Cinclus C Sportfiskeguide, Sveriges alla sportfiskeresurser

- Fiskevatten vid Adolfström Handelsbod & Stugor -

Till startsidan  |  Fiskevatten i Lappland

blå linje

Här finns endast röding och öring. Harren håller till en mil nedanför Adolfström. Vid den fors där Vattenfall ville lägga sin jättedamm på 1960-talet, när man planera att reglera Vindelälven. Av detta blev inget och vi hoppas att det så förblir.
Runt Adolfström, på gångavstånd, finns ett 10-tal sjöar, tjärnar, bäckar och naturligtvis Laisälven. Lutorströmmen för enbart flugfiskaren, vad sägs om det? Eller Badasälvens branta forsar. Uppe på fjällen finns många sjöar, i varierande terräng och storlek, allt vad en finsmakare kan önska sig. Allt detta och mera därtill gör att Adolfström med sitt läge på sidan om turiststråket Silvervägen, har blivit ett eldorado för den verklige finsmakaren. Allt från fiske och jakt till kultur och avkoppling med lugn och ro.

Yraft, Mittisjön, Laddve och Lomtjärn
Fyra sjöar från 150 meter till 600 meter från Adolfströms Handelsbod & Stugor. Längre behöver du inte gå för att få din fisk. Den finns där i sjöarna, sedan är det väder och vind och slutligen dig själv som det beror på om fiskarna skall vara kvar i sitt rätta element eller puttra i din stekpanna.

Gaitsjaur
En underbar liten sjö, 7 km från dalen, strax ovanför trädgränsen. Enbart röding. Dessutom fem tjärnar i omgivningen. En fantastisk utsikt västerut, där Laisälven blänker nere i dalen och fjällen skimrar i solnedgångens guld.

Rappasjöarna
Två mindre sjöar en timmas gång från Adolfström. Ligger i en liten dalgång uppe i björkskogen. God tillgång på fångstbar fisk.

Lutaure
Norr om Adolfström på gränsen till Pieljekaise nationalpark. Väldigt fin och fet röding. Insjöräkan Gammarus står på rödingens matsedel varje dag. Därav dess kvalitet. Båt finns att hyra. I den lilla älven, som rinner ut från sjön är det endast tillåtet att flugfiska dom första kilometrarna. En fantastisk liten älv vad gäller topografin och antalet huggvilliga öringar.

Veijeströmmen: För flugfiskaren finns ett speciellt område, Veijeströmmen, avsatt endast till flugfiske. Hit kommer man med bil, ca 7 km från Adolfström, alternativt går man till Lutaure och sedan följer strömmen ner.

Laisälven
Många spaltmeter har skrivits om denna älv. Dess klara vatten, sandstränderna som omger lugnvattenpartierna djuphöljorna i forsnackarna. Smörbollar, midsommarblomster och blåklockor samt alla andra arter som växer på strandängarna. Videområden där älgar strövar omkring i lugn och ro.
Nej Laisälven kan inte beskrivas med ord- den måste upplevas. Kom och fiska uppströms älven, när vårfloden har passerat och skymningen börjar komma på nätterna i slutet av juli. Då har dom flesta myggorna tappat stinget och dom som är kvar, sitter och deppar på någon kvist i väntan på bättre tider

Sammanfattat av Jan Thorfve 2001
Adolfströms Handelsbod & Stugor

blå linje

Till Cinclus C Sportfiskeguide startsida

(c) Cinclus C 2015

 

 

 

Annonser