Cinclus C Sportfiskeguide, Sveriges alla sportfiskeresurser

- Miekak -

Till startsidan  |  Fiskevatten i Lappland

blå linje

Miekak ligger 50 km norr om polcirkeln i hjärtat av de lappländska fjällen. C.a. 100 km nordväst om Arjeplog, 40 km från norska gränsen. Här har Piteälven sin upprinnelse. Är en del av Europas sista vildmark med fantastiska möjligheter till fiske, jakt och vildmarksupplevelser.

Här erbjuds otroliga möjligheter till  fiske, jakt och friluftsliv. Miekak är berömt för sin stora röding. Rödingen finns i de flesta av Miekaks vatten, mest berömt är Pieskeströmmarna, men även Loddaströmmarna och Sarta håller ett gott bestånd av stor röding.

Du kan besöka detta väglösa land med helikopter, från Tjärnberg som ligger vid Silvervägen, eller på vintern med snöskoter från antingen Silvervägen eller från Örnvik som ligger vid sjön Tjeggelvas.

Flugfisket i Miekakområdet är utan tvekan ett av landets bästa. Området är känt även utanför landets gränser som en av de få riktiga vildmarksfiskena som finns kvar. Men trots att Miekak är vida berömt behöver du inte trängas runt vattendragen. Området är som sagt vidsträckt och antalet besökare begränsat.

Pieskeströmmen 6,5 km lång och kan inte fiskas tvärs över så i realiteten är den 13 km lång med enbart fiske med flugspö. I Pieskeströmmen bedrivs ett fiskeprojekt, såkallat slot limit vilket innebär att all fisk mellan 30 till 55 cm skall gå tillbaka detta för att det är den bästa reprodutionsfisk och denna fisk är även en god predator som påsikt skall säkerställa vår höga kvalitet på fiskbeståndet.

Loddaströmmarna. är ca 2,5 km lång. Loddas är en litet mindre ström, men inte så långt efter Pieske i kvalitet. Här finns tex. "Akvariet", som fick sitt namn av Nils Färnström. Under juli månad 2007 gav dessa strömmar ett fantastiskt fiske med öring och röding på vikter över kilot.

Sarta strömmen. Den förbinder Miekaksjöarna med Sartajaure, en kort men mycket underskattad ström med djuphålor och födostryk för de riktigt stora fiskarna.

Strömmarna i Sarta. Sartastreem, Sartajokkas utlopp och Sartaströmmarna i sjöns utflöde till gränsen fallen. Håller ett mycket bra betånd av grov harr, även där kan fisket vara av yppersta klass efter röding och öring under några veckor isamband med kläckningar.

 

Miekak Jakt och Fiskecamp

 

blå linje

Miekak Jakt och fiskecamp

Campen består av totalt 25 stugor. 21 av dom ligger inom campen medans de
andra 4 är utplacerade vid andra sjöar. Stugorna är fullt utrustade. Sänglinne kan hyras. I campen finns en liten affär, som diverse matnyttigt och annat.

Campens fiskeområde består av 2100 ha orörda fjällvatten. 20-talet sjöar och drygt en mil strömmande vatten. Med landets absolut bästa rödingsfiske och ett mycket bra öringsbestånd. Plus den välkända Piteälvsharren, känd för sin storlek.
Många menar att Pieskeströmmarna är ett av världens bästa vatten för storröding.
Mellanströmmarna, Kanonröret, S:et och Storhöljan, Storselet är mycket kända platser där det fångats mycket stor röding och öring genom åren.

Unikt fiskevårdsprojket 2004

Pieskeströmmen blir ett av de första strömmande vatten i Sverige som på försök inför sk "slotlimit". Det är en för Sverige ny metod med syfte att säkerställa arternas återväxt. Vanligen inför man förbud mot att ta upp t.ex. öring och röding på vikter under halvkilot. Slotlimit innebär istället att all fisk mellan 35 cm och 55 cm släpps tillbaka oskadad. Fisk under 35 cm eller troféfisk över 55 cm är tillåtet att ta upp.

Målet är att gallra ut den stora populationen småfisk och spara de predatorer som finns. De bästa reproduktionsfiskarna skyddas och då säkras återväxten. Metoden har i flera år framgångsrikt prövats i Canada och skall nu testas i Pieskeströmmen. Efter utvärdering kan projektet utvidgas till att omfatta övriga vatten i Miekak┤s sjösystem.

I vårt område har under många år bedrivits aktiv fiskevård i sjöarna Alep och Lulep miekak. Resultatet är bl.a. att medelvikten på rödingen har ökat -liksom intresset för sportfiske i Miekak. Alla sportfiskande gäster i Miekak┤s Fiskecamp informeras om hur de hanterar den fisk som skall returneras, för att undvika att skada fisken. Statistik förs även för returnerade fiskar; art, längd och vikt. Våra gäster är en viktig resurs i fiskevårdsarbetet.

Campens öppettider (2013): 15 feb -30 april, 1 juli-15 sep. Öppet på beställning resten av året.

Tel.nr och adress och annan kontaktinfo för campen

Flygservice med Heli AB (helikopter)
Miekak Jakt & Fiske anordnar även annat fiske och till andra ställen i Arjeplogs fjällen, allt från personligt anpassat fiske till färdiga fiskepaket. De tar dig ut i vildmarken med helikopter. Du kan välja att utgå från Arlanda eller från deras bas i Tjärnberg i Arjeplog. Läs mer om deras fantastiska utbud på deras
hemsida.

 

blå linje

Miekak på Sverigekartan

Områdeskarta

Fisketips

Artiklar om Miekak

Notiser om Miekak

 

blå linje

Fiskeguider, fiskecharter

Miekak Jakt & Fiskecamp

Resepoolen

 

Boende/Logi

Miekak Jakt & Fiskecamp

 

Redskapsbutiker

-----

 

Turistinformation

Arjeplog Turistbyrå, Arjeplog

 

Externa länkar

http://www.miekak.com

Facebook Miekak

http://resepoolen.se

 

Fiskeartiklar om Miekak

-----

 

blå linje

Välkommen att skicka in fiskeinfo eller fiskerapporter angående Miekak till oss, maila hit

blå linje

Fisketips/info:

Om Låddaströmmen:

Låddaströmmen

1. Låddaströmmens början, djuphålan efter övre fallet. Bra rödingställe bra från vänstra sidan och från ön. Både fluga och spinn, kasta gärna med långedrag ut i virvlarna, från ön. Flugor: Streaking caddy, E 12 , Rackelhanne våt, Teal and red, Peter ross, Guldribbat haröra. Lägg till med båten vid RAVINEN, så är vägen till Lådda-strömmarna 2 km kortare.
2. Strömmarna mellan Djuphålan och Akvariet. Spinnare och långedrag. Flugor: Minnow muddler, Haröra, små knottimitationer i torr och våt st 16 – 18, Caddy Forsslända.
3. Akvariet Bra för Röding i strömspetsarna vid småströmmarna. Flugor: Små knottimitationer i torr och våt eller Soyers nymph i st.18. Spinn långedrag, mask eller spinnare. Om du går över småströmmarna till det största flödet, ställer dig på kullen och ser ner i strömmarna med polariserande glasögon, så kommer Du att se riktiga rödingklunsar, som du kan träna på. LYCKA TILL. Du kan gå upp på nacken, ibland finns här fin Röding. Pröva hela kanalen tills Du kommer till ett litet strömstryk, här kan Du pröva både ned och uppströms, även djupstrykerna därefter kan ge gott resultat.
4. Strömmarna nedström Akvariet, mest ├–ring men också Röding. Våtflugor och nymph.

<xx><

Östra delen

Östra delen Miekak

12. Lilla sjön på vänster sida om bron vid Låddas den ligger 300 meter västerut uppe på berget och har fin röding upp till kilot. Gå inte dit om det ligger båtar nedanför.
13. Kanalen vid campen. Bra rödingfiske från båt, ro eller glid. Bra med långedrag eller streamer typ Silver doctor eller silver gult, vitt, rött.
14. Insjön pånorra sidan vid Sarta sidoström har fin röding. Svårfiskat med för mycket folk runt sjön. Mysigt ställe.
15. Sidoströmmens utflöde kan ge fin öring. Lägg till på ön.
16. Sarta på Njargalissidan ta det lugnt, inte för nära fallet, det finns en plats på sidan där ni kan lägga till. Nedan fallet kan ni få storröding, svårfiskat, även harr.
17. Sartajåkkåhyr båt i campen, ta med bensin och motor. Båtarna finns vid vindskyddet. Sarta är grund såta det försiktigt. Bra harrfiske, med småflugor, vid utflödet av jåkken. Mycket vackert.

<xx><

Södra sjöarna Miekak

18. Sjön Mikkajaure. Öring. Här finns en övernattningsstuga. Iaktta vattnet. Pröva att fiska av närområdet först så skrämmer du inte fisken.

19. Sjö 830 övernattnings möjligheter finns. Här tas stor öring, ibland upp till 4 kg. Även sjöarna runt omkring har öring.

20. Sjö Njargalis med öring, stor fisk. Sjöarna är svårfiskade, bäst med haspel & spinnare. Ett bra tips är att inte rusa ut på uddar och stenar, utan sätt er och iaktta vattnet. Fiska av närområdet först, så skrämmer du inte fisken.

<xx><

Pieskeströmmen

5. Pieskeströmmen. Pieskehaures utlopp norra sidan. Röding och ├–ring, bra skymningsfiske, svårfiskat.
6. Strömmen vid flödet in i storselet, bra plats för storfisk, både öring och röding. Sjunklina vid dagfiske, flytlina och små mönster vid skymningsfiske. Knottimitationer i vått och torrt st. 16 – 18. Det finns en stuga här, så det kan bli trångt för fler. En god sed är att lämna stugans gäster företräde.
7. Mellanströmmarna, mellan Stor- och Lillselet. Bra med storfisk, både öring och röding upp till 2, 5 kg. Bra både på Radtja och Kattsatj sidan. Flugor: Varma dagar, knott i små storlekar, gröna nympher, har-öron, Caddys.
8. Strömporten, bra för stor öring även röding förekommer. Båda sidorna är bra. Flugor: som ovan, även gul forsslända och andra dun, pröva själv.
9. Stora S. Bra öringfiske i rätt storlek. Radja- sidan är bäst. Flugor: Nymph våt, torr beroende på om det är kläckning.
10.Storhålan. Bra från Radtjasidan om det är lågt vattenstånd, man kan då vada ut ganska långt men fiska av närvattnet först.
11. Pieskemynningen. Ganska roligt fiske fast inte så stor fisk. Du kan ro runt viken med fluga eller långedrag och fånga röding om du vill ha en vandringsfri dag. Flugor: Teal and red eller andra liknande våtflugor är bra. Prova även torrflugor, gul eller brun forsslända.

<xx><

Fiskeguiden Tomas Almér har under många år arbetat i detta område och har valt ut en samling med flugor som funkar bra i Miekaks vatten:
Streaking Caddis (strl. 10) Klassisk Streaking caddis (fiskas som imitation av både nattslända och småfisk)
Superpuppan (Brun-gul, strl. 12), Brun thorax gul kropp ginger hackel (fiskas i ytfilmen både på och under allmän nymfimitation).
Haröra (strl. 12) guldribbad med guldhuvud (fiskas efter botten).
Haröra (strl. 14) guldribbad kroppsförtyngd (fiskas i alla vatten nivåer från ytan till botten).
Mini Muddler variant (strl. 12) Hjorthårshuvud svart silverribbad kropp röd stjärt (fiskas som liten streamer fiskimitation).
Wollyworm (strl. 8) grizzlehacklad kropp röd stjärt (fiskas som streamer, "måstefluga" för nattfiske).

 

<xx>< -- <xx>< -- <xx><

Notiser:

-----

<xx>< -- <xx>< -- <xx><

 

blå linje

Till Cinclus C Sportfiskeguide startsida

(c) Cinclus C 2016

 

 

 

Annonser