Cinclus C Sportfiskeguide, Sveriges alla sportfiskeresurser

- Västerdalälven -

Till startsidan  |  Fiskevatten i Dalarna

blå linje

Älv i Dalarna. 315 km lång inkl. källföde. Upprinner i norra Dalarna ett par mil söder om Särna, vid Fulufjällets fot. Bildas genom att älvarna Fuluälven och Görälven rinner samman, flyter sedan söderut genom Sälen, Lima, Malung, Vansbro. Strax söder om Siljan  förenar den sig med Österdalälven vid Djurås och tillsammans med denna bildar de Dalälven, som i sin tur mynnar ut i Bottenhavet vid Skutskär i Gävlebukten. Förr kallades älven för Göra (Ljöra) vilket betydde ungefär "den ljusa".

Älven bjuder på ett stort, omfattande och varierat fiske efter öring, harr, gädda, sik, lake, braxen, mört och abborre m.fl arter.

Läs mer om fisket under respektive fiskevårdsområde:

Transtrands FVOF

Lima fiskevårdsområde

Malungs FVOF

Äppelbo FVO

Järna FVO

Nås FVO

Floda-Björbo FVO

Gagnef-Mockfjärd FVO

 

blå linje

Västerdalälven på Sverigekartan

Fisketips

Artiklar om Västerdalälven

Notiser om Västerdalälven

 

blå linje

Transtrands FVOF

Området omfattar 6.500 ha fiskevatten fördelade på 10-talet sjöar och 19 mil strömmande vatten. Sträckan i Västerdalälven är ca 35 km, från sammanflödet av Görälven och Fuluälven nerströms till Kläppen (ungefärlig platskoordinat 6766467, 410112).

Stora möjligheter till omväxlande fiske. Laxartad fisk finns i de flesta vattnen. Stora öringar på uppemot 3 kg, harr på 2 kg och sik på 3 kg har fångats i Västerdalälven, Görälven och Fuluälven. Några sträckor i Västerdalälven räknas till ett av de främsta flugfiskevattnen i Sverige.

I området finns bra möjligheter för rörelsehindrade att fiska, man är inte bara är hänvisad till en brygga några meter ut i sjön, utan fisket kan ske utefter flera hundra meter av strand. Dessutom finns möjlighet att hyra en stor flotte med motor, som är lätt att fiska ifrån.

Fiskeförbud: Öring fridlyst i strömmande vatten 15/9 - 31/12 2015. (Gäller ej harr)

Kort försäljning:
Sälens Fiskespecialist
Stöten Camping
Shell/Frendo Sälen
OK Sälen
Cirkle K, Lindvallen
Sälen Turistbyrå

Cave Outdoor Rörbäcksnäs
Kläppens Camping

Mer info finns på sidan: http://www.transtrandfiske.se/

 

blå linje

Lima fiskevårdsområde

Sträcker sig från Lima i söder upp till Kläppen (ungefärlig platskoordinat 6766467, 410112) i norr.

Fiskekortförsäljning:
Konsum Limedsforsen
Vasacenter Transtrand
Torgåsgården Torgås
Hjulslätts gårdsbageri Torgås
ICA Rörbäcksnäs
Cave Outdoor Rörbäcksnäs
Stöten Camping
Tandåhallen, Tandådalen
Statoil Lindvallen
Coop Lima
Sälens Turistbyrå
Fiskespecialisten i Sälen
Kläppens Reception
Presentakuten Malungsfors
Malungs Turistbyrå

Mer info kan fås på sidan:  http://www.limafiske.se/

blå linje

Malungs FVOF

Mer info om sträckan finns på sidan: http://malungs-fiske.se/

Fiskevården sköts av Malungs FVOF. Fiskeområdet bjuder på fiske i flera andra vatten såsom sjöar, åar och tjärnar.

Fiskekort säljs av bl.a:
iFiske.se
Bullsjö Camping
Källans Närservice / Tanka, Malung
Malung Fiskecenter

Malungs Turistbyrå
OK/Q8, Malung
Yttermalungs Camping
Tempo, Äppelbo
Tyngsjö Camping

Det finns många fina sträckor i älven inom detta område, från Lima Kraftverk i norr till Äppelborået i söder.

Sträckan erbjuder fint harrfiske. Storleken på fisken ligger i genomsnitt på 4-5 hg men det fångas naturligtvis en hel del större exemplar. Fiskar över 1 kg är inte så vanliga. Inplantering av harr förekommer inte idag. All fisk är älvfödd.

Öringfisket blir bättre och bättre! Största kända spöfångade öring är på fantastiska 8,2 kg! Utsättningar görs ej i dagsläget då den naturliga återväxten är mycket bra. Massor av fisk i storlek 15-25 cm som blir större för varje dag. Normalfisken är mellan 4 hg och 1 kg.

Västerdalälven är generellt ganska snabbflytande med relativt varmt vatten. Eftersom harren söker hårdare/syrerikare vatten ju varmare det är så är det i hårdstryken du ska söka dem, speciellt under den varma årstiden.

De riktigt stora harrarna står annars oftast på lugnare och djupare partier i anslutning till strömmen.

Bästa tiden på året är från månadsskiftet maj/juni till mitten av juli och från slutet av augusti till oktober.

Harr & öringsfiske

Fisket bedrivs vanligtvis som torrflugefiske med flugspö klass 3-6, tafsgrovlek 0,12-0,20 mm. Flugvalet beror på vad som kläcker för tillfället, men generellt gäller ljusare flugor för dagsfisket som Gul forsslända, Blue Dun, Olive Dun och Sedge Olive och mörkare flugor för nattfisket som E7, E9, Sedge Black & Nattsländan. Andra klassiska flugor är Ombudsmannen, Royal Coachman & E12.

Periodvis kan älven erbjuda ett bra nymffiske så det kan definitivt vara värt att variera fisket.

En riktigt het torrfluga är en lokal E12 variant som i mån av tillgång finns att köpa på Malung Fiskecenter.

En välbeprövad "lokal variant" av flugfiske är plastkulefiske. I korthet är det ett ganska lätt haspel eller spinnspö, (kastvikt upp till ca. 30 g och mellan 7-11 fot) laddat med ca. 3 upphängarflugor och en plastkula i ändan. Antalet upphängare anpassar du efter spölängd.

Sträckan mellan Lima kraftstation och Malungsfors En av de längsta sammanhängande strömsträckorna i landet (närmare en mil)

Malungs Fiskevårdsområde börjar ca. 500 meter nedströms Lima Kraftstation med ett fantastiskt lugnstryk. Den första, övre forsen är en kvoterad flugfiskesträcka med mycket spännande fiske efter grov harr och Öring. Denna sträcka är väl uppmarkerad. Mer info och regler. Flugfiskesträckan erbjuder ett tufft men spännande fiske och är en utmaning för såväl den erfarne som den som just kommit igång med flugspöt.

Ca. 1000 m längre ner börjar fisket på det vanliga kortet. I stort sett hela den övre forssträckan är mycket lättåtkomlig och vadningsvänlig. Sträckan är delvis biotopåtgärdad och pirer är byggda. Mycket heta platser för harren.

Om Du ska välja västra eller östra sidan är mer en smaksak, men följer Du den gamla Limavägen på västra sidan från Malungsfors och uppströms har du aldrig långt till bra fiske.

Några heta platser är: Flugsträckans nedre gräns, där Husslabäcken rinner ut i älven. Det grundet är ett hett ställe för fin öring. Lite längre nedströms hittar du grustaget. Parkera bilen där, gå rakt ner mot älven och fiska dig antingen uppströms eller nedströms några hundra meter. Fortsätter Du nedströms kommer du till Tallboren. En plats med slogbod och eldstad där fisket är mycket lättilgängligt.

Sträckan mellan Vemforsen och Äppelborået Vemforsen är troligtvis områdets hårdast fiskade sträcka, men ändå fångas där mängder av lovlig fisk.

Direkt nedströms finner du Kärleksudden och området kring de två öarna mitt i älven är heta platser. Längre nedströms kommer Du till Edsforsen som är en något snabbare forssträcka där fin öring oftast står. Den strömmen är mest vadvänlig om Du ger dig på den från västra sidan.

Därefter kommer en längre sträcka med lugnt vatten för att åter öka farten vid "Sögnet", en fantastiskt vacker plats. Väl värt ett besök bara för naturupplevelsen. För övrigt är hela älvsträckan en fröjd för ögat.

Generellt kan sägas att älven därefter är vid, djup och ganska lugnflytande. En mycket effektiv metod att komma till tals med de grova firrarna är att använda båt. En flatbottnad forseka. "Lokalbefolkningen" fiskar mestadels från båt vilket bevisar dess effektivitet. Men det går bra att fiska från land. En klar fördel om du är okänd är att anlita en guide under några timmar.

Abborre och gäddfiske I älven finns goda chanser till grov abborre både i det ca. 2 mil lugna partiet mellan Malungsfors och Vemforsen och i selen mellan forsarna i strömpartien.

Vanligtvis fiskas det med spinnare i storlek 4-10 g eller wobblers i storleken 5-12 cm, men det fiskas allt mer med jiggar i storleken 5-12 cm eller levande bete, främst mört eller löja. Stäm och ruda är andra alternativ. Självklart finns chansen till en fight med storabborren även med vanligt metspö, flöte och mask. en hel del fin fisk fångas även som bonus på fluga i strömpartien.

Gäddan finns i enorma mängder över hela älven, främst i de lugnare vikarna, men även mitt i forsen. Vanligtvis är det små gäddor i 0,5-3 kg storlek, men det har även fångats monster på upp mot 17 kg!

Endast flugfiske (övriga metoder ej tillåtna) efter harr under vissa perioder. Öringen fredad för reproduktion.

Flugfiskesträcka: Sträckan är från Lima Kraftstation räknat, från den första forsnacken och ca. 1 km nedströms. Väl uppmarkerat. Sträckan som är kvoterad till max. 10 fiskare/dag.

 

blå linje

Äppelbo FVO

Fiske på bl.a gädda, abborre, lake, harr och öring

Läs om fisketips för de olika forsarna i Västerdalälven inom området

Fiskekort säljes i de flesta affärer i Äppelbo
Vansbro Turistbyrå
Vansbro Camping
OKQ8, Vansbro
Tempo, Äppelbo

Mer info kan fås på sidan: http://www.laget.se/vansbrofiske

blå linje

Järna FVO

Fiske på bl.a gädda, abborre, lake, harr och öring

Läs om fisketips för de olika forsarna i Västerdalälven inom området

Fiskekortförsäljning:
Hemköp, Dala-Järna
Järna-Grillen, Dala-Järna
Dala-Järna El
Granngården, Dala-Järna
Cykel&Sport, Vansbro
Shell, Vansbro
OK/Q8, Vansbro
Coop, Konsum, Vansbro
Vansbro Camping
Vansbro turistbyrå

Mer info kan fås på sidan: http://www.laget.se/vansbrofiske

 

blå linje

Nås FVO

Sträcka av Västerdalälven från Strömheden (ungefärlig platskoordinat SWEREF99 TM nord, öst: 6707020, 470142) och nerströms till Prästön (ungefärlig platskoordinat SWEREF99 TM nord, öst: 6703827, 478703)

Har ett flertal fina forsar där harr och öring förekommer och de lugnare sträckorna är bra lämpade för mete.

Fiskekort säljs av:
IFiske.se
Shell, Nås

Mer info kan fås på sidan: http://lindesnasherrgard.se/gora

 

blå linje

Floda/Björbo FVO

I Västerdalälven har fiskevårdsområdet fiskerätt från Prästön, (ungefärlig platskoordinat SWEREF99 TM nord, öst 6703827, 478703) och nerströms till dammen ovan kraftstationen i Lillstup, (ungefärlig platskoordinat SWEREF99 TM nord, öst 6705263, 494387).

Fiske i bl.a Käringforsen (S.k. EKO fiske, endast flugfiske), Fänforsen vid Nybyn, Hagelängsforsen nerströms Björbo, Skålforsen uppströms Dala-Floda, Hagforsen vid Hagön nerströms Dala-Floda.

Fiskekort kan köpas av:
iFiske.se
ICA Blåklockan
Fänforsens Rastplats
Tempo, Björbo
Turistbyrån Djurås
Vestlis Fiske, Djurås

Mer info kan fås på sidan: http://www.gagneffiske.se/

 

blå linje

Gagnef-Mockfjärd FVO

I Västerdalälven har fiskevårdsområdet fiskerätt från utloppet i Österdalälven och uppströms till dammen ovan kraftstationen i Lillstup (skylt finns vid övre gräns), (ungefärlig platskoordinat SWEREF99 TM nord, öst 6705263, 494387).

Fiskekort kan köpas av:
Visit Dalarna, online
Turistbyrån Djurås
OK/Q8, Djurås
ICA Nära, Mockfjärd
Preem, Gagnef

Mer info kan fås på sidan: http://www.gagneffiske.se/

 

blå linje

Fiskeguider, fiskecharter

Malung Fiskecenter

 

Boende/Logi

Malung Fiskecenter

 

Redskapsbutiker

Malung Fiskecenter

 

Turistinformation

Sälen Turistbyrå

Malung Fiskecenter

Malung Turistbyrå

Gagnef Turistbyrå

Vansbro Turistbyrå

Malungs FVOF

Lima FVO

 

Externa länkar

Malungs FVOF

Gagnef Fiske

Nås FVO

Järna FVO och Äppelbo FVO

Transtrands FVOF

 

Fiskeartiklar om Västerdalälven

-----

 

blå linje

Välkommen att skicka in fiskeinfo eller fiskerapporter angående Västerdalälven till oss, maila hit

blå linje

Fisketips/info:

Från 2009, fisketips om fisket inom Järna FVO och Äppelbo FVO:
Det är harren i Västerdalälven som är den stora utmaningen för sportfiskarna, men älven är också rik på stor och fin öring. Fisket efter harr startar när vattennivån i älven börjar att stabilisera sig i början på juni och kan praktiseras ända in på höstkanten. De stora harrarna går bäst att locka till napp kring midsommar och i augusti/september. Öringen är lika lätt eller svår att få, beroende på hur man ser det, från början av juni till fredningstiden i början av september. Västerdalälven är också rik på gädda och abborre. Det fångas gäddor i älven på imponerande vikter på över 10 kg och abborrar på över ett kg är ingen ovanlighet.

Flugfisket är den populäraste, och enligt många den bästa, fiskemetoden efter harr där sena sommarkvällar och ljusa sommarnätter är att rekommendera. Då är det torrfluga som gäller. Populära torrflugor efter harr är E 12, Zulu och Nattsländor i olika lokala varianter m. fl. Under de mörkaste nattimmarna kan det vara en bra ide att prova en eller annan våtfluga och då kan rekommenderas bl. a. Deep Purple och Red Tag. Om det är så att någon känner för att prova spinn- eller haspelfiske så är det inte helt fel men då är det de små och lätta dragen och spinnarna som gäller. I regel inte över 8 gram. Öringen kan vara lite svårare än harren att fånga. Öringen är mer känslig för vädret och tidpunkten. Under de sena kvällarna när det börjar skymma så går öringen och stryker längst stränderna där den söker mat. Valet av flugor och beten kan vara lite mer problematisk vad gäller öringfisket men vanliga flugor som används är bl. a. Black Gnat, Muddler flugor i olika färger och Dagsländor. För spinnfisket gäller olika typer av spinnare, wobblers och små skeddrag. Nu återstår den stora frågan. Var i Västerdalälven skall jag fiska? Antalet forsar i Västerdalälven, på sin sträckning genom Järna- och Äppelbo Fiskevårdsområden, är stort. Låt oss tillsammans göra en resa medströms från den norra gränsen till den södra.

Vi startar vår resa i Hällgrådan (SWEREF99 TM nord, öst: 6707782, 439958) En vacker fors med både öring och harr. Antalet fiskare i Hellgrådan är lätträknade. Detta beror inte på att det är svårt att få fisk utan på att de närbelägna forsarna är bättre.

Vi reser vidare och nästa stopp blir då Öjsforsen (SWEREF99 TM nord, öst: 6706822. 440358). Ett fantastiskt ställe att fiska på. Här delar sig älven i tre stora forsar. Alla lika rika på fisk och med fisk så pratar vi om stor harr och öring. Öjsforsen är en mycket vacker plats att vara på. För att komma till Öjsforsen och kunna utnyttja alla möjligheter till fiske så krävs båt. Det finns också stigar att följa för att komma dit men då begränsas möjligheterna till det storslagna fisket. Men även om man inte har tillgång till båt så är fiskemöjligheterna tillräckliga för den mest kräsne fiskaren.

Vi fortsätter vår färd på älven tills vi ser hus, odlad mark och människor som inte fiskar. Nu är vi framme vid bebyggda trakter och nästa fors vi kommer till är två forsar nämligen Morforsen (SWEREF99 TM nord, öst: 6704132, 443111) och Risforsen (SWEREF99 TM nord, öst: 6704102, 443459). Mellan dessa två forsar så är det ca 200 m. Den förstnämnde är till för harrfiskarna och den andre är till för öringsfiskarna. Därmed inte sagt att det inte finns harr och öring i båda forsarna. Det finns det givetvis men det bara är så att det finns mer harr i Morforsen och mer öring i Risforsen. Båda dessa forsar är fiskbara från både båt och land. Det går bra att komma till forsarna både från den södra sidan och den norra.

Resan på älven fortsätter men nu är det en långa sträcka utan någon stor fors innan vi kommer till Hummelforsen (SWEREF99 TM nord, öst: 6702013, 453156) som är nästa stora fors. Hummelforsen är den sista forsen som är utbyggd i Västerdalälven. Uppströms Hummelforsen är Västerdalälven skyddad mot utbyggnad. Hummelforsen är rik på både öring och harr. Tyvärr är det samma problem i Hummelforsen som i alla andra forsar som är utbyggda och det är regleringen av vattenflödet. I Hummelforsen så är det bara fiske från land som kan rekommenderas.

Nästa fors i älven, på resan nedströms, är Eldforsen (SWEREF99 TM nord, öst: 6699973, 457739) som är ett mycket fint flugvatten. Att stå vid Eldforsen en vacker sommarkväll och pröva sina kunskaper och erfarenheter för att lura fast en stor fin öring eller harr är en upplevelse. Möjligheterna att lura fast dom är stor. Tillgången på både öring och harr är mycket bra men harren är här, som i många av våra andra forsar, den fisk som det finns mest av.

Efter Eldforsen, på vår väg nedströms, kommer Skiffsforsen (SWEREF99 TM nord, öst: 6707569, 460069 och Hångelforsen (SWEREF99 TM nord, öst: 6707598, 461330).

 

<xx>< -- <xx>< -- <xx><

Notiser:

1984-06: Bra gäddfiske bjuds i edor samt på lugnflytande partier av Västerdalälven. Exemplar på 3-4 kilo är vanliga och betydligt grövre bitar fångas ganska ofta. Den största gäddan som landades under fjolårssäsongen vägde 16.8 kilo.1 De två första veckorna av juni räknas som topptid för gäddfisket i älven, vilket företrädesvis bedrivs med spinn och olika vobbler.

<xx>< -- <xx>< -- <xx><

 

blå linje

Till Cinclus C Sportfiskeguide startsida

(c) Cinclus C 2016