Cinclus C Sportfiskeguide, Sveriges alla sportfiskeresurser

- Unden -

Till startsidan  |  Fiskevatten i Västergötland

blå linje

Grundvattensjö/klarvattensjö i norra Västergötland mellan Vänern och Vättern. Sjön ligger inom Gullspångs kommun, Karlsborgs kommun, Laxå kommun och Töreboda kommun i Västergötland och ingår i Motala ströms huvudavrinningsområde. Inom Skaraborgs län och Örebro län. 95 kmē. 118 m.ö.h. Största djup 108 m, medeldjup 35 m. Fiske på bl.a. Storröding och Gullspångsöring. Sjön avvattnas söderut genom Edsån till sjön Viken

Fiskarter i sjön: abborre, elritsa, gers, gädda, lake, mört, nors, röding, sarv, sik (3 st varianter), ål, öring (Gullspångsöring, Brunhyttesöring).

Störst kända fångade fiskar: Röding 10,5 kg, gullspångsöring 14,4 kg, sik 3,2 kg, abborre 2,8 kg, gädda 17,0 kg

Det säljs olika fiskekort: Dagskort, veckokort, semesterkort, årskort och trollingkort.

För mer info om fiskeregler och annat besök Undens FVO

Kortförsäljning:
IFiske.se
Camping Tiveden – Baggekärr, Tived. (Även båtuthyrning)
Tiveds handel, Tived.
Macken, Undenäs.
Arne Albertsson, Norra Åsebol, Gårdsjö.
Tivedsbadet Ullsandsmo, Finnerödja
Karl-Ingvar Lindström, Furuvägen 10, Finnerödja

SMS: Instruktion för köp av SMS-kort finns på anslagstavlor vid Unden

Sjösättningsramp finns vid:
Älingviken, GPS koordinater 6520659, 471115 SWEREF99 TM (nord, öst)
Strax söder om Kultagård mitt meot Krokön, GPS koordinater 6520960, 473698 SWEREF99 TM (nord, öst)
Tivedens Camping, GPS koordinater 6517754, 473048 SWEREF99 TM (nord, öst)

 

blå linje

Unden på Sverigekartan

GPS Koordinater: N: 6516519 E: 468935

Fisketips

Artiklar om Unden

Notiser om Unden

 

blå linje

Fiskeguider, fiskecharter

 

Boende/Logi

 

Redskapsbutiker

-----

 

Turistinformation

Tivedens turistinformation

Laxå Turistbyrå

Töreboda turistbyrå

 

Externa länkar

Undens FVO

https://www.ifiske.se/fiske-unden.htm

 

Fiskeartiklar om Unden

Mina 50 år som jag upplevt fisket i Unden,  av Alf Arfwidsson 2010

 

blå linje

Välkommen att skicka in fiskeinfo eller fiskerapporter angående Unden till oss, maila hit

blå linje

Fisketips/info:

2011-08
Sjön erbjuder bra abborrfiske på sommaren. Mete på löja eller spinnfiske med spinnare eller jigg är bra metoder. Framåt höstkanten när abborren flyttar ut på djupare vatten fungerar pimpelfisket bra. Abborrsäsongen börjar i juni månad och man kan fiska abborre till långt fram i oktober.
Under försommaren uppehåller sig många gäddor på grunt vatten och kan då spinnfiskas. Längre fram på sommaren flyttar gäddorna ut på de fria ytorna och då är trolling den bästa metoden. Vi använder oss ofta av ytparavaner för att kunna sprida våra beten över en större yta.
Rödingen uppehåller sig oftast i de fria vattenskikten över djupare vatten. Här är det trolling med djuprigg som gäller. Man använder sig av en vajer med ett tungt blylod. En linutlösare gör att blylodet kopplas från när fisken hugger och men kan drilla på vanligt sätt. Rödingfiske är för den tålmodige och det kan vara långt mellan huggen men det är desto roligare när det hugger.

2007-07, från Johan
Om du vill fiska abborre i Unden så finns alltid storgrundet: Ett stort grund ungefär mitt i sjön utanför Ullsansdsmo. Fisket där ute kan vara sjukt bra när ytvattnet är över 20 grader och när det är vindstilla. När abborren är ifarten där ute nappar dem på det mesta. Själv fördrar jag att börja trolla med skeddrag (kustdrag). sedan när man hittat ett ställe med mkt betesfisk kan man ställa sig o kasta efter dom med många vevstopp. Älgöna grundet funkar också bra o göra detsamma
...
Runt Storgrundet pendlar djupet mellan 30 och 50 meter men på själva grundet är djupet från 3 till 10 meter. Själv föredrar jag att dra abborre på 11 meter.
Silver, blått, regnbågsfärger, grått brukar funka bra. Färgerna funkar även på jiggar.

2007-08-03
Använda gamla klassiska Swim Whizz Nr 4 i färg 67 "Strawberry". 1979 slogs svenska rekordet på röding i Unden på detta bete. Annars funkar alltid en Bomber bra i denna sjön.

<xx>< -- <xx>< -- <xx><

Notiser:

2017-04-13
Undens FVO har planterat in 9000 st. 2-åriga rödingar från avelsfisk från Unden. Alla är märkta genom att fettfenan är klippt. Föreningen är mycket intresserad av återrapporter av fångad fisk. Vi vill särskilt få fångstrapporter när man fångar röding med klippt fettfena.

2016-05-11
Undens FVO har planterat in 5560 2-åriga rödingar från avelsfisk från Unden. Detta hände 2016-05-11 och alla är märkta genom att fettfenan är klippt. Föreningen är mycket intresserad av återrapporter av fångad fisk.

2016-03-03
Goda resultat av vattenvårdsåtgärder vid Unden
Försurning och vandringshinder i form av dammar har gjort att antalet fiskar i sjön Unden minskat under många år. Men de senaste årens kalkning och fiskevårdsarbete har gett resultat. Provfiske i kalkade och åtgärdade bäckar visar en tiodubbling av antalet öringsungar. För att ytterligare förbättra miljön för Undens fiskar behöver vandringsvägar öppnas.

1992-06-27
Fångades en öring som vägde 13 kilo, och var 103 cm lång, trollingfiske.

<xx>< -- <xx>< -- <xx><

 

blå linje

Till Cinclus C Sportfiskeguide startsida

(c) Cinclus C 2016