Lanthandel
Intersport, Tranås
Naturrum Torpöns färjeläge

Ramper för isättning av båtar:

Hamnen i Tranås, vid Huges Marina (WGS 84: N 58° 2.405', E 14° 59.467')
Näckströmshamnen, Tranås: även kran
Sommens samhälle; asfalterad ramp (WGS 84: N 58° 8.273', E 14° 58.248')
Seglarvik (WGS 84: N 58° 1.932', E 15° 2.283')
Andersbo, avgiftbelagd
Blåvik (WGS 84: N 58° 3.469', E 15° 3.292')
Laxberg, traverskran.
Norra Vi, frivillig avgift (WGS 84: N 57° 53.122', E 15° 21.568')
Rönnäs, Hamnen
Torpöns Camping, ramp finns i anslutning till färjeläget på Torpön (WGS 84: N 58° 1.749', E 15° 5.430')
Torpa (WGS 84: N 57° 58.083', E 15° 8.489')

Asby (WGS 84: N 57° 55.244', E 15° 12.382')
Malexander (WGS 84: N 58° 1.907', E 15° 17.312')

Båtuthyrning: Hätte Camping

 

blå linje

Sommen på Sverigekartan

Fisketips

Artiklar om Sommen

Notiser om Sommen

 

blå linje

Fiskeguider, fiskecharter

Fishing in Sweden, erbjuder boende i 25 stugor vid olika sjöar i Småland för din fiskesemester.

 

Boende/Logi

Fishing in Sweden, erbjuder fiskeguidningar samt boende i 25 stugor vid olika sjöar i Småland för din fiskesemester.

 

Redskapsbutiker

Jakt- o. Fiskeshopen, Tranås

 

Turistinformation

Tranås Turistbyrå

 

Externa länkar

Sommens FVO, http://www.sommen.nu/

 

Fiskeartiklar om Sommen

-----

 

blå linje

Välkommen att skicka in fiskeinfo eller fiskerapporter angående Sommen till oss, maila hit

blå linje

Fisketips/info:

Från 2013 av Göran: Diamond King, Pärlemorspinnare och Apex är Görans favoritbeten för Sommens rödingar.

<xx><

Från 2012: Betestips Mete med mask eller löja och spinn med jigg på grundområden under denna period kan ge bra fångster av abborre. För den som nu är ute efter gädda, prova med stora jiggar eller långsmala vobbler med grön eller blå färgton. Gäddan finns nu både strandnära och på nivån 1-12 m över djupområdena. Bottenmete med mask under kvällstid och natt ger möjlighet till fångst av mört, abborre, och i grundare vikar även brax och sutare.

Med allt mer stigande vattentemperatur under högsommaren, krävs som regel båt då ett flertal fiskarter söker sig ut mot djupare vatten. En effektiv fiskemetod nu för gädda är släpfiske eller trolling på nivån 10-20 m över sjöns djupområden. Detta fiske kan ibland även resultera i fångst av öring eller röding. Kvälls- eller nattfiske med denna metod på nivån 5-12 m kan ge riktigt stor gädda och ibland gös i den västra delen av sjön. Abborren kan nu pimplas från båt på friliggande grund eller i branter på nivån 10-20 m.

Vinterfisket på Sommen är populärt. Pimpelfisket efter norsabborre på djup från 10 till 20 m kan periodvis vara riktigt bra i hela sjön på nyisen. I den östra delen av sjön finns en viss möjlighet till fångst av röding på pimpel. När isen är snötäckt rekommenderas den västra delen av sjön då det här finns ett bestånd av abborre strandnära på nivån 3-6 m.

<xx><

Från 2012-01: Ett mycket speciellt fiske som bedrivs i Sommen är s.k. "promenadpimpel" och går till på följande vis: Man är som regel två man, kanske fler, som fiskar och då borrar man vardera 2 hål på kanske 50 meters mellanrum. Rejäl utrustning och två spö gäller och man har då spön som på bilden nedan. Man släpper ned till botten på ena spöt. Sedan så går man mot mitten mellan de två hålen , då ca 25 meter vilket motsvarar det tilltänkta djupet på fiskestället i sjön, Är det grundare då minskas avståndet mellan hålen och är det djupare ökas avståndet. Man mäter avståndet till mittpunkten genom att släppa ned till botten (som är flack som regel ute på djupen). Man går sedan iväg och när pirken, blänket når iskanten så har man hittat mittpunken på ett ungefär. Därefter så håller ( kanske) kompisen detta spö, eller det fixeras mot skryllan, spark, medan proceduren upprepas med spö nummer 2.

Man möts sedan på mitten igen (i exemplet 50 m / 2 = 25 meter) med båda spöna och tar även det andra och börjar fiska. Man gör sedan omväxlande lockryck med bägge spöna gåendes fram och tillbaka mellan hålen. (Därav namnet "promenadpimpel") Därmed så promenerar man mot det ena hålet och gör lockryck och på så sätt så kan man effektivt fiska genom alla vattenlager. Vänder sedan och går tillbaka mot det andra hålet o.s.v... När fisken sedan väl hugger så får man ha hjälp av kollegan eller fixera det ena spöt mot isen eller mot sin skrylla / sparkstötting. Man drillar sedan sin fisk och gaffar den och hålen måste vara stora, typ 130 mm.

<xx><

Från 2012: Kopparfärgade (spinnare och mindre skeddrag typ toby) brukar funka för mig när jag spinnfiskar i sjön.

<xx><

Från 2010-01
Sök abborren vid grund och kanter nära djupare vatten. Det finns mycket nors och siklöja, så hittar du ett abborrstim är medelvikten hög. Balansare i färger svart/silver blå/silver är bra. På vissa platser finns även chans för bonusfångst av röding - som kan bli över åtta kilo! Flera kända områden i trakterna av Asby udde, mitt på sjöns västra sida och "Norra vi" i södra delen.

<xx>< -- <xx>< -- <xx><

Notiser:

2015-01-18 Fångades en öring på 8,520 kg i Sommen på trolling med hemmatillverkad drag.

2015-05-22, Dyrt att inte ha fiskekort
11 oktober förra året påträffades en fiskare som trollade utan fiskekort, detta har nu gått till åtal och tingsrätten har utdömt ett skadestånd till FVO på 1700:- även böter på 9300:-

<xx>< -- <xx>< -- <xx><

 

blå linje

Till Cinclus C Sportfiskeguide startsida

(c) Cinclus C 2016

 

 

 

Annonser