Cinclus C Sportfiskeguide, Sveriges alla sportfiskeresurser

- Ralången -

Till startsidan  |  Fiskevatten Småland

blå linje

En sjö i Aneby kommun i Småland. Sjön ligger strax nott om Aneby. Sjön är 5 meter djup, har en yta på 4,93 kvadratkilometer, 160 meter över havet. Sjön är långsmal med få öar, cirka fem kilometer lång och en kilometer bred. Botten är stereotyp med dominerande djup på två till fyra meter. Genomrinns av Svartån. Den är mycket näringsrik med stora mängder betesfisk. Sjön räknades som Sveriges bästa vatten för stor gös i slutet av sjuttiotalet. Är fortfarande berömd för gösfisket.

Fiskarter: abborre, braxen, gers, gädda, gös, löja, mört, sarv, sutare.

Säsong och metod: Från maj till slutet av september är vanligaste metoden trolling. Därefter kan gäddorna, som det finns gott om upp till sju-åtta kilo, försvåra göstrollingen. Här landas sällan mycket gös men klassen är bra. Fisk under tre kilo är ovanligt och toppar på sju-åtta kilo relativt vanliga. Enstaka fiskar upp till elva kilo landas då och då.

Fiskekort säls av:
IFiske.se
Ralingsåsgården
Aneby Turistbyrå

Båtramp: Trailerramp i centrala Frinnaryd, vid brofästet över Svartån. Naturrampen vid Råby fungerar för mindre båtar.

Aneby Sportfiskeklubb har båt att hyra ut (båtarna hyr du hos Pixans vid Västra Torget i Aneby)

Fiskevården i sjön bedrivs av Ralångens FVOF

 

blå linje

Ralången på Sverigekartan

Fisketips

Artiklar om Ralången

Notiser om Ralången

 

blå linje

Fiskeguider, fiskecharter

Fishing in Sweden, guidade fisketurer efter stor gädda, gös, abborre i Solgen och andrar sjöar i Småland

 

Boende/Logi

Fishing in Sweden, erbjuder fiskeguidningar samt boende i 25 stugor vid olika sjöar i Småland för din fiskesemester.

 

Redskapsbutiker

-----

 

Turistinformation

Aneby Turistbyrå

 

Externa länkar

Aneby Sportfiskeklubb

 

Fiskeartiklar om Ralången

-----

 

blå linje

Välkommen att skicka in fiskeinfo eller fiskerapporter angående Ralången till oss, maila hit

 

blå linje

Fisketips/info:

Ska man meta från land är det Hästeryd (nordöstra delen av sjön) som är bästa platsen. Är det gös och gädda man ska fiska rekommenderas båt.

<xx><

Från 2016-04, Stefan
Fiskade i regel på östra sidan av sjön ca 3-400 m från land mitt framför Hollandshus vid sjöns n. strand o i höjd med hygget el. f. d. hygget. Fiskade då med mört på ca. 40-60 g o på ca 3-4 m djup. Sjöns max djup är ca 5,2 m enl. en djupkarta som jag hade. Rapala vobblers 18 cm i silver o guld med fluorescerande rött i långsmal modell o flytande. Jag fiskade hårt från maj - aug. med uppehåll för rötmånaden för då var det i princip omöjligt att få gös om det inte regnade, åskade o blåste, men då var det kanonfiske dagarna efter. Jag har största gösen på 11,26 kg o tog den -81 samt ytterligare 16 fiskar på över 7 kg.

<xx><

Från 2013-04

Traditionella gösvobbler som Nils Master och Bomber dominerar. "Nissar" i nya färgerna spygrönt, orange, illrött har gått bra ihop med gulvita färger. Byte till mindre modeller kan betyda färre gäddhugg och fler gösar senare på säsongen. Trolling med död betesfisk och action-disk är tidvis gångbart. Huggen är ofta försiktiga och flera av sjöns fiskare använder flätlina för att upptäcka nafsande fisk. Hela sjöns mellanområde med djup över två meter brukar ge fisk.

Mete ger tidvis bra där kombinationen söka aktivt med trolling och gå över på mete, är ett framgångsrikt koncept. Vertikaljigg kan ge bra för den som hittar fisken.

<xx><

Från 2010-06-04
Mete med levande bete och lite fireballfiske under båten är väldigt effektiv, det djupaste stället du kan hitta i sjön är bästa platsen. Testa också flötestrolling, sjön är extremt jämngrund så flötestrolling funkar smidigt

 

<xx>< -- <xx>< -- <xx><

Notiser:

Stefan Jonsson revolutionerade då svenskt gösfiske genom att på mete med betesfisk landa flera grymma gösar med en topp på dryga 11,2 kilo.

<xx><

Bröderna Nordling har utvecklat en framgångsrisk metod för mete med mäskning och fiske efter vitfisk, ihop med gösfisket. Det gav deras fiskepolare Kent Svensson en av 2008 års största gösar i Sverige, på 9,38 kilo.

<xx><

2011 års sommarfångster av gös på 8740 resp. 8460g och flera till kring åtta kilo.

<xx><

Från 2009. Ett av Smålands bästa gösvatten. Ralången är känd för ett bra gösfiske, framförallt efter rekordstora individer. Även gäddfisket är bra. Det anordnas metetävlingar i sjön där mycket stora fångster av framförallt mört och braxen brukar noteras

<xx>< -- <xx>< -- <xx><

 

blå linje

Till Cinclus C Sportfiskeguide startsida

(c) Cinclus C 2016

 

 

 

Annonser